verovähennykset

Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

Kun verovähennykset tekee oikein, saattaa säästää satasia tai jopa tuhansia euroja.

Harva haluaa maksaa liikaa veroja. Jotta niin ei pääsisi käymään, Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari listasi tärkeimmät verovähennykset, joita jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa vaatia itselleen.

Lue myös: Millä summalla pärjäisit loppuelämäsi? Laske FIRE-lukusi ja selvitä, milloin voit lopettaa työnteon

Miksi veroilmoitus kannattaa tehdä?

On verovähennyksiä, joita ei saa, ellei niitä itse vaadi.

”Esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa sillä asenteella, että katsoo, mitä sieltä puuttuu. Jotkin vähennykset voivat olla esitäytetyssä veroilmoituksessa valmiina, jos ne on huomioitu ennakkopidätysten laskennassa jo verokortissa”, Päivi Kaari sanoo.

”On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennykset ja palkkatuloon kohdistuvat tulonhankkimiskulut puuttuvat veroilmoituksesta. Kukaan ei tee näitä vähennyksiä toisen puolesta, vaan ne joutuu jokainen itse askartelemaan veroilmoituksen.”

Jotkin vähennyksistä ovat valmiina esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi ammattiyhdistyksen jäsenmaksut ja eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Päivi Kaari muistuttaa, että nämäkin tiedot kannattaa aina tarkistaa.

Muista tarkistaa myös, pitävätkö nämä esitäytetyt vähennykset verokortissa paikkansa:

 • Ammattiyhdistyksen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut
 • Eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut
 • Arvopapereiden hoito- ja säilyttämismenot
 • Lainojen korot
 • Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ja PS-sopimuksen maksut

Lue myös: Kiinnostaako lisätienesti? Katso 10 tapaa saada lisätuloja helposti – numero 4 ei vaadi edes kotoa poistumista!

Muista ainakin nämä verovähennykset

Tulonhankkimismenot

 • Verottaja tekee automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen palkkatulosta. Sen ylittävältä osalta saa lisävähennystä, jolla ei ole enimmäismäärää.
 • Tulonhankkimisvähennyksiä kannattaa vaatia vain, jos niiden määrä yhteensä ylittää 750 euroa.
 • Tulonhankkimismenot aiheutuvat palkansaajalle, kun tämä hankkii palkkatuloja. Verotuksessa voi vähentää esimerkiksi tietokoneesta, työkaluista, työvälineistä, työhuoneesta tai -asunnosta tai koulutuksista aiheutuneita kuluja, jos työntekijä on maksanut nämä itse.
 • Vähennystä ei voi kuitenkaan saada esimerkiksi lehtitilauksien maksuista tai puhelimesta, vaikka sitä käytettäisiinkin osittain myös työssä.

Etätyöläinen, muista nämä!

1. Työhuonevähennys

Työhuonevähennyksen voi saada, jos työskentelee samoissa tiloissa, joissa asuu. Työhuonevähennys kattaa työhuoneen kulut, kuten kaluston, vuokran, sähkön ja siivouksen. Vähennyksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon joutuu työskentelemään kotonaan.

Jos työskentelee vakituisesti kotona (yli 50 prosenttia koko vuoden työajasta), vähennyksiä voi saada 900 euroa. Jos etätyöpäivät ovat alle 50 prosenttia vuoden työpäivistä, vähennys on 450 euroa.

2. Työvälineet

Vähennyksiä voi saada työvälineistä, kuten tietokoneesta. Myös tietoliikenneyhteyksistä voi saada vähennyksiä. Kumpiinkin pätevät samat säännöt.

Työvälineiden kustannuksista voi vähentää 100 tai 50 prosenttia. Jos välinettä, esimerkiksi tietokonetta, käyttää pääasiassa työhön, sen koko hinnan voi vähentää. Jos väline on suurimmaksi osaksi yksityiskäytössä, mutta myös työkäytössä, silloin puolet hinnasta on vähennyskelpoista.

