käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina – tarkista tästä, sopisiko se juuri sinulle!

Käänteinen asuntolaina voi ratkaista pienevien tulojen ongelman. Jos oma koti tuntuu eläkkeelläkin yhä parhaalta, sinun ei tarvitse pohtia, pitäiskö muuttaa pienempään asuntoon.

Mikä oikeastaan on käänteinen asuntolaina?  Kun otat käänteistä asuntolainaa, saat lainaa omistamaasi asuntoa vastaan. Käytännössä siis panttaat asuntosi pankille. Laina-aikana sinun ei tarvitse tehdä lyhennyksiä vaan riittää, että maksat vain korkoja. Rahaa vapautuu näin kulutukseen, kyse onkin siis käytännössä kulutusluotosta.

Lainan määrä vaihtelee asuinalueen mukaan. Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa ja Tampereella pankki myöntää lainaa enimmillään 65 prosenttia asunnon arvosta, muualla maassa vähemmän.

Tyypillinen laina-aika on noin kymmenen vuotta. Kun laina-aika päättyy, samanlainen lyhennysvapaa jakso voidaan aloittaa uudelleen, jos asiakkaan luottokelpoisuus on edelleen kunnossa. Asiakkaan ei siis tarvitse maksaa lainaa pois, vaan laina erääntyy vasta, kun jaetaan perintöä. Silloin asunto menee usein myyntiin, ja laina maksetaan myyntitulosta.

Käänteisiä asuntolainoja on myönnetty 2000-luvun alusta asti, ja niiden suosio kasvaa vähitellen.
”Tuote tunnetaan toistaiseksi parhaiten pääkaupunkiseudulla – ja sielläkin huonosti. Nyt tieto näyttää viimein alkaneen levitä”, Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller sanoo.

Kenelle käänteinen asuntolaina sopii?

Se sopii niille, joilla on asunto-omaisuutta ja siinä vapaata vakuutta. Käytännössä käänteisestä asuntolainasta ovat kiinnostuneet erityisesti eläkeläiset, suurimpana ryhmänä pääkaupunkiseudulla asunto-osakkeen omistavat eläkeläiset.

Käänteinen asuntolaina on hyvä vaihtoehto myös leskelle, jolla on puolison kuoleman jälkeen yhteinen asunto mutta siitä suuret kustannukset.
Lainasta kiinnostuneita yhdistää toive saada helpotusta elämään ja nauttia edessä olevista vuosista raha-asioita murehtimatta. Moni on remontoinut esimerkiksi kotia tai ostanut uuden auton – kun siihen viimein on varaa.

Onko lainaaminen uhkarohkeaa?

Käänteinen asuntolaina on asennekysymys. Omistusasunto on Suomessa monelle tärkein turva. Kun sen saa velattomaksi, siitä ei haluta luopua. Ihmiset elävät kuitenkin nykyään entistä pidempään, ja eläkkeelle siirtymisestä alkaa usein uusi elämänvaihe. Kiinteän asuntolainan ottajan omistajuus säilyy ennallaan.

Pankkilainaa velatonta asuntoa vastaan ottaessa pitää muistaa myös riskit. Lainan vakuudeksi voi laittaa yleensä korkeintaan puolet asunnon arvosta.

Tiukan paikan tullen asunnon voi myydä ja maksaa lainan pois. Pankki testaa asiakkaan maksukyvyn ja tarkistaa, pystyykö hän hoitamaan lainakulut, jos korot nousevat.

Hävittääkö käänteinen asuntolaina lastemme perinnön?

Perilliset ovat nykyään usein onnistuneet saamaan asunto- ja talousasiansa kuntoon ennen kuin joutuvat selvittämään omien vanhempiensa perinnön jakamista.
Asuntoasioitaan järjestäessään kannattaa miettiä, ansaitsevatko ja tarvitsevatko aikuiset lapset vanhempien huolenpitoa vielä haudan takaa.

Sen sijaan käänteinen asuntolaina vapauttaa koko perheen monelta perintöriidalta. Onhan tiedossa, että keskenään kiistoihin joutuneet perilliset saattavat kiihdyksissään riidellä vaikka yhdestä muovimukista.

Pankin puolelta riski on asunnon arvon mahdollinen lasku. Hintojen kehitystä pitkällä aikavälillä on aina vaikea ennustaa.

Eikö kunnon kansalaisen pidä olla velaton?

Takavuosina velattomuus oli kunnia-asia, ja kaikilla oli hirveä hoppu maksaa lainansa pian pois. Vasta sitten saattoi huokaista ja nauttia kodistaan ja elämästään täysin murehtimatta kerran kuussa tililtä napsahtavia lyhennyseriä ja sitä, miten niistä selviäisi.

Maailma muuttuu vinhaa vauhtia. Omistamiseen ei enää liity entisenlaisia arvolatauksia. Lainojen takaisinmaksuajat ovat Suomessa yhä suhteellisen lyhyet, yleensä korkeintaan noin kaksikymmentä vuota.

”Mielestäni seuraavaksi olisi aika keskustella pidemmistä laina-ajoista. Nehän ovat yleisiä monessa Euroopan maassa”, Tom Miller Nordeasta sanoo.

Lue myös nämä jutut:
Lahja vai perintö? Kumpaa suosii verotus?
Eläkkeelle jäävän muistilista – näin valmistaudut arjen muuttumiseen
Korot alhaalla, kannattaako asuntolaina ottaa nyt?
 Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Kuusi vinkkiä, joilla opit kuluttamaan arvojesi mukaan
Pelkkä pankkikortti ei aina riitä – näissä tilanteissa tarvitset luottokorttia

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Käänteinen asuntolaina – tarkista tästä, sopisiko se juuri sinulle!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X