Talous

Kaipaako suhtautumisesi rahaan päivitystä – nämä 4 keinoa auttavat, kun haluat muuttua

Toinen on pitää rahoista kiinni kynsin ja hampain ja toinen ei saa pidettyä kukkaron nyörejä kiinni. Oma suhtautuminen rahaan on hyvä välillä ottaa tarkasteluun.

Suhtautuminen rahaan vaihtelee. Kotilieden lukijoista 80 prosenttia pitää itseään järkevänä rahankäyttäjänä. Yhdeksän prosenttia pitää itseään pihinä ja 11 prosenttia tuhlailevana.

Varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja sijoittaja Terhi Majasalmen mukaan hyvä suhde rahaan on realistisen positiivinen.

”Ymmärrät, mikä taloudellinen tilanteesi on, ja koet, että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseesi omilla valinnoillasi. Pyrit tekemään fiksuja taloudellisia päätöksiä. Elämässä pitää ottaa riskejä, mutta realistinen tarkoittaa sitä, että ei ota liian isoja riskejä tai tee sitoumuksia, joihin ei ole varaa”, Majasalmi sanoo.

Lue myös: 2 asiaa ratkaisevat, millainen suhde rahaan sinulla on – tästä syystä rahasta on tärkeä puhua

Lue Majasalmen neuvot, miten suhtautuminen rahaan muuttuu, jos sinusta tuntuu, että muutokselle on tarvetta.

1. Tarkastele asenteitasi

Tunteiden ja muistojen tarkastelu voi auttaa ymmärtämään rahaan liittyviä asenteitasi. Miten vanhempasi ja muut läheisesi puhuivat rahasta ja käyttivät rahaa, kun olit lapsi? Millainen rooli rahalla oli kasvatuksessasi? Kuinka usein ajattelet rahaa? Mikä on päällimmäinen tunteesi rahasta? Miten taloudellinen tilanteesi vaikuttaa siihen, miten merkitykselliseksi koet itsesi?

Lue myös: Näin laadit toimivan budjetin – katso ohjeet!

2. Tarkastele kulutustasi

Jos mitään ei jää sivuun, kannattaa ensimmäisenä miettiä omia kulutustottumuksia. Kun käytät rahaa johonkin, tuoko se sinulle iloa? Ovatko kaikki ostamasi asiat tarpeellisia? Onko sinulla kuluja, joita vain maksat ilman, että oikeasti käytät palveluita? Voisitko luopua jostain? Kokeile luopumista väliaikaisesti. Voit todeta kokeilun jälkeen, että et kaipaakaan karsimaasi asiaa.

Lue myös: Miten säästää rahaa? Lukijat paljastavat 50 vinkkiä!

Suhtautuminen rahaan vaihtelee ihmisen mukaan.

3. Keskustele rahasta, niin suhtautuminen rahaan avartuu

Mitä enemmän rahasta puhuu, sitä luonnollisemmin se alkaa sujua. Hakeudu ihmisten seuraan, jotka ovat innostuneita rahasta. Esimerkiksi Facebookista löytyy varallisuuteen ja vaurastumiseen keskittyneitä ryhmiä, jos omasta lähipiiristä ei löydy keskustelukumppania. Uskaltaudu puhumaan rahasta myös lähipiirisi kanssa. Jos et ole koskaan kokeillut, et voi tietää, mitä toinen ajattelee. Keskusteluista voi kehkeytyä mielenkiintoisia, ja saatat saada uusia ideoita.

Lue myös: Nainen, onko eläkkeesi vaarassa jäädä pieneksi? Näin ehdit vielä parantaa sitä

4. Laske itsellesi varakassa

Kaikilla olisi viisasta olla olemassa varakassa. Varakassa voi vastata 3–6 kuukauden nettopalkkaa tai voit laskea tarvitsemasi summan itse. Mieti pahin mahdollinen tilanne, mikä sinulle voisi käydä. Kuinka paljon rahaa silloin tarvitsisit? Tai onko jotain pahaa jo tapahtunut, kuinka paljon rahaa silloin tarvitsit tilanteesta selviämiseen? Varakassan kokoaminen opettaa tuhlailevalle säästäväisyyttä. Pihi voi opetella löysentämään kukkaron nyörejä varakassasta ylijääneillä rahoilla.

Lue myös: Näin säästät puskurirahaston pahan päivän varalle

Lähteenä on käytetty myös Unna Lehtipuun ja Terhi Majasalmen kirjaa Rikastamo (Otava 2018). 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaipaako suhtautumisesi rahaan päivitystä – nämä 4 keinoa auttavat, kun haluat muuttua

Mummeli

Olisihn se vararahasto ja säästäminen hyvästä, mutta alle 800€:n eläkkeellä ei sellaiseen pysty. Tai no, jos viettäisi aikansa pimeässä, söisi puuroa ja vettä, peseytyisi harvoin, jättäisi lääkkeensä ostamatta, eikä pitäisi yhteyttä muuhun ”maailmaan”, niin saattaisihan sitä jokusen euron kokoon saada… Vaan olisiko sekään ihan suositeltavaa?

Johanna-S

Toimivana vinkkinä talouden hallinnassa on myös lainojen kilpailutus, jolloin korkosäästö voi olla huomattavakin vuositasolla. Lukuisia hyviä lainankilpailutuspalveluita on verkossa, kuten esimerkiksi https://lainaovi.fi/

vepe

Peukku lainojen kilpailutamiselle, esimerkiksi joustoluotoissa on jopa satojen euronjen erot alle 1000 euron lainoissa, näitä voit hyvin tutkia vaikka https://joustoluottonetistä.fi/ palvelussa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.