Kotitalousvähennys

 • Omavastuu vuonna 2019 on 100 euroa, enimmäismäärä on 2 400 euroa.
 • Kotitalousvähennyksen voi myös jakaa puolison kanssa. Silloin vähennystä voi saada yhteensä 4 800 euroa, mutta silloin molemmilta vähennetään omavastuu 100 euroa.
 • Jos maksimi 2 400 euroa ei ylity, vähennystä kannattaa vaatia vain toisen puolison verotuksessa omavastuun takia. Maksimivähennyksen saa, jos kotona tehdystä työstä on maksettu 5 000 euroa.
 • Kotitalousvähennystä voi saada, jos on esimerkiksi tilannut kotiin lastenhoidon, remontteja, siivousta tai elektroniikkalaitteiden asennuksia. Myös vapaa-ajanasunnolla tehdystä työstä voi saada kotitalousvähennystä.

Matkakulut kodin ja työpaikan välillä

 • Omavastuu vuonna 2019 on 750 euroa, enimmäismäärä 7 000 euroa.
 • Yleensä matkakulut lasketaan halvimman julkisen liikenteen lipun mukaisesti. Matkakuluja laskiessa tulisi huomioida lomat, etätyöpäivät ja vuorotteluvapaat. Niiden ajalta ei voi tehdä vähennyksiä.

Muita vähennyksiä – tarkista, oletko oikeutettu näihin!

 • Elatusvelvollisuusvähennys: Vähennystä voi saada enintään 80 euroa / alaikäinen lapsi.
 • Tulontasaus: Ei enimmäismäärää.
 • Veronmaksukyvyn alentumisvähennys: Vähennyksen enimmäismäärä on 1 400 euroa.

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on vuonna 2020 erityisen tärkeää

Päivi Kaaren mukaan suomalaiset luottavat helposti siihen, että esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat automaattisesti oikein. Tänä vuonna ilmoituksen tarkistaminen on kuitenkin erityisen tärkeää.

”Palkansaajan kannattaa muistaa, että vuosi 2019 oli ensimmäinen, jona työnantajat ovat ilmoittaneet palkat tulorekisteriin. Se ei ole välttämättä sujunut aivan mutkattomasti. Erityisesti, jos on useita työnantajia, kannattaa katsoa, että palkat ovat esitäytetyssä veroilmoituksessa oikein.”

Aikaisemmin työnantajat ovat antaneet vuosi-ilmoituksen palkoista, mutta nyt ilmoituksia on tehty jokaisesta palkanmaksusta. Koska menettely on uusi, virheiden mahdollisuus kasvaa. Esitäytettyyn veroilmoitukseen on voitu merkitä tuloja joko liikaa tai liian vähän.

”Työnantajat toki tekevät korjausilmoituksia mahdollisista virheellisistä tiedoista nyt keväälläkin. Osa niistä ehtii esitäytettyyn veroilmoitukseen, osa tulee jälkikäteen. Jos virheellisiä palkkatietoja ei korjaa itse, palkansaajalle voi tulla turhia veronkorotuksia.”

Miten ja milloin vähennyksen voi saada?

Vuoden 2019 vähennys

Keväällä 2020 täytetään vuoden 2019 veroilmoitus. Kaikkien henkilöasiakkaiden esitäytetyt veroilmoitukset ovat jo OmaVero-palvelussa. Esitäytetty veroilmoitus saapuu postitse huhtikuun loppuun mennessä. Vähennykset pitää ilmoittaa ilmoituksen määräpäivään mennessä. Vähennys otetaan huomioon verotuspäätöksessäsi, jonka saat lokakuun loppuun mennessä.

Vuoden 2020 vähennys

Vuoden 2020 veroilmoitus täytetään keväällä 2021. Saat vähennyksestä hyödyn jo vuoden 2020 aikana, kun ilmoitat vähennyksen verokortillesi. Silloin veroprosenttisi pienenee. Voit myös ilmoittaa vähennyksen tiedot kuluvana vuonna veroilmoitukseesi, jonka saat seuraavana keväänä. Kun saat veroilmoituksen seuraavana vuonna, tarkista tiedot ja korjaa tarvittaessa.

Lue lisää esitäytetystä veroilmoituksesta.

Lähteenä käytetty myös: Vero.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X