Ihmiset

Raili Hulkkosen, 78, työpäivä alkaa ennen kuutta – seurasimme julkkisten luottomeikkaajan päivää Helsingistä Lahteen

Meikkitaiteilija Raili Hulkkonen tietää, mikä on meikkipussin tärkein tuote. Totta kai hän paljasti sen tavaratalokeikalla asiakkailleen. Seurasimme Railin kannoilla 12 tuntia.

Kukapa pysyisi Raili Hulkkosen, 78, tahdissa?

Edellisenä päivänä hän on ollut Punkaharjulla meikkaamassa Saimi Hoyeria lehtikuviin ja tänään hän ajaa edestakaisin Lahteen tavaratalokeikalle. Huomisaamuna edessä on aikainen lähtö kahdeksi viikoksi Hirvensalmelle. Siellä alkavat Vain elämää -ohjelman 15. tuotantokauden kuvaukset. Raili on ollut mukana meikkaajana tähän asti jokaisella kaudella.

Herätyskello soi Espoon Olarissa 5.45. Railista se on ”vasta”. Hänellä on heti nälkä, sillä kuvauspäivä Punkaharjulla oli pitkä, ja syöminen jäi tavallista vähemmälle.

Raili valmistaa itselleen ”aivosmoothien”. Hän annostelee puristamaansa appelsiinimehuun banaania, mustikoita, puolukoita ja paljon korianteria.

”En ole kova kahvin juoja, mutta nyt kaipaan kahvin makua”, Raili sanoo ja kaataa kuppiin pienen lorauksen pannusta.

Hän paistaa itselleen myös munan ja päällystää tumman leipäviipaleen tomaatilla. Päivä, josta on tulossa pitkä, lähtee käyntiin.

Tapansa mukaan Raili tekee oman meikkinsä kotona, vaikka onkin ensimmäiseksi menossa työhuoneelleen Helsingin keskustaan. Televisiokuvauksiin valmistautuva Jaana Pelkonen on tulossa meikattavaksi jo ennen kahdeksaa. Jaana on yksi Railin vakioasiakkaista, joka­ haluaa Railin tekevän meikkinsä aina, kun se vain on mahdollista.

Jaana Pelkonen on menossa televisio-ohjelman kuvauksiin ja tuli jo ennen kahdeksaa Railin meikattavaksi. Taustalla edesmenneen Aira Samulinin kuva. Myös hän oli Railin vakioasiakkaita.
Jaana Pelkonen on menossa televisio-ohjelman kuvauksiin ja tuli jo ennen kahdeksaa Railin meikattavaksi. Taustalla edesmenneen Aira Samulinin kuva. Myös hän oli Railin vakioasiakkaita. © Sampo Korhonen

Omia kasvojaan ehostaessaan Raili toimii kuten aina.

”En näe mitään syytä tehdä erikseen ilta- tai juhlameikkiä. Meikkaan itseni aina samalla tavalla. Korostan silmiä yhdellä luomivärillä. Luomiväripaletit, joissa on monta väriä, ovat mielestäni turhia. Usein yhdestä väristä tulee suosikki ja muut jäävät käyttämättä.”

Ylleen Raili valitsee eilispäivän ostoksen. Hän on napannut Saimille sovitettavaksi tuoduista kuvausvaatteista kullankeltaisen pitkän takin, jossa on alkemiaan viittaavia kuvioita.

Takki on kuin taikurin viitta ja sopii loistavasti tavaratalokeikalle. Yleisö saa paljon mielenkiintoista katseltavaa.­

Raili Hulkkonen ei koskaan käytä puuteria

Puoli kahdeksan jälkeen Raili pyörii autollaan Helsingin Kaartinkaupungissa ja etsii parkkipaikkaa. Paikka löytyy, mutta on siinä ja siinä, onko se luvallinen. Siihen auto­ kuitenkin jää.

Raili räknää, mitä kaikkea hänen pitää muistaa pakata autoon. Mukana on oltava myös kaikenlaista, mitä hän tarvitsee Hirvensalmen-kuvauksissa, kuten meikkejä, siveltimiä, pohjustusaineita, fiksereitä…

Kun Jaana saapuu, Raili istuttaa hänet korkealle tuolille ison ikkunan eteen.

”Pyrin aina käyttämään luonnonvaloa.”

