Lue oikeusasiamiehen ratkaisut, kun edunvalvonta ei toimi oikein – kolme tarinaa!

Lue kolme tarinaa siitä, kuinka edunvalvonta ei ole mennyt odotetusti ja kuinka oikeusasiamies on asiat ratkaissut.

Edunvalvojan palkkaama siivousyritys oli heittänyt tavaroita roskikseen – näin oikeusasiamies ratkaisi

Edunvalvoja järjesti päämiehensä asunnossa siivouksen tämän ollessa sairaalassa. Siivousta olivat pyytäneet asunnossa käynyt sairaalan henkilökunta ja taloyhtiön isännöitsijä.

Edunvalvojan palkkaama siivousyritys oli heittänyt tavaroita roskikseen. Päämiehen mielestä kaatopaikalle päätyi esineitä, joilla oli suurta tunnearvoa.

Päämiestä loukkasi se, että siivouksesta ei ollut keskusteltu hänen kanssaan. Sairaalan henkilökunnan mukaan siivouksesta oli ollut puhetta hoitoneuvottelussa. Edunvalvoja ei ollut tässä neuvottelussa kuitenkaan läsnä.

Oikeusasiamiehen mielestä päämiehen mielipidettä olisi pitänyt kuulla, vaikka siivous olikin paikallaan. Hän suositteli, että päämiehelle tärkeistä ja henkilökohtaisista asioista keskusteltaisiin jatkossa etukäteen.

Edunvalvojan palkkaama siivousyritys

Maistraatti oli liian innokas – sai huomautuksen toiminnastaan

Pariskunta sai maistraatista kirjeen, jossa ilmoitettiin, että heille on varattu lääkärinaika terveyskeskukseen. Tarkoitus oli tutkia molempien tarve edunvalvontaan.

Pariskunta järkyttyi. Kumpikaan ei omasta mielestään ollut edunvalvonnan tarpeessa. Toinen on ammatiltaan terveydenhuollon ammattilainen ja pelkäsi, että tieto tutkimuksista leviää.

Kävi ilmi, että maistraatti oli ryhtynyt toimiin välittömästi saatuaan sähköpostin. Siinä vaadittiin edunvalvojaa henkilölle, jota viestin lähettäjä kuvasi sanoin ”joka valitettavasti on minun siskoni eikä ole koskaan ymmärtänyt, mikä on toisen omaa. Huijaamalla se on itsensä elättänyt ja varastanut rahoja kuolinpesästä”.

Puolisosta oli sähköpostissa maininta: ”Yleinen edunvalvoja tällekin retkulle.”

Eduskunnan oikeusasiamies antoi maistraatille huomautuksen, että se oli reagoinut turhan nopeasti pelkän sähköpostin perusteella. Maistraatti pahoitteli toimintaansa.

Perätön kantelu sähköpostilla

”Ei sylkäise lasiin. Aika harmiton tätsykkä. Reppana ja rankasti ylipainoa” – edunvalvojalta asiattomia huomautuksia marginaaleissa

Oikeusaputoimistossa työskennellyt yleinen edunvalvoja oli kirjoitellut päämiesten asiapapereita sisältäneeseen kansioon asiattomia luonnehdintoja ja kommentteja.

Edunvalvoja perusteli toimintaansa sillä, että kymmenien päämiesten asioiden hoitoa oltiin siirtämässä uudelle palvelutuottajalle ja tarkoitus oli välittää tietoa toimiston sisällä.

Papereihin oli kirjoitettu esimerkiksi tällaisia luonnehdintoja: Ihastuttava ekonomitäti. Fiksu päämies, vaikka muistaakseni DI. Selvänä erittäin asiallinen, päissään hankala jähnääjä. Fyysisesti iso mies ja henkisesti pieni poika. Osaa olla hankala ja tarpeen vaatiessa tosi hankala. Jollain lailla ketku kaveri. Ei sylkäise lasiin. Aika harmiton tätsykkä. Reppana ja rankasti ylipainoa.

Oikeusasiamies totesi, että viranomaisten on toiminnassaan käytettävä asiallista kieltä. Hän kehotti oikeusaputoimistoa toimimaan niin vastaisuudessa.

Lähde: Oikeusasiamiehen ratkaisut

Juttu on julkaistu Kotiliesi 15/2017 -lehdessä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Lue oikeusasiamiehen ratkaisut, kun edunvalvonta ei toimi oikein – kolme tarinaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X