Ihmiset

Saippuan keittäminen

Nimimerkki Hyvää saippuaa kyseli vuonna 1935, kuinka pilaantuneesta lihasta voisi keittää saippuaa.

Kysymys: Voiko vähän pilaantuneesta, suolavedessä olleesta sianlihasta keittää saippuaa? Mitä aineita ja kuinka paljon on keitettäessä sekoitettava lihaan?

Vastaus: Voi kyllä. Tavallisesti käytetään saippuaa keitettäessä 2 kg hyvää lipeäkiveä, 8 kg rasvaa, teurasjätteitä tms. sekä 30 l vettä. Lipeäkivi liotetaan huolellisesti veteen ja rasvat kaadetaan joukkoon ja keitetään 3-4 tuntia.

Kun seos on muuttunut niin paksuksi, että se jähmettyy sekoituslastaan sitä nostettaessa, lisätään seokseen muutama kourallinen keittosuolaa ja keitetään vielä vähän aikaa, jolloin saippua nousee pinnalle ja neste jää pohjaan. Sitten se kaadetaan matalaan puuastiaan jäähtymään. Myöskin voi saippuankeitossa käyttää koivutuhkaa ja kalkkia.

Kotiliesi 9/1935

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saippuan keittäminen

Sota-aikaa tutkinut

Sikäli kuin olen ymmärtänyt vanhoja saippuankeiton ohjeita, niin keitossa syntynyt liemi otettiin myös talteen sillä se toimitti lipeäkiven virkaa pyykin keitossa. Näin tehtiin ainakin silloin, kun saippuan valmistuksessa oli käytetty kaupan lipeäkiven korvaavaa kalkki-koivuntuhkaseosta. Tästä haluaisin mielelläni kuulla enemmän, josko käsitykseni on oikea.

Kyllikki -39

Minulla on muistikuva 1940-luvulta lapsuuskylästäni Janakkalan Löyttymäestä: Aina kun kylään syntyi uusi vauva, kätilömme Elli Kajarinta antoi äidille palan hienoa hajusaippuaa. Sen hän oli tehnyt omista margariiniannoksistaan ja hajuvedestä. Lahjaa arvostettiin suuresti, sillä kaikki saippua oli kortilla tai piti tehdä itse. Hajusaippuaa oli kai jossakin, mutta syrjäkylillä sitä totisesti ei ollut.

Ellen

Kirjahyllyssäni on kirja vuodelta 1913, Kansan kotiruoka ja kotitalous I, kotitalous- ja ruokatavaraoppi, kirjoittanut Amalia Grönberg, Otava.

Ohje 293 ”Saippuan valmistus. 10 ltr. vettä, 2 kg. rasvaa, ½ kg. lipeäkiveä, 3 dl suolaa. Rasva pannaan tulelle 9 litrassa kylmää vettä ja keitetään, kunnes se on jonkun verran sulanut. Lipeäkivi lisätään kolmessa osassa 20 min. väliajoilla, ja kaiken tämän annetaan kiehua tasaisella tulella, kunnes seos juoksettuu. Sitte lisätään suola ja 1 ltr. kylmää vettä: seos saa kiehahtaa, siivilöidään ja annetaan hyytyä. Saippua leikataan sopivan suuriksi palasiksi, jotka kuivataan laudoilla lämpimässä paikassa.”

asiak

Olen löytänyt paljon netistä Lapsen perinnehuiveja , mutta en ole yhdessäkään nähnyt ohjetta miten se kudotaan ja paljonko tarvitaan silkukoita 3-4vuotiaalle lapselle.
Jos joku tietää oletko yställinen ja kerrot ohjeen minulle ja muillekin jotka haluavat kutoa lämmintä lapselle.
Kiitos paljon etukäteen.

neulojanainen

myös otavan myssystä sukkiin kirjassa on ohje

Sinun täytyy kommentoidaksesi.