Polta tai silppua nämä tärkeät tietosuojapaperit, jotta vältyt kurjilta seurauksilta

Voiko laskuja, veropapereita tai lääkereseptejä heittää paperinkeräykseen? Poliisi kertoo, mitä tietosuojapapereille pitäisi tehdä välttääkseen identiteettivarkauden tai petoksen.

Vaikka nykyään moni asia hoituu verkossa, paperikirjeiltä on vaikea täysin välttyä. Kotiin kertyy helposti laskuja ja vero-, pankki- ja terveyspapereita, eikä läheskään kaikkia papereita tarvitse edes säilyttää. Yksi silppuaa tai repii paperit kappaleiksi, toinen vie maalle poltettavaksi ja kolmas heittää murheitta paperinkeräykseen. Henkilökohtaisten paperien hävittäminen onnistuu monella tavalla, mutta mikä on se oikea? Kysyimme poliisilta.

Lue myös: Nainen heitti käytetyn pääsylipun roskikseen – menetti 450 euroa! Näistä pääsylipuista maksetaan sievoisia summia myös käytettyinä

Henkilökohtaisten paperien hävittäminen. Mitä papereita voi heittää roskiin? Tietosuojapapereiden poisheittäminen voi johtaa identiteettivarkauteen.

Paperilaskut ja muut viralliset asiakirjat voivat sisältää arkaluontoista tietoa, jonka ei pitäisi päätyä vääriin käsiin.

Henkilökohtaisten paperien hävittäminen kannattaa, sillä tietosuojapaperit voivat päätyä vääriin käsiin

Roskikseen heitetyt tietosuojapaperit voivat olla sinulle roskaa, mutta kovaa valuuttaa jollekulle muulle. Paperinkeräysastioita saatetaan tonkia henkilötietojen löytämisen toivossa.

”Sellaisesta on tullut ilmoituksia”, poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi sanoo.

Jos henkilötietoja sisältävät paperit joutuvat vääriin käsiin, voi pahimmassa tapauksessa joutua identiteettivarkauden tai petoksen uhriksi. Roskista penkonut henkilö voi esimerkiksi käyttää henkilötietoja nettishoppailuun. Hän saattaa tilata jotakin verkosta uhrin nimellä, osoitteella ja henkilötunnuksella ja valita maksutavaksi laskun.

Ilmoittamalla oman tai prepaid-puhelinnumeronsa tilaukseen, rikollinen saa tiedon saapuneesta paketista puhelimeensa, ja hakee sen postiautomaatista. Lasku ostoksista saapuu uhrille, joka ei tiedä koko tilauksesta mitään.

”Joissain tapauksissa voi olla kyse kiusanteosta, eli että tilataan rikoksen uhrille tavaroita, joita hän ei ole halunnut. Mutta usein tätä tehdään rikollisessa ansaintatarkoituksessa, eli rikollinen tilaa vaatteita tai elektroniikka itselleen tai jälleenmyytäväksi”, Ulkuniemi sanoo.

Yritykset, jotka hoitavat laskullamyyntiä ja luototusta, kysyvät laskulle tilaavan henkilötunnusta tarkistaakseen, ettei tilaajalla ole maksuhäiriöitä. Palvelut harvemmin kysyvät vahvaa tunnistautumista, eli kirjautumista verkkopankkitunnuksilla. Tämä helpottaa rikollisen työtä. Ei tarvita kuin nimi, osoite ja henkilötunnus, ja tilaus on tehty.

Voiko paperilaskut laittaa roskiin? Näitä papereita ei kannata heittää paperinkeräykseen

Tietosuojapapereita ovat kaikki viralliset asiakirjat, laskut ja pankki- ja terveyspaperit, jotka sisältävät arkaluontoisia tietoja, kuten henkilötietoja. Mitään näistä ei kannata laittaa roskiin. Kaikkein tarkin on kuitenkin syytä olla henkilötunnuksen sisältävien paperien kanssa.

”Esimerkiksi viranomaisten kirjeissä henkilötunnus on usein mainittu. Ne ovat sellaisia papereita, ettei niitä kannata missään nimessä heittää roskiin. Sen sijaan pelkästään nimen ja osoitetiedot sisältävät paperit eivät ole sellaisia, koska ne ovat monella suomalaisella julkisia tietoja, jotka löytyvät väestörekisteristä tai numerotiedustelusta. Tosin tällaisissa papereissakin voi olla muuta yksityisyyteen kuuluvia tietoja”, Ulkuniemi kertoo.

Henkilötunnuksen lisäksi kannattaa olla varovainen terveystietojen kanssa. Esimerkiksi lääkäriltä saadut lausunnot, todistukset tai reseptit ovat syytä hävittää.

”Terveydenhoitoon liittyvät tiedot kannattaa hävittää tietosuojan ja omien oikeuksien kannalta. On tärkeätä, että ne eivät joudu vieraisiin käsiin, koska niitäkin voi valitettavasti käyttää monella tapaa väärin ja se voi aiheuttaa rikoksen uhrille monenlaista harmia.”

Lue myös: Muovin kierrätys: näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Paras tapa hävittää tietosuojapaperit on tuhota ne silppurissa tai polttaa takassa, kertoo poliisi.

Paras tapa hävittää tietosuojapaperit on tuhota ne silppurissa tai polttaa takassa, kertoo poliisi.

Tietosuojapaperit — miten ne pitäisi hävittää?

Paras tapa hävittää tietosuojapaperinsa kotikonstein on joko polttaa ne takassa tai tuhota ne silppurissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että silppureissa on eroja: jotkut tekevät paperista liian suuria paloja, jolloin palat voi liimata takaisin yhteen. Hyvä silppuri leikkaa paperin niin pieniksi paloiksi, että paloja on mahdoton liittää takaisin yhteen.

On myös olemassa palveluita, jotka ottavat vastaan suuriakin määriä tietosuojapapereita. Esimerkiksi Encore Ympäristöpalvelut Oy ottaa maksutta vastaan tietosuojapaperia kotitalouksilta enintään noin 20 kg.

”Jos kaikkea ei ole mahdollista hävittää, voi huolehtia ainakin minimin, että asiakirjoista ja papereista poistaa omat nimitiedot. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että asiakirjan tekstin joukossa saattaa olla henkilötietoja. Paras tapa on hävittää kaikki kerralla.”

Yksi tapa välttää poisheitetyistä tietoturvapapereista koituvat ongelmat on tilata laskut sähköisinä e-laskuina ja viranomaisten asiakirjat sähköisinä palveluiden verkkosivuille.

Toisaalta, verkossa mylläävät omat tietoturvariskinsä. Verkossa asioidessa arkaluontoiset tiedot kerääntyvät sähköpostiin. Varmista, ettei sähköpostiin ole pääsyä muilla, kun sähköpostitilin omistajalla, ja pysy aina valppaana, kun maksat ostoksia verkossa.

Keskustelu

Minä kastelen paperit kunnolla, revin ja rutistan pieniksi palloiksi,
annan kuivua ja heitän paperinkeräykseen.
Niistä ei kukaan edes yrittäisi hakea tietoja.

Kommentoi juttua: Polta tai silppua nämä tärkeät tietosuojapaperit, jotta vältyt kurjilta seurauksilta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X