Sosiaalisen median valtasi kesällä hassu ilmiö – osallistuitko siihen huomaamattasi?

Jos kesälomansa puuhia ei hekumoi sosiaalisessa mediassa, loma oli turha. Ainakin yhä useampi tuntuu olevan sitä mieltä.

Instagram-videoita italialaisista­ leivonnaisista. Tunnin kuluttua­ kuvashow henkeäsalpaavalta­ uima-altaalta. Sitten perheen prinsessan toikkarointia rantahiekalla. Ja hetken päästä taas kuva ylellisestä ruoka-annoksesta.

Lue myös: Hyvä loma syntyy noudattamalla näitä 5 ohjetta

Kuviin liitetty teksti laulaa ylistäviä hästägejä: #lifeisgood #kylläkelpaa #naattii. Ja sama toistuu loman jokaikinen päivä.

Taas tänä kesänä sosiaalisessa mediassa vaikuttaa olevan vallalla ilmiö, joka tuntuu voimistuvan vuosi vuodelta: kaikki loman tapahtumat pitää jakaa sosiaalisen median kanavissa maksimaalisin hehkutuksin – mieluiten kateutta herättävästi.

Lällätyskulttuuri roihuaa somessa

Lomareissulta saatetaan yhden päivän aikana ladata käsittämättömän monta videota ja valokuvaa. Välillä ihmetyttää, missä välissä ihminen ehtii lomailla, saati keskittyä matkaseuralaisiinsa, jos hän huitoo kaiken aikaa puhelin kädessään.

Tuntuu, että lomakokemusten jakamisesta ja niiden esittelystä on tullut joillekin itse lomailua tärkeämpää. Lälläslää-kulttuuri roihuaa sosiaalisessa mediassa varsin villinä.

Toki kuvamuistojen ja esimerkiksi luontohavaintojen jakaminen on kohtuullisessa määrin varsin hauskaa. Se myös helpottaa viestintää kotiinpäin: sukulaisille ja ystäville välittyy yhdellä napinpanalluksella tieto, että kaikki on hyvin ja kivaakin on.

Silti kaikkein touhukkaampien somettajien kohdalla herää kysymys. Voisiko joskus miettiä, tarvitsevatko muut informaatiota syötävän ruoka-annoksen raaka-aineista tai juotavan viinin merkistä parin tunnin välein?

Entä jos vain sulkisi puhelimen loman ajaksi?

Monille kesälomasta onkin tullut kuin suoritus: mahdollisimman monta asiaa pitää toteuttaa ja kaikki pitää myös dokumentoida maailmalle. Eräs ystäväni ei meinannut uskoa kaverinsa käyneen New Yorkissa, koska tämä ei ladannut reissulta yhtään kuvaa Instagramiin.

Myönnetään, olen syyllistynyt tähän kaikkeen itsekin. Upea auringonlasku mahtavissa maisemissa tuntuu vielä hienommalta, jos kaverit näkevät sen ja ”tykkäävät”, ehkä jotenkin jopa ylistävät kommenttikentässä. Pitkään odotetun unelmaloman toteutumisesta tekee mieli kertoa muillekin.

Tänä kesänä kuitenkin päätin olla jakamatta sosiaalisessa mediassa jokaista huvipuistokäyntiä, ravintolaherkuttelua tai risteilyä. Keskityin olemaan läsnä, nauttimaan ja ottamaan kuvia omiksi muistoikseni. Muuten älypuhelin pysyi piilossa.

Se tuntui hyvältä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/2018.

Mitä mieltä olet? Kommentoi ja osallistu keskusteluun!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Sosiaalisen median valtasi kesällä hassu ilmiö – osallistuitko siihen huomaamattasi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X