Raili katsoo kelloa. Lahteen pitää lähteä yhdeksältä. Jaanan valmiiksi saattamiseen menee noin kolme varttia. Naiset vaihtavat kuulumisia, ja Raili ehostaa Jaanan ruskeita silmiä mantelinkuoren värisellä luomivärillä. Hän muistuttaa poskipunasta, jonka tulee ehdottomasti olla voidemaista.

”Puuterimainen kuivattaa ihoa. En koskaan käytä puuteria.”

Jaana muistaa, että hän on joskus saanut Raililta saman­ tuotteen, jota tämä levittää hänen kasvoilleen. Voidemainen varjostusväri on kaivettava esiin.

Kun Jaana on saatu valmiiksi, rouvat vaihtavat heippahalit. Kello käy yhdeksää, ja Raili kerää vielä tavaroita­ mukaansa.

Yhtäkkiä hän muistaa, että hänen hyvä ystävänsä Pirkko Mannola on päivällä tulossa hakemaan työhuoneelta muutaman luottotuotteensa. Raili pakkaa ripsivärin, rajauskynän ja pohjustusvoiteen odottamaan.

Ennen Lahteen lähtöä Raililla on työhuoneellaan paljon pakattavaa, sillä seuraavana päivänä alkavat Vain elämää -ohjelman kuvaukset­ Hirvensalmella.
Ennen Lahteen lähtöä Raililla on työhuoneellaan paljon pakattavaa, sillä seuraavana päivänä alkavat Vain elämää -ohjelman kuvaukset­ Hirvensalmella. © Sampo Korhonen

Kohta Raili taas hätkähtää: video! Hän haluaa vielä kuvata uuden jakson Facebookin by Raili -meikkikouluun. Hän kattaa pöydälle muutaman tuotteen, etsii kännykälle jalustaa, ei löydä, ja päättää kuvata käsivaralla.

Ilmeestä näkee, että aurinkosuojaa käsittelevä lopputulos ei tyydytä Railia, mutta enää ei ole aikaa uusintaottoon.

”Ehkä ehdin kuvata sen myöhemmin tänään.”

Meikkikoulun kuvaussessio sujuu kiireessä ennen lähtöä Lahteen.
Meikkikoulun kuvaussessio sujuu kiireessäkin. © Sampo Korhonen

Vanhaan kotikaupunkiin

Ajomatkalla Lahteen juttu luiskahtaa helposti lapsuuteen, sillä Raili vietti osan nuoruuttaan Lahdessa.

Perhe asui Renkomäessä, missä isä piti kauppaa.

”Kotoa pääsi suoraan luistinradalle. Tykkäsin luistella. Minulla oli vihreä vekkihame luistelupukuna.”

Raili harrasti myös balettia ja pääsi mukaan tanssityttönä kaupunginteatterin Prinsessa Ruususen esitykseen. Tanssia hän harrasti aikuisiälle.

”Koulussa minulla oli kymppi uskonnossa ja urheilussa. Muut numerot olivat sitten kaikkea muuta. Keskikoulun jälkeen halusin nopeasti työelämään.”

Raili oli lähdössä Lappeenrantaan opiskelemaan lääkintävoimistelijaksi, kun ystävä ehdotti kosmetologin ammattia. Railin perhe oli muuttanut tuolloin Riihimäelle. Sieltä hän kävi junalla Ritva Jokelan yksityisen kosmetologikoulun Helsingissä. Kurssi kesti yhdeksän kuukautta.

”Virkkasin junamatkoilla lakanapitsiä.”

Lue myös: ”Naiset vain paranevat ikääntyessään”, sanoo muotikuvaaja Marica Rosengård

Valmistuttuaan koulusta 19-vuotiaana vuonna 1965 Raili pääsi kosmetologiksi Terttu Stenbergin kampaamoon. Se oli Helsingissä maineikas paikka.

”Siihen aikaan ihmiset kävivät paljon juhlimassa. Rouvilla oli kampaukset, ja moni halusi meikin. Olen myöhemmin sanonut oppilailleni, että opetelkaa meikkaamaan aikuisia naisia. Se on todellisempaa kuin nuorten mallien meikkaaminen.”

Toinen Railin teeseistä kuuluu, että meikkiä ei voi tehdä muodin mukaan.

