Talous

Onko rahat loppu? Opi säästäväisemmäksi - 10 arkista vinkkiä!

Ihmetteletkö, minne rahasi sulavat, mutta vähemmän tienaava ystäväsi elää herroiksi asuntolainasta huolimatta? Paljastamme 10 arkista asiaa, jotka säästäväiset ihmiset tekevät eri tavalla.

Säästäväinen ihminen voi ostaa tyyriin villapaidan. Hänen taloutensa ei kuitenkaan romahda, sillä hän shoppaa harvoin ja kelpuuttaa vain laatua.

Nämä vinkit säästävät rahaa ja auttavat sinua tekemään parempia ostoksia, joista ei tule shoppailukrapulaa:

1. He eivät shoppaa suruun tai tylsyyteen

Impulssiostaminen luo samanlaisen mielihyväntunteen kuin sokeri tai kahvi. Se piristää keinotekoisesti, mutta ei poista väsymyksen tai apeuden syytä. Kun ostoksen uutuudenviehätys laantuu, seurauksena voi olla henkinen krapula.

Säästäväiset ihmiset hallitsevat tunteensa kaupoissa. He tietävät, ettei shoppailu ratkaise ongelmia – varsinkaan, jos rahat ovat tiukalla.

2. He harkitsevat ja vertailevat

Mitä suurempi hankinta, sitä enemmän nuuka tekee hinta- ja laatuvertailua. Hän pyytää tarjouksia, kilpailuttaa palveluita ja kiertelee liikkeissä. Jos sopivaa tuotetta tai palvelua ei löydy, säästäväinen jättää kaupat tekemättä, ellei tarve ole todella akuutti.

3. He ostavat laatua

Pihikin voi ostaa satojen eurojen villapaidan. Hän tietää, että oikein huollettuna se on ikuinen sijoitus, toisin kuin huolimattomasti tehty keinokuituvaate. Yksi laadukas hankita vuodessa tulee yleensä halvemmaksi kuin heikkolaatuinen aletuote harva se viikko.

designklassikot

4. He eivät hurahda trendeihin

Nuukailija ostaa tuotteita, joihin ajan hammas ei pure. Hän jättää erikoiset muotivaatteet kauppaan, sillä ensi vuonna ne voivat näyttää hölmöiltä. Säästäväinen arvostaa suvussa kulkeneita, kestäviä tavaroita. Hän etsii löytöjä kirpputoreilta, ei trendiliikkeistä.

5. He eivät tuhlaa kirpputoreillakaan

Taitava säästäjä ymmärtää, että rahansa voi tuhlata myös edullisiin kierrätystuotteisiin. Taloustaituri ostaa kirpputoriltakin vain tarpeeseen, vertailee hintoja ja hillitsee impulssinsa.

6. He eivät osta varmuuden vuoksi

Vaikka jauheliha olisi alennuksessa, säästäväinen ei osta sitä, ellei hän ole varma, että liha tulee käytettyä. Hävikki on aina rahanhukkaa, vaikka tuote olisi ollut halpa. Säästeliäs ei hamstraa varmuuden vuoksi, vaan ostaa tarpeeseen.

7. He katsovat kilohintaa

Mitä suurempi perhe tai enemmän kulutusta, sitä tärkeämpää on katsoa kilohintaa. Nuuka napostelija ei haksahda pieneen pähkinäpussiin. Hän ostaa suuremman, kertaostoksena kalliimman paketin, jonka kilohinta on kuitenkin puolet pienempi.

Tomaatti maistuu myös talvella. Marinoi se pikkeliliemessä.

8. He tekevät kauppalistan

Kauppalista on tehokas keino torjua heräteostoksia. Ennen ostoksille lähtöä säästäväinen suunnittelee viikon ruokalistan ja tarkistaa, mitä kaapeissa on. Hän noudattaa ostoslistaa ja sulkee silmänsä tarjouksilta, joita hän ei tarvitse.

 

9. He ovat omatoimisia

Omatoimisuus säästää esimerkiksi matkustelussa. Säästäjä ei tyydy ensimmäiseen matkapakettiin, vaan vertailee tarjouksia. Hän selvittää, onko matka halvempi, jos lennot ja majoituksen varaa itse.

Jos säästeliään taidot riittävät, hän korjaa tavarat itse. Hän tekee myös tuttavanpalveluksia: jos ystävä vaihtaa hänen autoonsa renkaat, hän voi vastineeksi hoitaa tämän lapsia. Nuukailija ei käy jatkuvasti ravintoloissa, vaan tekee töihin ja matkoille eväät. Hän leipoo leipää ja tasoittaa kaksihaaraiset latvat itse parturinsaksilla.

 

10. He minimoivat hävikin

Vaikka puseron kyynärpäissä olisi reikiä, siitä voi voi tehdä t-paidan ja muusinjämät voi sujauttaa sämpylätaikinaan. Säästäväinen ihminen ei heitä mitään kevyesti roskiin, vaan miettii, tuotteen pelastaa tai hyödyntää. Toisen romu on nokkelalle nuukailijalle aarre.

Perunarieska

Lähteet: Kuluttajaliitto, Martat, Ruokatieto ry

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko rahat loppu? Opi säästäväisemmäksi - 10 arkista vinkkiä!

Tyyne Napola

Niitä vaihtorahakolikoita ei siis kannata käyttää seuraaviin ostoksiin, vaan tunkea possuun?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.