Ihmiset

Suunnittelija Sanna Annukka: "Kotona yhdistän raanut ja kelim-matot"

Isossa-Britanniassa asuvalle graafiselle suunnittelijalle Sanna Annukalle koti on mieluisten ja usein vanhojen tavaroiden kohtaamispaikka, jota ei liikaa suunnitella. Sisustuksessa suomalaisuus, brittityyli ja eksotiikka ovat sopuisasti rinta rinnan.

Noin tunnin ajomatkan päässä Lontoosta sijaitseva Brighton on klassinen englantilaiskaupunki, jossa maaseutu- ja kaupunkielämä yhdistyvät. Brighton on myös suomalais-brittiläisen Sanna Annukan ja hänen aviomiehensä Jasperin koti.

Sanna ja Jasper ovat asuneet kolmekerroksisessa viktoriaanisessa rivitalossa yhdeksän vuotta. He ihastuivat talon kauniisiin piirteisiin, kuten marmoritakkaan ja koristeellisiin kattoihin.

Brittityylin Annukka yhdistää kotonaan suomalaisiin raanuihin ja eläintarhan suihkulähteestä peräisin olevaan pingviinipatsaaseen. Lue, mitä suunnittelija kertoo sisustusfilosofiastaan:

Sanna Annukka valitsee mieluummin vanhan kuin uuden

”Valitsen aina mieluummin kauniin vanhan tavaran kuin trendikkään uuden. Meillä on esimerkiksi upeat vanhat ruokapöydän tuolit. Unohdan mielelläni, että ne ovat kamalat istua.

Kun pakoilen työntekoa, kyttään netissä kirpputoreja, vanhan tavaran myyntisivustoja ja huutokauppoja.

graafinen suunnittelija Sanna Annukka ja Marimekon Talvitarina-kuosi
Sanna Annukka on suunnitellut lukuisia kuoseja Marimekolle. Talvitarina-kuosi syntyi Lapin luonnon inspiroimana.

Olen perinyt rakkauden vanhoihin tavaroihin vanhemmiltani. Brittiläinen isäni rakasti suomalaista designia. Tutustuin jo pienenä muun muassa Oiva Toikan lasiesineisiin.

Suomalaisinta kotonani on kaksi raanua, jotka ovat suvun perintöä suomalaisen äitini puolelta. Toinen raanuista on vanhempieni häälahja. Pidän siitä, että monilla kotimme tavaroilla on tarina.

Raanut yhdistyvät sisustuksessa muun muassa turkkilaisiin kelim-mattoihin, afrikkalaisiin puuesineisiin ja perinteisiin englantilaisiin kalusteisiin.

Mieheni rakastaa suomalaista saunaa, joten pohdimme usein mahtuisiko pihallemme ulkosauna.”

Koti alkaa näyttää erikoisten esineiden museolta

”Pidämme mieheni kanssa kaikesta oudosta. Meillä on kylpyhuoneessa pingviinipatsas, joka on peräisin eläintarhan suihkulähteestä. Olisi ihanaa saada vesi suihkuamaan patsaan suusta kylpyammeeseen.

Jasperin isä oli arkkitehti. Hänen vaikutuksensa näkyy kodin englantilaisessa puolessa, kuten monissa perinteisissä kalusteissa. Ne sopivat hyvin yhteen suomalaisten tekstiilien ja julisteiden kanssa. Lisäksi meillä on paljon matkoilta tuotuja käsityöesineitä.

Koti on kokoelma asioita, joista pidämme, eikä kovin suunniteltu. Ehkä se alkaa näyttää vähän erikoisten esineiden museolta.”

Sanna-Annukka-suunnittelee käsin
Sanna Annukka aloittaa kuosien suunnittelun aina käsin piirtämällä, vaikka tekeekin ison osan lopullisesta työstä tietokoneen avulla.

Pariskunnan kotoa ei löydy omaa taidetta

”Kotona haluamme ihailla ja antaa arvostusta muiden tekemälle taiteelle ja käsityötaidoille. Meillä ei ole suunnittelemiani tekstiilejä tai mieheni Jasperin kuvataidetta esillä. Ehkä näkyvin asia on se, että minulla on työhuone talon ylimmässä kerroksessa.

Kymmenen minuutin ajomatkan päässä kotoa vanhassa ladossa sijaitsee keramiikkastudio, jossa käyn rentoutumassa keramiikkatöiden parissa. Koska työni on niin yksinäistä, on hyvä päästä välillä ulos talosta.

Parhaat muistoni kodista liittyvät vuodenaikoihin. Rakastan kesää, jolloin asunto täyttyy valolla ja ovia voi pitää auki kahteen puutarhaamme. Ne ovat minulle pala paratiisia. Toisaalta koti muuttuu talvisin kutsuvaksi pesäksi. Voin käpertyä viltin alle ja katsella takkatulta.”

 

Juttu julkaistu alun perin Dekossa 1/17.

Lue myös:

Raaka-Rå-astioiden tekijä Leena Kouhia: ”Pidän hiljaisesta ja hämärästä kodista” TRE-designmyymälän perustaja Tanja Sipilä: ”Verhojen lisäksi en pidä myöskään ovista” Minitalon rakentanut Olli Enne: ”Pienessä asunnossa säilytyskalusteiden merkitys korostuu” Saimi Hoyer: Vetäydyn tummaan saunatupaan, kun tarvitsen omaa rauhaa Artekin Annika Tammi: Jos tuotetta on katsellut jo vuosia, sen uskaltaa ostaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suunnittelija Sanna Annukka: "Kotona yhdistän raanut ja kelim-matot"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.