Talous

Lapsi saa pankkitilinsä hallintaansa 18-vuotiaana – Ennakoi tilanne

Kun lapsesta tulee täysi-ikäinen, vanhempien käyttöoikeudet lapsen pankkitiliin loppuvat. Ennakoi nuoren rahankäyttöä näiden vinkkien avulla.

Rahankäyttö on asia, jota kannattaa opettaa lapselle pienestä pitäen. Talouskasvatus on yhtä tärkeää kuin esimerkiksi hyvien pöytätapojen opettaminen. Lapselle on tärkeä kertoa, miksi aikuiset käyvät töissä, mitä ovat laskut ja mikä kaikki maksaa.

Pienen lapsen kanssa voi keskustella siitä, että ruokaostokset tai uusi lelu pitää maksaa kaupan kassalla. Isomman lapsen kanssa kannattaa käydä läpi kodin peruskuluja ja kertoa, että esimerkiksi sähkö ja vesi maksavat. Viimeistään yläkouluiässä lapsen on hyvä oppia, mitä tarkoittavat käsitteet laina, velkaantuminen tai pikavippi.

Lue myös: Näin laadit toimivan budjetin – katso ohjeet

Jos lapsi saa viikko- tai kuukausirahaa, sen käyttötarkoitusta kannattaa miettiä yhdessä. Jos lapsi saa käyttää rahasta esimerkiksi 2/3 heti ja laittaa 1/3 säästöön jotakin isompaa hankintaa varten, hän oppii samalla säästämistä.

Täysi-ikäisenä oman talouden hallintaa helpottaa, kun on käsitys myös säästämisestä.

Lapsi kannattaa tutustuttaa rahan käyttämiseen myös konkreettisesti. Hänen voi antaa maksaa pieniä ostoksia rahalla kaupan kassalla, ja hänelle kannattaa näyttää, miten laskuja maksetaan verkkopankissa.

Älä pelkää sovelluksia

Mobiilimaksaminen ja erilaiset verkkopalvelut ovat nuorille arkipäivää. Aikuisenkaan ei pidä pelätä niitä. Sovellusten ja pankkikortin käyttöä kannattaa harjoitella jo ennen täysi-ikäisyyttä.

Monet pankit myöntävät Electron-kortin kouluikäiselle. Lisäksi esimerkiksi Osuuspankin Pivo junior -palvelussa 10-vuotias ja sitä vanhempi voi harjoitella omaa taloudenpitoaan ja tarkistaa muun muassa tilinsä saldon puhelimesta.Palvelu auttaa myös hahmottamaan, kuinka paljon rahaa kuluu vaikkapa ruokaan tai vaatteisiin. Vanhempi voi halutessaan seurata sovelluksen käyttöä.

Kerro mahdollisista säästöistä

Kerro nuorelle, jos hänellä on esimerkiksi isovanhemmilta lahjaksi saatuja rahoja erillisellä tilillä. Vaikka täysi-ikäinen nuori saa itse päättää rahoistaan, voi hänelle kertoa, jos lahjan antaja toivoo, että varat käytetään tiettyyn tarkoitukseen, kuten opiskeluun. Pankki ei kuitenkaan pysty valvomaan, mihin nuori varat käyttää.

Lahjoitus voidaan toteuttaa niin sanottuna notariaattilahjoituksena, jolloin lahjan antaja päättää päivän, jolloin varat vapautuvat lahjan saajan käyttöön. Se voi olla yhtä hyvin 18-vuotispäivä kuin vaikkapa päivä, jolloin nuori täyttää 20 vuotta.

Nainen pitelee säästöpossua

Keskustele nuoren kanssa raha-asioista

Kun nuori täyttää 18 vuotta, hän alkaa vastata itse pankkiasioistaan. Vanhemmat menettävät samalla automaattisesti käyttöoikeudet lapsensa tileihin, ellei lapsi erikseen halua, että vanhempien käyttöoikeus säilyy.

Monet pankit kutsuvat nuoren, ja jos nuori haluaa, myös tämän vanhemman, pankkiin 18-vuotissyntymäpäivän tietämissä. Jos kutsua ei tule, aika kannattaa varata itse.

Mikäli nuorella ei vielä ole omaa tiliä, pankkikorttia tai verkkopankkitunnuksia, ne kannattaa huolehtia kuntoon. Usein on toimiva ratkaisu, että nuorella on sekä käyttö- että säästötili, mutta asia on aina henkilökohtainen. Nuoren tilanteen mukaan pankissa on hyvä käydä läpi myös säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoja, kuten se, miten tarvittaessa voi ottaa opintolainaa.

ASP-säästämisen voi halutessaan aloittaa jo 15-vuotiaana. Jos nuori on esimerkiksi kesätöissä, tästä vaihtoehdosta kannattaa jutella hänen kanssaan. Aloittaapa nuori säästämistä tai ei, hänen on hyvä ymmärtää, mitä hyötyä on pitkään jatkuneesta säästämisestä ja mikä on esimerkiksi korkoa korolle -efekti. Esimerkiksi rahastosäästämisen voi aloittaa hyvin pienillä summilla.

Lue myös: Asiantuntijat neuvovat: Tämän takia lapselle kannattaa antaa viikkorahaa

Ole tukena myös täysi-ikäiselle

Nuoren on tärkeä tietää, että aikuinen tukee häntä raha-asioissa myös sen jälkeen, kun hän on täysi-ikäinen. Älä tyrkytä neuvoja, mutta kuuntele ja ole käytettävissä. Ole valmis keskustelemaan, jos nuori haluaa tietää, mikä on vaikka vuokravastike tai miettii, vuokraisiko vai ostaisiko asunnon.

Jos haluat tukea nuorta taloudellisesti, se kannattaa tehdä suunnitelmallisesti. Sama lahjoittaja, esimerkiksi vanhempi tai isovanhempi, voi lahjoittaa verovapaasti samalle henkilölle alle 5 000 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa myöskään lahjasta, joka on käytetty koulutusta varten, mutta yksityiskohtaiset edellytykset tällaiselle lahjalle kannattaa tarkistaa verottajalta.

Asiantuntijana liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Jääskeläinen OP:sta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lapsi saa pankkitilinsä hallintaansa 18-vuotiaana – Ennakoi tilanne

Sinun täytyy kommentoidaksesi.