Talous

Kotitalousvähennys: Mistä kaikesta sitä saa ja mitä pitää ottaa huomioon? Lue vinkit vähennyksen hyödyntämiseen

Suunnitteletko siivoojan palkkaamista tai teitkö remonttia kotona? Lue vinkit, kuinka kotitalousvähennys hyödynnetään, ja saat parhaat verohyödyt.

Kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, kun omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien tai isovanhempien asunnossa teettää remonttia tai muita kodin töitä ulkopuolisia palveluja käyttäen.

Vähennystä on kahdenlaista: remontointi eli kunnossapito- ja perusparannustyö sekä kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö.

Muista tarkistaa, että yritys, joka työn tekee on laskutushetkellä ennakkoperintärekisterissä. Asian voit tarkistaa kätevästi YTJ:n sivuilta. 

Kotitalousvähennys lasketaan vain työn osuudesta. Summa voi koostua vuoden mittaan eri töistä. Varmista, että saat aina eritellyn laskun, jossa työn osuus on näkyvissä.

Vähennys on henkilökohtainen.

Lue myös: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

Remontointi eli kunnossapito- ja perusparannustyöt 

Kunnossapito- ja perusparannustyöhön sisältyy omalla tontilla teetetyt työt. Remontointi on vähennyskelpoista, uudisrakentaminen ei.

Vuonna 2023 maksimivähennys on 2250 euroa. Siihen pääsee jo 5 875 euron työkuluilla. Kotitalousvähennykseen kuuluu aina 100 euron omavastuuosuus.

Remonttihommissa perusvähennys on 40 prosenttia maksetusta työstä. Työntekijän palkkaamisen perusvähennys on 15 prosenttia.

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö

Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyön vähennys on nostettu vuosille 2022 ja 2023.

Perusvähennys on 60 prosenttia, maksimissan 3500 euroa henkilöä kohden.  Kotitalousvähennykseen kuuluu aina 100 euron omavastuuosuus.

Työ ei saa sisältää terveydenhoitoa, mutta esimerkiksi lastenhoito, siivoaminen ja vanhuspalvelut kuuluvat kotitalousvähennykseen.

Nainen pyyhkii uunin lasia.
© iStockphoto

Apua myös vanhemmille ja isovanhemmille

Kotitalousvähennystä voit saada, kun hankit apua omille tai puolisosi vanhemmille tai isovanhemmille.  Työtä voi teettää asunnossa, jossa itse asut tai jossa vanhempasi asuvat. Sillä ei ole väliä, kuka asunnon omistaa tai vuokraa.

Vähennyksestä on hyötyä erityisesti, kun vanhuksen vähennyssumma ylittyy tai kun hänellä on niin pienet tulot, että niistä ei kerry veroa, josta kotitaloustyötä voisi vähentää.

Muista, että kunnan maksullinen palvelu tai kunnan kautta maksettava yksityinen palvelu eivät ole vähennyskelpoisia. Ette liioin voi saada kunnan palveluseteliä ja verovähennystä samaan työhön, vaikka siitä jäisi setelin jälkeen vielä itse maksettavaa.

Hoivakodissa asuvan lasku pitää olla eroteltu yksityiskohtaisesti, jotta vähennystä voi hakea esimerkiksi siivouksesta, kylvettämisestä ja ulkoilutuksesta.

Hyvä on myös muistaa, että vaikka työn vastaanottaja on muu henkilö laskun maksajan tulee olla aina vähennyksen hakija.

Tee kotitalousvähennys näin

Kotitalousvähennystä voidaan hakea kahdella tapaa; kuluvan vuoden aikana ennakonpidätysprosenttia muuttamalla tai seuraavana vuonna veroilmoituksella.

Vero.fi sivustolla on kattavalista töistä, jotka kuuluvat kotitalousvähennykseen ja jotka eivät kuulu. Kaikesta kannattaa myös kysyä, jos ei ole varma asiasta.

Hakemalla aiheettomasti kotitalousvähennystä sellaisista kustannuksista, jotka eivät kuulu kotitalousvähennykseen on mahdollista saada veronkorotus.

Juttua päivitetty 4.5.2023: Päivitetty ajankohtaiset tiedot.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotitalousvähennys: Mistä kaikesta sitä saa ja mitä pitää ottaa huomioon? Lue vinkit vähennyksen hyödyntämiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.