Ihmiset

Viva: Näyttelijä Riitta Havukainen tunsi ylpeyttä, kun hänen poikansa joutui putkaan

Eläköitynyt näyttelijä Riitta Havukainen kertoo Vivassa nuoruudenaikaisesta idealismistaan. Iän myötä mustavalkoinen ajattelu on kadonnut, mutta halu pitää heikompien puolta on säilynyt.

Viime vuonna eläkkeelle Helsingin kaupunginteatterista jäänyt näyttelijä Riitta Havukainen, 69, kertoo Vivassa olleensa nuorena voimakkaan aatteellinen. Hän kertoo liittyneensä lukioikäisenä demokraattiseen nuorisoliikkeeseen. Aamuisin hän jakoi ennen kouluun lähtöä kommunistista työväenlehti Tiedonantajaa.

”Koin tehtäväkseni kertoa työläisille, kuinka heitä riistetään. Jätin rakkaan ratsastusharrastuksen, sillä ajattelin, että se on porvariston touhua”, Riitta kertoo Vivassa.

Riitan mukaan päätös nuorisoliikkeeseen liittymisestä ei lähtenyt kavereiden painostuksesta. Päätös oli hänen omansa, koska hän oli alkanut kyseenalaistamaan uskontoa ja perinteisiä arvoja. Riitta kertoo ahmineensa tietoa lukemalla.

”Vaihe liittyi nuoruuden idealismiin, halusin muuttaa maailmaa”, Riitta kertoo Vivassa.

Iän myötä ajattelusta on hävinnyt mustavalkoisuus

Nuoruuden poliittinen herääminen jätti jälkensä. Riitta kertoo edelleen kantavansa tuolta ajanjaksolta mukanaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ihannetta. Heikommista huolen pitäminen on Riitalle tärkeä arvo.

Nykyään hän käy kommunistisen työväenlehden jakamisen sijaan esimerkiksi rasismin vastaisissa mielenosoituksissa.

”Kun poikani ja hänen tyttöystävänsä vietiin putkaan Elokapinan mielenosoituksessa, tunsin ylpeyttä”, Riitta sanoo Vivassa.

Riitta pitää omaa nuoruuden aikaista idealismiaan ”änkyrätouhuna”. Hän kertoo mustavalkoisuuden kadonneen ajattelusta iän karttuessa. Arjessaan hän tekee pieniä hyviä ekotekoja.

”Ymmärrän, että voin vaikuttaa maailmaan vain omilla valinnoillani.”

Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä näyttelijä kertoo nauttivansa eläkeiän tuomasta vapaudesta. Hän kertoo pyrkivänsä siihen, ettei hänelle olisi ennen puolta päivää sovittuja menoja.

”On mukavaa saada kokea vauhdikkaiden vuosien jälkeen elämänvaihe, jossa voin heittäytyä kolmeksi tunniksi sohvalle katselemaan sarjoja, jos minua huvittaa”, Riitta kertoo Vivassa.

Lue Vivan juttu Anna.fistä: Riitta Havukainen jäi uusperheen isoon kotiin, joka hiljeni eron jälkeen – nykyinen asuinkumppanikaan ei pidä mitään ääntä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viva: Näyttelijä Riitta Havukainen tunsi ylpeyttä, kun hänen poikansa joutui putkaan

Lukija505956

OMG! Elokapinallisevat ”kapinoivat” autoilua vastaan tukkien ajotiet ja hankaloittaen TÖISSÄ KÄYVIEN elämää. Itse liikkuvat ruosteisilla ja supersaastuttavilla pakettiautoilla, jollaisilla heitä noihin kapinoihin kuskataan! Evääksi otetaan banaaneja ja muita lentoteitse tuotettuja hedelmiä. Mainostavat olevansa kasvissyöjiä, mutta kasvikset ovat muualta maailmasta Suomeen tuotuja, ei näille hienostelijoille kelpaa kotimaiset vihannekset ja kasvikset kuten lanttu, nauris, porkkana, peruna, punajuuri, kaali..Ehei, pitää olla kikhernettä, soijaa, tofua..Lisäksi heillä on aikaa leikkiä kapinallisia kun eivät käy ansiotöissä, sossu maksaa ja elättää. On siinä Riitalla monta syytä olla ylpeä? Luulisin kuitenkin että hän ei ole vaivautunut ottamaan selvää mistä oikein on kyse.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.