Ihmiset

Pariisi on kuin jättiläismäinen museo – meikkitaiteilija Raili Hulkkonen suosittelee lempipaikkansa: ”Pysähdyn aina Le Pont des Arts -sillalla ja ihailen kaupungin kauneutta”

Raili Hulkkonen on meikkitaiteilijan työnsä vuoksi vieraillut tiuhaan Pariisissa, jonka putiikeista ja kahviloista on helppo hurmaantua. Erityisesti häntä viehättää Seinen vasen ranta. Nyt Raili paljastaa muutkin suosikkikohteensa.

”Pariisi on muodin pääkaupunki. Siksi olen matkannut sinne usein meikkitaiteilijan työni merkeissä, yleensä joko muotiviikolle tai optiikkamessuille. Olen saanut kokea niissä unohtumattomia elämyksiä, kuten kohdata muotinäytösyleisössä ihailemani näyttelijän Sophia Lorenin.

Vierailut ovat yleensä olleet tiiviitä. Olen reissannut useimmiten ystäviksi muuttuneiden kollegojeni kanssa ja kerran myös mieheni Tuomon seurassa. Vähäinen vapaa-aika on yleensä kulunut putiikeissa pyöriessä sekä hyvää ruokaa ja juomaa nautiskellen.

Ystäväni Ilkka Ruotsalainen muistutti, että kerroin ensimmäisen kerran jo pari vuosikymmentä sitten Pariisissa haluavani lanseerata oman meikkisarjan. Nyt se on totta.

Jatkossa haluan keskittyä entistä enemmän kaupungin kulttuurinähtävyyksiin. Toisaalta Pariisi on itsessään kuin jättiläismäinen museo. Liki jokaiseen kadunkulmaan voi pysähtyä ihailemaan rakennusten kauneutta.

Lue myös: Raili Hulkkonen oli paljon pois kun tytär oli pieni – isoäitinä hän antaa kaiken takaisin lapsenlapsilleen

Pariisissa järjestetään kirpputoreja sunnuntaisin liki joka kaupunginosassa.
Pariisissa järjestetään kirpputoreja sunnuntaisin liki joka kaupunginosassa. Raili Hulkkonen on tehnyt niillä hyviä löytöjä. © iStock

Liköörilasit löytyivät Montreuilin kirpputorilta

Ystäväni, pitkän linjan kauneustoimittaja Arja Mattila on tutustuttanut minut kirpputoreihin. Olen tehnyt hänen opastuksellaan joitakin ihastuttavia löytöjä. Yksi niistä on Montreuilin kirpputorilta löytynyt vaaleanpunainen, vihreällä maalattu lasikarahvi ja samaan settiin kuuluvat, pikkiriikkiset lasit. Nimesin ne heti Grand Marnier -laseiksi, vaikka en olekaan tainnut ehtiä tarjota tuota appelsiinilikööriä ystävilleni kyseisistä laseista.

Montreuilin kirpputori, la–ma, klo 8–18.30, Avenue du Professeur André Lemierre, lespuces-portedemontreuil.com

Guerlainin liike on palvellut tuoksujen ystäviä jo vuodesta 1828.
Guerlainin liike on palvellut tuoksujen ystäviä jo vuodesta 1828. Myös Raili Hulkkonen viihtyy luksuspuodissa. © iStock/Sami Sert

Persoonalliset kivijalkakaupat houkuttelevat kosmetiikasta innostuvia

Saatan päätyä ystävän seurassa Pariisin isoihin tavarataloihin, kuten Galerie Lafayetteen tai Le Bon Marchéen, mutta mieluiten hoidan ostokseni pikkuliikkeissä.

Yksi suosikkiliikkeistäni on tuoksu- ja kosmetiikkatalo Guerlainin lippulaivamyymälä Champs-Elysées-bulevardilla, jossa oli suuri ilo nauttia kasvohoidosta. Toisin kuin missään muussa Guerlainin liikkeessä, Pariisissa ostokset pakataan aina kauniiseen, vaaleanpunaiseen paperikassiin.

Lempialueisiini Pariisissa kuuluu ehdottomasti Le Marais. Siellä riittää lukuisia persoonallisia pikkuputiikkeja. Suosikkeihini lukeutuu Jamin Puechin liike, josta voi löytää upeita käsilaukkuja.

