Talous

Onko talous aina tiukalla? Listasimme 20 arkista vinkkiä, joilla voit säästää rahaa

Joudutko usein miettimään, riittävätkö rahasi kaikkeen pakolliseen? Sysääkö yllättävä meno, esimerkiksi pesukoneen hajoaminen, taloutesi raiteiltaan? Haaveiletko saavasi jotain myös säästöön?

Kokosimme 20 vinkkiä, joiden avulla hallitset talouttasi paremmin ja voit säästää rahaa.

1. Listaa menot rehellisesti

Rahankäyttöä on vaikea hallita, jollei tiedä, mihin rahat kuluvat. Myös säästäminen on helpompi aloittaa, jos tietää, mistä kannattaa karsia.

Kirjaa kuukausittain ylös, mihin rahasi menevät. Säästä kuitit tai kirjoita saman tien ylös, kun teet ostoksen tai maksat laskun. Muista kirjata pienetkin hankinnat.

Älypuhelimiin on saatavana myös sovelluksia, jotka auttavat kirjanpidossa. Suomenkielisiä sovelluksia ovat muun muassa Penno ja Pivo, englanninkielisiä Moneyfy ja GoodBudget.

2. Laadi budjetti – ja jätä rahaa myös turhuuksiin

Kun menot ovat selvillä, laadi itsellesi budjetti eli taloussuunnitelma. Taloutta on helpompi pitää yllä suunnitelmallisesti kuin mututuntumalta.

Hyvässä suunnitelmassa on eritelty kuukauden tulot ja menot. Tuloja ovat esimerkiksi palkat, eläkkeet ja tuet. Menot taas selviävät laskusta ja kuiteista. Jätä rahaa myös hemmotteluun, sillä liian tiukalle vedetystä budjetista lipsuu helpommin.

3. Aseta realistisia säästötavoitteita

Säästämistä ei kannata tehdä vain säästämisen vuoksi. Mieti, miksi säästät.

Aseta itsellesi konkreettisia ja tavoitettavissa oleva päämääriä. Aluksi voit säästää esimerkiksi uusiin kenkiin, polkupyörään tai lomamatkaan. Liian suuren palan haukkaaminen voi latistaa säästöinnon.

4. Kilpailuta sopimukset säännöllisesti

Kun tietää, mihin rahat kuluvat, on helpompi nähdä, mikä tekee suurimman loven talouteen. Suuria menoeriä voivat olla esimerkiksi vuokra, lainan lyhennykset ja kulut, kuntosalijäsenyys, puhelin- ja nettiliittymä, vakuutukset tai sähkölasku.

Monet sopimukset voi kilpailuttaa. Esimerkiksi vakuutuksia voi vertailla helposti myös netissä ja sähkön hinnan vertailua voi tehdä Energiaviraston ylläpitämällä www.sahkonhinta.fi-verkkosivulla.

5. Maksa laskut ajallaan tai pyydä maksuaikaa

Maksamattomien laskujen viivästyskoroista ja muistutuksista kertyy helposti iso lasku. Jos tiedät, ettte pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä, ota yhteyttä laskuttajaan. Usein voit saada lisää maksuaikaa.

Vältä luottokortin käyttöä, jos epäilet ostavasi yli maksukykysi.

6. Älä anna puhelinlaskun yllättää

Jos puhelinlaskulla on tapana yllättää, tee saldosopimus, joka estää sinua käyttämästä puhelinta yli haluamasi määrän.

Vältä puheluja maksullisiin palvelunumeroihin ja osallistumista kilpailuihin ja äänestyksiin.

7. Karsi turhat pikkuostokset, vältä herätehankintoja

Pienistä puroista syntyy suuri joki pätee säästämisessäkin. Tarttuuko kaupan kassalta aina mukaan pieni suklaapatukka tai lehti. Voisiko ne jättää ostamatta?