”Ehkä joitakin värejä voi vaihdella, mutta muuten meikki tehdään aina jokaiselle yksilöllisesti.”

Railille työssä­ raskainta on jatkuva tavaroiden kantaminen. Aika monta nyssykkää lähtee nytkin mukaan.
Railille työssä­ raskainta on jatkuva tavaroiden kantaminen. Aika monta nyssykkää lähtee nytkin mukaan. © Sampo Korhonen

Puolison kanssa yhdessä yli 50 vuotta

Lakanapitsit oli ommeltu kapioiksi, kun Raili meni naimisiin 26-vuotiaana. Avioliitto on kestänyt tähän päivään. Puoliso on nyt 82 vuotta, eläkkeellä hän on ollut 63-vuotiaasta lähtien.

Railin työelämässä viimeksi kuluneet kaksikymmentä vuotta ovat olleet ehkä vilkkaampia kuin koskaan. Se ei ole tullut parisuhteessa ongelmaksi.

”Olen aina ajatellut, että puolisoilla pitää olla omaa aikaa.­ Meillä on paljon myös yhteistä tekemistä. Kesäpaikkamme Virroilla on ihana, viihdymme siellä hyvin. Meistä on ollut aina myös kiva matkustaa yhdessä.”

Syksyisin he käyvät Mallorcalla, Espanjassa he ovat viettäneet usein myös joulun. Silloin mukana on ollut ainoan­ tyttären, Jonnan, perhe.

Raili muistelee korona-aikaa, jolloin kaikki sulkeutuivat koteihinsa. Se oli monen parisuhteen testi.

”Meillä kolme kuukautta meni loistavasti. Normaalisti en ehdi kotona kokata paljon. Koronan aikaan tein meille­ kaksi kertaa päivässä ihania ruokia. Miehenikin pärjää keittiössä, mutta yksin ollessaan hän syö usein ulkona.”

Lue myös: Juontaja Marja Sannikka aloittaa aamunsa ruokkimalla vuohet – työpäivän päättää tärkeä tekstiviesti

Jonnalla on kolme lasta, 23-, 19- ja 14-vuotiaat. He ovat Railille tärkeitä­. Hänellä on ollut tapana matkustaa jokaisen­ kanssa vuorotellen ulkomaille. Nyt edessä on pitkä viikonloppu Barcelonassa nuorimmaisen kanssa.

”Tykkään kirkoista. Olen aina vienyt lapsia kirkkoihin.”

Sauvakävelyä ja hierontaa

Ajaessaan Raili verryttelee sormiaan. Niissä on vähän nivelrikkoa. Viisitoista vuotta sitten hän sairasti rintasyövän, ja kaksi kertaa häneltä on löytynyt tyvisolusyöpää, joka on saatu poistettua.

Vaivojaan Raili ei valita – eikä väsymystään. Päivän aikana näen, miten hän seisoo uupumatta neljä tuntia meikaten asiakkaita tavaratalossa. Hän on koko ajan valpas, seuraa yleisön reaktioita ja pitää puhetta yllä. Päivän päätteeksi hän ajaa takaisin Espooseen.

Jättäessään minut illalla Ison Omenan metroasemalle hän vilkuttaa autosta yhtä pirteänä kuin aamulla tavatessamme.

”Kuntoa hoidan lähinnä kävelemällä. Tänäkin iltana lähden ainakin sen verran ulos lenkkeilemään, että haen uudet silmälasini R-kioskilta. Sauvakävelyillä käyn ystävättären kanssa.”

Työnsä raskaimmaksi puoleksi Raili mainitsee jatkuvan tavaroiden kantamisen. Kroppaansa hän hoitaa liikunnan lisäksi hieronnalla.

Myös hyvä uni on tärkeää. Välillä Raili pyörii sängyssä, kun päässä pyörivät kesken olevat työprojektit. Silloin hän saattaa tarvita melatoniini-tabletin saadakseen unen.

Melatoniini onkin yksi asia listalla, jonka takia Raili haluaa poiketa apteekkiin.

Meikkipussin tärkein tuote

Saavumme Lahteen sopivasti ehtiäksemme kahville ennen tavaratalokeikan alkamista. Jaamme korvapuustin kahvilan ulkoterassilla.