Guerlain, 68 avenue des Champs Elysees, guerlain.com

Jamin Puech, 61 Rue d’Hauteville, jamin-puech.com

Lue myös Anna.fi: Raili Hulkkonen kertoo mistä saa energiaa pitkiin työpäiviin

Moni perinteistä ranskalaista ruokaa tarjoava pariisilaisravintola on satavuotias tai vanhempikin.
Moni perinteistä ranskalaista ruokaa tarjoava pariisilaisravintola on satavuotias tai vanhempikin. © iStock

Yli satavuotiaat klassikkoravintolat häikäisevät kauneudellaan

Pariisissa monet ravintolat ovat toimineet vuosikymmeniä, jopa -satoja. Yksi suosikeistani on Bouillon Julien, joka on toiminut nykyisissä tiloissaan vuodesta 1906 alkaen. Sen art nouveau -henkinen ravintolasali häikäisee kauneudellaan. Viehkeät, naishahmoja esittävät lasimaalaukset kruunaavat kokonaisuuden. Annokset edustavat reilua, ranskalaista perinneruokaa.

Mikäli haluan syödä elegantimmin, suuntaan luksusmuotimerkeistään tunnetulle avenue Montaignelle. Siellä sijaitsee paitsi esimerkiksi Christian Diorin lippulaivaliike, myös tyylikäs ravintola nimeltä L’Avenue. Se tarjoaa hienostuneita annoksia luksusraaka-aineista ja on mainio paikka herkutella vaikkapa hanhenmaksalla.

Bouillon Julien, 16BIS Rue du Faubourg Saint-Denis, bouillon-julien.com

L’Avenue, 41 Avenue Montaigne, avenue-restaurant.com

Le Pont Alexandre III ja muut Seine-joen ylittävät sillat ovat Railin mielipaikkoja ihailla kaunista kaupunkia.
Le Pont Alexandre III ja muut Seine-joen ylittävät sillat ovat Railin mielipaikkoja ihailla kaunista kaupunkia. © iStock/Manjik photography

Seine-joen ylittävät ihastuttavat sillat

Toistaiseksi en ole vielä ehtinyt istuskella Pariisin puistoissa ja rauhoittua. Sen sijaan samassa tehtävässä ovat palvelleet sillat, jotka ylitän tiuhaan. Muotinäytöksistä suuri osa nimittäin järjestettiin Louvren lähellä Seinen oikealla rannalla, kun minä tosiaan asun mieluiten joen vasemmalla rannalla.

Joki on ihana ylittää esimerkiksi Le Pont Alexandre III -sillan kautta. Se valmistui Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 ja sai nimensä Venäjän toiseksi viimeisen keisarin eli Aleksanteri III:n mukaan.

Myös lähes suoraan Louvrelle johtava Le Pont des Arts tarjoaa ihastuttavat näköalat. Pysähdyn aina sillalla hetkeksi ja ihailen kaupungin kauneutta. Vaikka kyse on vain lyhyestä hetkestä, se piirtyy muistiini pitkäksi aikaa.

Kahvila Les Deux Magots on hurmaava paikka nauttia lasi samppanjaa samalla kun ihastelee tyylikkäitä ohikulkijoita.
Kahvila Les Deux Magots on hurmaava paikka nauttia lasi samppanjaa samalla kun ihastelee tyylikkäitä ohikulkijoita. © iStock/Oleg Albinsky

Raili Hulkkonen viihtyy kahvilassa ihmisiä tarkkailemassa

Viihdyn parhaiten Pariisissa Seinen vasemmalla rannalla – siitä huolimatta, että useimmat parhaista muotiliikkeistä sijaitsevat oikealla puolella.

Vasemman rannan tunnelma on boheemin elegantti. Olen yöpynyt siellä Hôtel de Marroniersissa, jonka sijainti on loistava. Hotellilta on lyhyt matka esimerkiksi perinteikkääseen, taiteilijoiden vuosikymmeniä suosimaan Les Deux Magots -kahvilaan, jonka terassilla on ihana nauttia lasi samppanjaa ja seurata ohi lipuvien ihmisten tyylejä. Kiinnostavien ihmisten tarkkaileminen katukahvilan pöydästä kuuluu muutenkin lempipuuhiini Pariisissa!

Heti kadun toisella puolella sijaitsee Brasserie Lipp. Vuonna 1880 perustettu ravintola on yksi suosikkipaikkojani ruokailla Pariisissa. Se tarjoaa tyypillistä, ranskalaista bistroruokaa parhaimmillaan.”

Hôtel de Marroniers, 21 Rue Jacob, hoteldesmarronniers.com

Cafe Les Deux Magots, 8 Place Saint-Germain-des-Prés, lesdeuxmagots.fr

Brasserie Lipp, 151 Boulevard Saint Germain, brasserielipp.fr

Montmartren kaupunginosa tunnettiin aikanaan taiteilijoiden suosikki-alueena.
Montmartren kaupunginosa tunnettiin aikanaan taiteilijoiden suosikki-alueena. © iStock/Jon Bilous

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pariisi on kuin jättiläismäinen museo – meikkitaiteilija Raili Hulkkonen suosittelee lempipaikkansa: ”Pysähdyn aina Le Pont des Arts -sillalla ja ihailen kaupungin kauneutta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.