Martat ovat laskeneet, että esimerkiksi:

kaksi pulloa lähdevettä viikossa maksaa 255 euroa vuodessa, iltapäivälehti 5 kertaa viikossa maksaa 364 euroa vuodessa, ja suklaapatukka 3 kertaa viikossa maksaa 86 euroa vuodessa

8. Käytä säästöpossua

Laita säästyneet rahat säästöpossuun. Rahan konkreettisesti näkeminen voi olla palkitsevaa.

Possuun voi sujauttaa myös taskunpohjalla pyörivät kolikot tai päättää, että laittaa sinne joka päivä vaikka euron. Se tekee vuodessa jo 365 euroa.

9. Kauppaan ostoslistan kanssa ja kerran viikossa

Heräteostosten välttämiseksi ruokakaupassa kannattaa käydä harvemmin ja ostoslistan kanssa. Suunnittele viikon ruokalista valmiiksi ja tee ostoslista sen mukaan. Säästät myös aikaa.

Vältä ruokaostoksia huoltoasemilta ja kioskeista.

Ennen kauppaan menoa kannattaa syödä, sillä nälkäisenä tekee harkitsemattomampia ostoksia.

Tee kerralla iso määrä ruokaa ja laita osa pakkaseen

10. Tee ruokaa itse ja ota eväät mukaan

Ota välillä omat eväät mukaan. Ruuanlaittoon ei välttämättä mene paljoa aikaa, jos teet monta annosta kerralla ja laitat osan vaikka pakastimeen. Pakastimesta ruoka on helppo ottaa mukaan töihin tai lämmittää, kun tulee väsyneenä ja nälkäisenä kotiin. Kotiin tilattu perhepitsa kerran viikossa maksaa lähes tuhat euroa vuodessa.

11. Osta vain tarpeeseen

Harkitse kaksi kertaa mitä ostat. Se pätee niin vaatteisiin kuin ruokaan. Älä osta ruokaa, mikä ehtii pilaantua ennen kuin ehdit käyttää sen.

Vaatteissa osta vain sellaista, mistä oikeasti pidät. Hyödynnä alennusmyynnit, jos niissä on todella tarpeellisia vaatteita. Tarkista, että vaatteet voi pestä itse, sillä pesettäminen on kallista. Hoitamalla oikein ja korjaamalla lisäät käyttöikää.

12. Hanki käytettynä

Osan vaatteista, huonekaluista ja muista tavaroista voi ostaa käytettynä. Hyödynnä kirpputoreja, kierrätyskeskuksia ja verkossa olevia myyntikanavia, kuten Facebookin kierrätysryhmiä, tori.fi:tä ja huuto.net:iä. Harvoin tarvittavia vaatteita voi myös lainata ystäviltä tai vuokraamosta.

13. Vältä kertakäyttöistä, käytä kestävää

Valitse kertakäyttöisen sijasta kestävää. Käytä kaupassa omaa kauppakassia muovipussin sijaan, pyyhi pöytä talouspaperin sijaan pestävällä tiskirätillä ja suosi kertakäyttöastioiden sijaan tavallisia. Pitkällä tähtäimellä säästät. Esimerkiksi viisi muovikassia viikossa maksaa monta kymmentä euroa vuodessa.

Myös vaatteissa kannattaa panostaa laatuun ja ajattomuuteen. Muista että, vaikka hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä, tunnettu merkki ei aina tarkoita laadukasta.

Osta vain sellaisia vaatteita, joista oikeasti tykkäät

14. Tarkkaile sähkönkulutustasi

Sähkön kulutuksessakin pienet asiat johatavat suureen muutokseen.

Sammuta valot ja sulje sähkölaitteet ja poista ne valmiustilasta, kun et käytä niitä. Kytkimellisillä jatkojohdoilla se on helppoa. Pelkästään television valmiustila lisää sähkölaskua monella eurolla vuodessa.

Pese pyykkiä ja tiskejä vain täydessä koneessa. Vältä turhaa uuniluukun ja jääkaapinoven aukaisua.

15. Laske huoneiston lämpötilaa

Yhdenkin asteen lasku huoneiston lämpötilassa vaikuttaa energiankulutukseen.