Tavaratalossa odottaa mainosseinä, jossa on Railin kuva ja tieto meikkinäytöksistä klo 12 ja 15. Railin luvataan olevan paikalla klo 17 asti esittelemässä oman kauneusbrändinsä tuotteita ja meikkaamassa asiakkaita veloituksetta.

Eija Hämäläinen istahtaa Railin käsittelyyn kesken ostosreissun.
Eija Hämäläinen istahtaa Railin käsittelyyn kesken ostosreissun. © Sampo Korhonen

Alkuun on hiljaista. Tiistaina puolilta päivin taitaa olla­ vielä liian aikaista satunnaisille kävijöille pysähtyä kokeilemaan uutta meikkiä.

Hiljalleen meikkauspisteen ympärille pysähtyy yhä useampi nainen. Miehiä ei näy, vaikka Raili sanoo, että televisio-ohjelmia, kuten Tanssii tähtien kanssa ja Vain elämää, tehtäessä miesten valmistaminen kuvauskuntoon on aivan yhtä tärkeää kuin naisten.

Kun ensimmäinen rouva istahtaa meikattavaksi, ohikulkijat pysähtyvät katsomaan, mitä tapahtuu, ja jäävät seuraamaan näytöstä. Kun ensimmäinen meikki valmistuu, seuraava asiakas on jo odottamassa vuoroaan ja tuolit meikkipisteen ympärillä täyttyvät.

Ilona Saarento tulee keikalle moikkaamaan serkkuaan Railia ja käy tälle avuksi apteekissa.
Ilona Saarento tulee keikalle moikkaamaan serkkuaan Railia ja käy tälle avuksi apteekissa. © Sampo Korhonen

Raili osaa ottaa yleisönsä, ja hänen työtään on kiva­ katsella. Hän puhuu meikattavalle, mutta kääntää sanansa­ samalla yleisölle. Opin paljon.

Lue myös Anna.fi: Eva Biaudet’n parisuhde oli pitkään on/off-suhde: ”Olemme olleet enemmän tai vähemmän yhdessä 26 vuotta”

Raili muun muassa sanoo, että hän rakastaa kulmakarvoja ja voi käyttää meikatessaan eniten aikaa juuri kulmakarvojen muotoiluun.

”Kulmien ei kuitenkaan tarvitse olla keskenään samanlaiset, sillä eivät ne ole sitä luonnostaankaan.”

Laskeutuneelle luomelle, jossa on poimu, Raili kehottaa levittämään luomivärin poimun yli koko luomelle. Meikkivoide taas on hänen mielestään meikkipussin tärkein tuote.

”Se riittää, jos ei muuten jaksa meikata.”

Käytän tilaisuutta hyväkseni ja kysyn yleisöstä, miten meikkaisin rasittuneet ja painuneet silmienaluset piiloon. Raili kehottaa meikkaamaan yläluomet näyttävästi. Silloin huomio kiinnittyy alaluomilta pois.

Raili Hulkkonen on myötäeläjä

Iltapäivän aikana Raili ehtii meikata noin kymmenen naista. Kauppakin käy. Moni ostaa uuden luomivärin tai sen tuiki tärkeän meikkivoiteen. Samalla naiset kertovat itsestään. Joltakin on hiljattain kuollut puoliso, toinen on toipunut syövästä.

Monika Uibukant huolehtii tavaratalon puolesta, että kaikki sujuu päivän mittaan hyvin.
Monika Uibukant huolehtii tavaratalon puolesta, että kaikki sujuu päivän mittaan hyvin. © Sampo Korhonen

Raili kuuntelee ja myötäelää. Paluumatkalla Lahdesta Helsinkiin puhumme tästä.

”Minusta on ihana kuunnella naisten tarinoita ja keskustella heidän kanssaan. Mietin, mitä itse tekisin heidän elämäntilanteessaan.”

Ensi vuonna Raili viettää 60-vuotistaiteilijajuhlaa. Hän on toki pohtinut, pitäisikö työn tekeminen lopettaa, ennen kuin hänet unohdetaan ja työt loppuvat.

”En osaa lopettaa hiljalleen.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raili Hulkkosen, 78, työpäivä alkaa ennen kuutta – seurasimme julkkisten luottomeikkaajan päivää Helsingistä Lahteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.