matkavakuutusta ottaessa kannattaa olla tarkkana

Matkavakuutus ei korvaa kaikkea – tarkista, kattaako vakuutuksesi nämä asiat

Matkavakuutuksen ehdot kannattaa lukea tarkasti, sillä kaikki vakuutukset eivät kata urheilutapaturmia tai pitkiä matkoja. Kokosimme vinkkilistan, joka auttaa suunnistamaan vakuutusviidakossa.

Matkailijalle voi tulla yllätyksenä se, että matkavakuutus ei välttämättä kata useiden kuukausien reissua. Vakuutus ei yleensä korvaa flunssan tai vatsataudin sairauskuluja, ja matkatavaroita voidaan korvata vain tiettyyn rahasummaan asti.

Tarkista ainakin nämä asiat, kun olet ottamassa matkavakuutusta:

1. Kattaako vakuutus koko perheen?

Joillakin yhtiöillä on perhevakuutuksia, mutta toisinaan aikuisten pitää ottaa omat, erilliset vakuutukset. Aikuisten vakuutukset kattavat yleensä lapset, mutta tarkista yläikäraja. Teini voi tarvita jo oman vakuutuksen.

2. Korvaako vakuutus peruuntuneen matkan?

Voit saada korvausta, jos matka peruuntuu sairauden vuoksi. Mikä tahansa sairaus ei kuitenkaan riitä korvauksen perusteeksi.

Vakuutukset eivät yleensä korvaa flunssaa tai migreeniä, vaan tapaturmat ja yllättävät, lääkärihoitoa vaativat sairaudet. Jos astmaatikon oireilu estää matkan, tätä ei välttämättä korvata, sillä sairaus ja sen riskit ovat olleet tiedossa.

3. Miten kalliin matkan peruuntumisen vakuutus korvaa?

Vaikka vakuutusyhtiö hyväksyisi matkan peruuntumissyyn, matkan hinnalle voi olla yläraja. Jos suunnittelet kallista kaukomatkaa, varmista, korvataanko peruuntuminen kokonaan.

4. Millaiset sairaudet vakuutus korvaa?

Reissaaja on monenlaisille taudeille altis. Kaikkia sairauksia vakuutus ei kuitenkaan korvaa, vaan korvattavan sairauden pitää olla odottamaton ja lääkärihoitoa vaativa. Turistiripulit ja flunssat eivät yleensä ole tällaisia.

Sydänpotilaan infarktihoito voidaan korvata, jos hänellä ei ole ollut lääkärihoitoa vaatineita oireita pitkään aikaan ennen matkaa. Jos sairautta on hoidettu juuri ennen matkaa tai ihminen on tiennyt menevänsä hoidettavaksi matkan jälkeen, sairautta ei katsota yllättäväksi. Tällöin sairauskuluja ei yleensä korvata.

Vakuutuksen lisäksi kannattaa hankkia Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Suomessa sairausvakuutettu henkilö voi saada sillä välttämätöntä hoitoa oleskellessaan tilapäisesti EU- ja ETA-maissa tai Sveitsissä.

kattavan matkavakuutuksen solmiminen

5. Kuinka kalliin ja pitkän hoidon vakuutus korvaa?

Matkavakuutuksen piirissä olevat sairaudet korvataan yleensä ilman euromääräistä ylärajaa, mutta korvattavan hoidon kestoa voidaan rajata. Kohteessa tapahtuvaa ensiapuahoitoa korvataan yleensä 7–10 päivää. Vakavissa tapauksissa sairastuneen kotiinkuljetus voidaan korvata.

Vakuutuksen piirissä olevaa sairautta korvataan yleensä 90–120 päivää hoidon alkamisesta. Tapaturmakuluja korvataan yleensä enintään kolme vuotta.

6. Kuinka pitkän matkan vakuutus kattaa?

Vaikka vakuutus olisi voimassa ympäri vuoden, yksittäisen korvattavan matkan pituus voi olla rajattu. Useita kuukausia kestäviin matkoihin voi joutua ottamaan lisävakuutuksen.

7. Korvaako vakuutus urheilutapaturmat?

Kaikki matkavakuutukset eivät korvaa extreme-lajeissa tapahtuneita tapaturmia. Vuorikiipeilijän ei kannata luottaa siihen, että vakuutus korvaa murtumat, vaan varmistaa asia.

8. Kuinka kalliit tavarat korvataan?

Vakuutuksessa voi olla yläraja korvattavien tavaroiden arvolle. Älä ota kameraa ja koruja mukaan ennen kuin tiedät, korvaako vakuutus mahdollisen varkauden.

9. Riittääkö ammattiliiton matkavakuutus?

Joidenkin ammattilittojen jäsenyyteen kuuluu matkavakuutus. Varsinkaan kalliille kaukomatkalle lähtevän ei kannata luottaa siihen, että liiton vakuutus riittää. Siinä voi olla esimerkiksi matkan hintaan, kestoon ja korvaussummiin liittyviä rajoituksia.

10. Korvaako vakuutus matkayhtiön konkurssin?

Matkavakuutus ei yleensä korvaa matka- tai lentoyhtiön konkurssia. Jos matka on maksettu luottokortilla, rahat voi saada takaisin luottoyhtiöltä.

Lähteet: Fine vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Rantapallo

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matkavakuutus ei korvaa kaikkea – tarkista, kattaako vakuutuksesi nämä asiat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X