Talous

Naapuri häiriköi ja sopu on koetuksella? Lue lakimiehen neuvot 5 yleisimpään ongelmatilanteeseen

Taas se naapuri metelöi ja koira haukkuu. Lue nämä vinkit sopuisaan puuttumiseen ennen kuin tilanne kärjistyy naapurisodaksi.

Toisinaan naapureiden kanssa voi olla vaikea elää, mutta harvemmin ilmankaan niitä pystyy asumaan. Koska sovussa on paras tapa elää, kysyimme neuvoa lakimieheltä yleisimpien ongelmatilanteiden ratkaisemiseksi.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kertoo, kuinka ratkaiset naapuriongelmat ja pidät sovun naapurustossa.

1. Mitä teen, kun naapurin koira haukkuu ja häiritsee?

Naapuri ei välttämättä tiedä koiransa haukkuvan, jos koira haukkuu vain omistajan poissaoloaikana. Naapurilta kannattaakin ensin tiedustella, onko hän tietoinen haukkumisesta ja antaa mahdollisuus tilanteen korjaamiseen.

Muihin asuntoihin kuuluvasta haukunnasta olisi hyvä mainita mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kuin tulistut tilanteeseen ja tilanteen hoitaminen rauhallisesti on vaikeaa. Kerro asiasta kasvotusten tai jätä viesti. Pyri mahdollisimman ystävälliseen ja neutraaliin sävyyn, jolloin tilanne pysyy asiallisena.

Talonyhtiö voi ryhtyä toimenpiteisiin, jos haukunta on toistuvaa ja se on jatkunut pitkään eikä omistaja tee asialle mitään.

2. Mikä neuvoksi, kun naapuri tupakoi sisällä tai parvekkeella?

Asunnosta toiseen kulkeutuva tupakanhaju voi olla häiritsevä hajuhaitta. Uuden tupakkalain myötä yhtiökokouksen enemmistön päätöksellä voidaan hakea viranomaiselta kieltoa, ettei sisällä tai parvekkeella saa tupakoida. Kiellon hakemisen jälkeen viranomainen tulee tekemään arvion savun kulkeutumisesta.

Rappukäytävässä leijaileva mausteiden tai hajuveden tuoksu puolestaan on vain hyväksyttävä.

Grillaavaa naapuriakaan ei voi kieltää grillaamasta ellei grillaaminen aiheuta turvallisuusuhkaa.

3. Miten tilanteeseen kannattaisi puuttua, kun naapuri metelöi?

Normaaleja elämisen ääniä joutuu sietämään. Esimerkiksi lapsen itku on normaali ääni. Yläkerran tahattomalle tömistelijälle tai riitelevälle naapuripariskunnallekaan ei ole paljoa tehtävissä.

Normaalin elämisen äänissä menee myös kohtuullisuuden raja. Pynnönen kertoo oikeuden ratkaisusta, jossa päivittäin tapahtunutta, kuudesta seitsemään tuntia kestänyttä pianonsoittoa ei katsottu enää normaaliksi elämisen ääneksi.

Jatkuva poraaminen ja naulaaminen voi aiheuttaa myös hampaiden kiristelyä. Remontointiin voi puuttua, jos se kestää useita viikkoja tai kuukausia.

Taloyhtiö ei voi järjestyssäännöissään kieltää esimerkiksi mattojen tamppaamista juhlapyhinä tai suihkussa käymistä ja vessan vetämistä yöllä.

4. Mitä teen, kun naapuri juhlii ja kuuntelee musiikkia?

Jokainen saa järjestää satunnaisia juhlia, ja satunnaisia juhlia on jokaisen siedettävä. Yörauha ja naapurit tulisi kuitenkin huomioida. Juhlia pitävän naapurin kuuluu huolehtia, että keskustelun ja musiikin äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena.

Jos juhliminen on jatkuvaa, se aiheuttaa älämölöä ja huutamista, on tilanteeseen helpompi puuttua.

Talonyhtiön järjestyssäännöistä riippuen yörauha voi olla iltakymmenestä aamuseitsemään tai iltayhdestätoista aamukuuteen.

Poliisit voi soittaa, jos meteli on kohtuutonta ja jatkunut pitkään eikä itse uskalla mennä soittamaan ovikelloa.

5. Naapuri tekee kiusaa ja valittaa turhasta, mikä avuksi?

Pahin mahdollinen ratkaisu ongelmatilanteessa on ryhtyä kostotoimenpiteisiin, sillä naapuri harvoin häiritsee toista naapuria tahallaan. Esimerkiksi vanhemman henkilön kuulo voi olla heikentynyt, jolloin televisio tai radio saattaa pauhata lujemmalla, kuin tajutaankaan.

Jos kiusanteko on tahallista, sitä ei tarvitse sietää. Jos naapuri levittää tarkoituksella virheellistä tietoa, hän voi syyllistyä kunnianloukkaukseen tai utelias ikkunoista sisään kurkisteleva naapuri kotirauhan rikkomiseen.

Taloyhtiö ei puutu kunnianloukkaukseen tai kotirauhan rikkomiseen vaan kyseessä on kahden ihmisen välinen rikosoikeudellinen asia.

Lue lisää naapuruudesta:

Miksi naapurit ärsyttävät? NappiNaapuri tuo avun lähelle Onnellisuustutkija paljastaa vinkit onnelliseen elämään – ota opit käyttöön jo tänään Parempi mieli on seitsemän oivalluksen päässä – Jutta Gustafsberg neuvoo positiivisen asenteen salaisuuden

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naapuri häiriköi ja sopu on koetuksella? Lue lakimiehen neuvot 5 yleisimpään ongelmatilanteeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.