Huolehdi, että ikkunoissa ja ovissa on talvella kunnon tiivisteet, ja tuuleta nopeasti läpivedolla.

16. Pidä jääkaappi ja pakastin siistinä

Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisäaste nostaa sähkönkulutusta noin viisi prosenttia.

Muista, että ilman pitää kiertää kylmälaitteiden ympärillä vapaasti. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Pölyt kannattaa pyyhkiä jääkaapin ja muidenkin sähkölaitteiden ympäriltä säännöllisesti.

Muista myös sulattaa pakastin ja jääkaappi kerran vähintään vuodessa, sillä seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta.

17. Liiku kävellen tai pyörällä

Kävellen liikkuminen on ilmaista, pyörällä edullista. Samalla säästät ympäristöä ja saat liikuntaa ja raitista ilmaa.

18. Liiku julkisilla tai käytä kimppakyytejä

Ainakin kaupunkiliikenteessä julkisten liikennevälineiden käyttäminen tulee todennäköisesti edullisemmaksi kuin omalla autolla kulkeminen.

Jos käytät julkisia paljon, laske, tulisiko kausi- tai sarjalippu edullisemmaksi kuin kertalippujen ostaminen. Myös kimppakyytejä kannattaa kokeilla mahdollisuuksien mukaan.

19. Käytä autoa harkiten

Jos liikut autolla, aja taloudellisesti, vältä joutokäyntiä ja lämmitä moottori kylmällä säällä ennen käynnistystä. Moottorin lämmittäminen vähentää bensiinin kulutusta merkittävistä ensimmäisillä ajokilometreillä ja säästää autoa. Myös nopeat kaasutukset ja äkilliset jarrutukset vievät bensaa ja kuluttavat autoa.

Poista takakontista turhat ja painavat tavarat ja yritä hoitaa monta asiaa yhdellä kertaa. Mieti myös, voisitko laittaa autosi osaksi vuotta seisontavakuutukseen.

20. Siirrä osa tuloista sivuun

Kun säästöjä alkaa kertyä, siirrä osa rahasta sivuun, esimeriksi toiselle tilille. Varatilillä olisi hyvä pitää summa, joka vastaa parin kolmen kuukauden kuluja. Vararahastosta voi sitten kustantaa yllättävät menot, kuten uuden pesukoneen hankkimisen, ilman, että se kaataa koko taloutta.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Takuusäätiö, Martat, Aleksandria Pankkiiriliike.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko talous aina tiukalla? Listasimme 20 arkista vinkkiä, joilla voit säästää rahaa

Satu 69

Oma talouteni on tiukalla alhaisen tulotason ja korkeiden elinkustannusten kanssa, joissa ei enää oikein ole mitään jäljellä mistä säästää. Ainoa keino säästää olisi nähdä nälkää ja asua kadulla. Huonoja vaihtoehtoja molemmat. Teen jo normaalia kokopäivätyötä. Työ on uuvuttavaa ja olen kroonisesti sairas. Rahat saisi riittämään vain jos tekisin ympäripyöreitä työpäiviä useammassa eri työssä, vähintään 16 h / vrk. Ei sekään kovin realistista.

Helena

Teen budjetin noin puoleksi vuodeksi eteenpäin. Varaan käyttöraha käteisenä kuukaudeksi ja maksan kaiken mahdollisen käteisellä. Viikon käyttöraha on 100 e, josta maksan 2 hengen ruuat, hygieniatarvikkeet ym. Saman kuukauden aikana erääntyvät laskut maksan heti pois. Pidän huolta, että ostaminen ja maksaminen tapahtuvat samanaikaisesti. En käytä yleensä ollenkaan luottokorttia. Esimerkkinä, 1.7. Haen uudet silmälasit liikkeestä. Niistä pitää maksaa 150 euroa. Raha odottaa kotona eri lompakossa . Tämä voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta näin pysyn velattomana ja tilillä yleensä säästyy vähän rahaa. Ostin pari viikkoa sitten television n. 500 euroa. Olipa mukava laskea rahat kassalle. Periaatteeni on, että säästä ensin ja osta sitten.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.