verovähennykset

Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

Kun verovähennykset tekee oikein, saattaa säästää satasia tai jopa tuhansia euroja.

Harva haluaa maksaa liikaa veroja. Jotta niin ei pääsisi käymään, Veronmaksajain Keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari listasi tärkeimmät verovähennykset, joita jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa vaatia itselleen.

Lue myös: Millä summalla pärjäisit loppuelämäsi? Laske FIRE-lukusi ja selvitä, milloin voit lopettaa työnteon

Miksi veroilmoitus kannattaa tehdä?

On verovähennyksiä, joita ei saa, ellei niitä itse vaadi.

”Esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa sillä asenteella, että katsoo, mitä sieltä puuttuu. Jotkin vähennykset voivat olla esitäytetyssä veroilmoituksessa valmiina, jos ne on huomioitu ennakkopidätysten laskennassa jo verokortissa”, Päivi Kaari sanoo.

”On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut, kotitalousvähennykset ja palkkatuloon kohdistuvat tulonhankkimiskulut puuttuvat veroilmoituksesta. Kukaan ei tee näitä vähennyksiä toisen puolesta, vaan ne joutuu jokainen itse askartelemaan veroilmoituksen.”

Jotkin vähennyksistä ovat valmiina esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi ammattiyhdistyksen jäsenmaksut ja eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Päivi Kaari muistuttaa, että nämäkin tiedot kannattaa aina tarkistaa.

Lue myös: Kiinnostaako lisätienesti? Katso 10 tapaa saada lisätuloja helposti – numero 4 ei vaadi edes kotoa poistumista!

Muista ainakin nämä verovähennykset

Tulonhankkimismenot

  • Verottaja tekee automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen palkkatulosta. Sen ylittävältä osalta saa lisävähennystä, jolla ei ole enimmäismäärää.
  • Tulonhankkimisvähennyksiä kannattaa vaatia vain, jos niiden määrä yhteensä ylittää 750 euroa.
  • Tulonhankkimismenot aiheutuvat palkansaajalle, kun tämä hankkii palkkatuloja. Verotuksessa voi vähentää esimerkiksi tietokoneesta, työkaluista, työvälineistä, työhuoneesta tai -asunnosta tai koulutuksista aiheutuneita kuluja, jos työntekijä on maksanut nämä itse.
  • Vähennystä ei voi kuitenkaan saada esimerkiksi lehtitilauksien maksuista tai puhelimesta, vaikka sitä käytettäisiinkin osittain myös työssä.

Kotitalousvähennys

  • Omavastuu vuonna 2019 on 100 euroa, enimmäismäärä on 2 400 euroa.
  • Kotitalousvähennyksen voi myös jakaa puolison kanssa. Silloin vähennystä voi saada yhteensä 4 800 euroa, mutta silloin molemmilta vähennetään omavastuu 100 euroa.
  • Jos maksimi 2 400 euroa ei ylity, vähennystä kannattaa vaatia vain toisen puolison verotuksessa omavastuun takia. Maksimivähennyksen saa, jos kotona tehdystä työstä on maksettu 5 000 euroa.
  • Kotitalousvähennystä voi saada, jos on esimerkiksi tilannut kotiin lastenhoidon, remontteja, siivousta tai elektroniikkalaitteiden asennuksia. Myös vapaa-ajanasunnolla tehdystä työstä voi saada kotitalousvähennystä.

Matkakulut kodin ja työpaikan välillä

  • Omavastuu vuonna 2019 on 750 euroa, enimmäismäärä 7 000 euroa.
  • Yleensä matkakulut lasketaan halvimman julkisen liikenteen lipun mukaisesti. Matkakuluja laskiessa tulisi huomioida lomat, etätyöpäivät ja vuorotteluvapaat. Niiden ajalta ei voi tehdä vähennyksiä.

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on vuonna 2020 erityisen tärkeää

Päivi Kaaren mukaan suomalaiset luottavat helposti siihen, että esitäytetyn veroilmoituksen tiedot ovat automaattisesti oikein. Tänä vuonna ilmoituksen tarkistaminen on kuitenkin erityisen tärkeää.

”Palkansaajan kannattaa muistaa, että vuosi 2019 oli ensimmäinen, jona työnantajat ovat ilmoittaneet palkat tulorekisteriin. Se ei ole välttämättä sujunut aivan mutkattomasti. Erityisesti, jos on useita työnantajia, kannattaa katsoa, että palkat ovat esitäytetyssä veroilmoituksessa oikein.”

Aikaisemmin työnantajat ovat antaneet vuosi-ilmoituksen palkoista, mutta nyt ilmoituksia on tehty jokaisesta palkanmaksusta. Koska menettely on uusi, virheiden mahdollisuus kasvaa. Esitäytettyyn veroilmoitukseen on voitu merkitä tuloja joko liikaa tai liian vähän.

”Työnantajat toki tekevät korjausilmoituksia mahdollisista virheellisistä tiedoista nyt keväälläkin. Osa niistä ehtii esitäytettyyn veroilmoitukseen, osa tulee jälkikäteen. Jos virheellisiä palkkatietoja ei korjaa itse, palkansaajalle voi tulla turhia veronkorotuksia.”

Lähteenä käytetty myös: Vero.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Verojuristi listaa: Nämä verovähennykset jokaisen palkansaajan pitäisi muistaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X