Ihmiset

Seura: Saija Tuupanen koki hirvittävää menettämisen pelkoa, kun isä sai aivoinfarktin – ”Huoli ja hätä veivät jalat alta”

Laulaja ja tangokuningatar Saija Tuupanen, 40, oli lomamatkalla Espanjassa, kun isä sai aivoinfarktin viime syksynä. Saija ja Raimo kertovat tapahtuneesta uudessa Seurassa.

Laulaja ja tangokuningatar Saija Tuupanen, 40, oli avopuolisonsa Sami Hedbergin kanssa Espanjassa, kun he saivat soiton Saijan siskolta. Sisko pyysi istumaan alas, ja Saija osasi aavistaa huonoja uutisia. Saija ojensi puhelimen Samille, Saija kertoo Seurassa.

Puhelimessa selvisi, että Saijan isä Raimo Tuupanen, 76, oli saanut aivoinfarktin. Hän oli kuitenkin hyvissä käsissä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa ja oli päässyt heti liuotushoitoon.

”Huoli ja hätä veivät jalat alta. Oli ihan hirvittävää olla siellä kaukana. Ajattelin, että yritän saada heti paluulennon takaisin Suomeen, mutta sisko rauhoitteli minua”, Saija kertoo Seurassa.

Seuraavana aamuna Saija jutteli puhelimessa isänsä kanssa. Raimo vakuutti, ettei hänellä ole hätää ja että Saija voi jatkaa lomaansa. Kun Saija viimein parin viikon päästä tapasi Raimon, isä oli melkein kuin entisensä.

”Oli helpottavaa nähdä isä niin hyvävointisena”, Saija sanoo Seurassa.

Kaksi viikkoa aivoinfarktin jälkeen Raimo sai kaulavaltimon tukoksen, joka jouduttiin avaamaan leikkauksella. Toimenpiteen seurauksena Raimolla on rajoitteita oikeassa kädessään ja jalassaan. Hän ei voi enää esimerkiksi hakata nauloja ja kävellessä jalka läpsyy.

Lue myös: Tavallisimmin aivoinfarkti iskee noin 70-vuotiaaseen, mutta yhä useampi saa sen jo työikäisenä – katso, kuulutko riskiryhmään

Saija Tuupanen on ollut isänsä silmäterä

Saijalle äiti ja isä ovat olleet tuki ja turva ja suurin perusta elämälle. Esimerkiksi Saijan avioeron aikaan apujoukot ovat lähteneet heti liikkelle auton ja peräkärryn kanssa. Saija on myös avautunut vanhemmilleen syömishäiriöstään ja uupumuksestaan.

Saija on Raimon ainut lapsi, mutta Saijalla on sisaruksia äidin ensimmäisestä liitosta. Saija oli Raimon silmäterä.

”Ehkä vähän jopa sellainen isän prinsessa. Hän sai sen, mitä halusi”, Raimo sanoo Seurassa.

Kun Raimo sairastui, Saijaan iski kova menettämisen pelko. Saija tuntee syyllisyyttä siitä, ettei työkiireidensä takia vietä perheensä luona Tuupovaarassa enemmän aikaa. Saija asuu itse Espoossa. Seuraavan kerran Saija menee kotiseuduilleen jouluksi suoraan joulukiertueeltaan.

Saija soittelee isälleen varmistaakseen, että kaikki on hyvin. Jos isä ei vastaa puhelimeen, tytär soittaa joko äidilleen tai veljelleen, joka asuu perheen maatilan naapurissa.

”Isä huhkii puukasalla koko ajan. Ymmärrän, että on hyvä, että hän on aktiivinen, mutta voisihan sitä vähän löysätä”, Saija sanoo Seurassa.

Lue myös Seuran juttu: Saija Tuupaselle jäi menettämisen pelko Raimo-isän aivoinfarktin jälkeen: ”Huoli ja hätä veivät jalat alta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Saija Tuupanen koki hirvittävää menettämisen pelkoa, kun isä sai aivoinfarktin – ”Huoli ja hätä veivät jalat alta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.