Talous

Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? 6 vinkkiä, miten opit kuluttamaan arvojesi mukaan

Tiedätkö, mihin kaikkialle rahasi oikein kuluvat? Opettele katsomaan rahatilannettasi rohkeasti silmiin. Kun totuus on hallussasi, pääset kukkarosi kuningattareksi.

1. Mitä raha sinulle merkitsee?

• Tutki asennettasi rahaan kahdesta kulmasta:  Pidätkö vakaista oloista vai oletko muutoshaluinen? Entä oletko itsekeskeinen vai syleiletkö koko maailmaa? Nämä kaksi näkökulmaa ratkaisevat millainen olet:

yksilöllinen uudistaja, suvaitseva uudistaja, hyväntahtoinen säilyttäjä vai varovainen säästäjä.

• Elätkö ja kulutatko arvojesi mukaisesti? Vai manipuloitko ystäviäsi lahjomalla, voiteletko haavojasi shoppailemalla tai peitätkö heikkoa itsetuntoasi merkkituotteilla?

2. Mikä on tarpeeksi?

 • Taloudellinen riippumattomuus edellyttää, että tiedät, mikä on sinulle tarpeeksi.

• Jokainen lisäeuro tuo vähemmän mielihyvää kuin juuri sitä ennen saatu euro. Missä vaiheessa työn tuoma lisäeuro ei enää tuo koko euron arvosta mielihyvää. Etsi kohta, jossa työn vaatima ponnistus ja palkan tuoma mielihyvä ovat tasapainossa. Kuinka paljon työtä on tarpeeksi sinulle?

• Kun tiedät, mikä on tarpeeksi, huomaat, kuinka paljon elämässäsi on ylimääräistä roinaa ja rientoja, jotka vievät turhaa tilaa tai aikaa.

3. Paljonko saat palkkaa?

• Hallitaksesi talouttasi, sinun täytyy tietää, paljonko palkkaa ja muita tuloja olet saanut. Laske koko omaisuutesi – myös roinan – myyntiarvo yhteen ja vähennä siitä kaikki velkasi.

• Pohdi, teetkö työtä elääksesi vai kuollaksesi. Tuletko kotiin iloisena ja innostuneena vai väsyneenä ja vihaisena?

• Laske todellinen tuntipalkkasi. Sen saat, kun lasket kaiken työn vuoksi kulutetun ajan ja rahan yhteen ja jaat sen palkallasi. Arvioi rahassa ja ajassa työmatkat, -vaatteet, työpaikkaruokailut, työstä palautumiset, työn statussymbolit, sairastelut ja kaikki epäsuorat kulut. Oikea tuntipalkkasi voi yllättäen olla vain joitakin euroja.

4. Seuraa eurojesi virtaa

• Vaihdat aikaa eli elämäsi energiaa rahaksi työtä tekemällä. Todellinen tuntipalkkasi kertoo, kuinka monta minuuttia yhden euron ansaitseminen vie.

•  Seuraa eurojasi muutaman kuukauden ajan. Kirjaa jokainen euro ylös. Luokittele kulutuksesi eri kategorioihin ja alakategorioihin: ruoka voi olla arkiruoan lisäksi virkistäytymisruokaa, tuttavatarjoilua, napostelua ja nautiskelusyömistä. Vaatteita voit ostaa tarpeeseen, työn takia tai itsetuntoa hivelemään.

• Luo kulutuksestasi taulukko. Seuraa, kuinka paljon elämän energiaa kuhunkin kategoriaan meni. Mitkä kategoriat ovat arvojesi mukaisia? Mieti, miten kulutus muuttuisi, jos sinun ei tarvitsisi käydä palkkatyössä.

5. Nouse taloutesi valtiaaksi

• Kun olet selvittänyt rahavirtasi, tiedät, mitä mikäkin kulutus maksaa sinulle elämäsi energiana.

• Kun tiedät, mikä sinulle on tarpeeksi ja arvojesi mukaista ja mistä voit luopua, olet nousemassa kukkarosi kuningattareksi. Laita säästöön kaikki raha, joka ei tuo arvojesi mukaista iloa ja  hyvää oloa kuluttamaasi elämän energiaan nähden.

• Kun tiedostat kulutuksesi ja hallitset sitä, onnistut entistä paremmin säästämään. Mitä enemmän sinulla on säästöjä, sitä enemmän sinulla on vapautta valita, mitä seuraavaksi teet.

6. Mieti vielä näitä

Velkoja markkinoidaan ostamisen vapaudella, mutta ne tuovatkin maksukahleita ja pelkoja maksuhäiriöistä.

Taloudellisesti riippumattoman ei ole pakko tehdä palkkatöitä elääkseen. Se ei edellytä rikkautta, vaan tietoa siitä, mikä on juuri sinulle riittävä rahamäärä.

 Jakamistaloudessa uusia ansaintamahdollisuuksia syntyy koko ajan: Asuntosi, autosi, kesämökkisi tai vaikkapa ruoanlaittoharrastuksesi voi pian tuoda lisätuloja.

Jos roina hallitsee elämääsi, kokeile minimalismipeliä: Ensimmäisenä päivänä vähennetään yksi tavara, toisena kaksi jne. Kuukaudessa laitat kiertoon yli 400 tavaraa!

Lähde: Jenni Selosmaa: Kukkaron kuningatar, kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin (Atena).

Lue lisää

Miten turvaat rahasi?

Mihin tulojen pitää riittää?

Tämän takia palkasta kannattaisi puhua avoimesti – 5 syytä

Kodin talous haltuun!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? 6 vinkkiä, miten opit kuluttamaan arvojesi mukaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.