Talous

5 syytä, miksi naisen kannattaa sijoittaa – lue, miten pääset alkuun

Osakesijoittaminen voi aluksi tuntua vieraalta lajilta, mutta perusteet oppii nopeasti. Se sopii varsinkin niille, jotka ovat valmiita sijoittamaan pitkäjänteisesti.

Meiltä naisilta puuttuu sijoittamisen perinne. Perinteisesti naiset ovat viettäneet aikaa keskenään esimerkiksi käsitöitä tehden. Rahasta ei ole ollut soveliasta puhua. Miehet taas ovat kokoontuneet yhteen puhumaan vaurauden haalimisesta.

Monet naiset ovat luonnostaan turvallisuushakuisempia kuin miehet. Sen vuoksi he saattavat karttaa riskien ottamista ja haluavat tallettaa rahansa säästötilille. Niillä säästöjen arvo kuitenkin vain laskee koko ajan inflaation takia.

Usein naiset mieltävät sijoittamisen epäeettiseksi toiminnaksi. Se ei pidä paikkansa. Samalla tavalla kuin ruokakaupassa ostetaan omenoita ja appelsiineja, pörssissä ostetaan yritystä.

Perinne on kuitenkin onneksi murtumassa, ja naissijoittajien määrä kasvaa koko ajan.

Ilman piensijoittajia monilla yrityksillä menisi taloudellisesti paljon nykyistä heikommin. Osakkeita ostamalla tuetaan siis yrittäjyyttä.

Sijoittaminen kannattaa

Sijoittamiseen perehtyminen kannattaa monin tavoin. Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän varallisuutta ehtii kertyä. Vuosien aikana koroille alkaa kertyä korkoa. Varallisuus tuo turvallisuutta. Huolellisesti valitut sijoituskohteet mahdollistavat esimerkiksi työelämästä pois jäämisen, kun toimeentulo on turvattu.

Jos eläke on jäämässä pieneksi, kannattaa aloittaa säästäminen eläkepäivien turvaksi. Eläkkeellä ylimääräisestä rahasta voi nauttia esimerkiksi matkustamalla tai harrastamalla. Myös lapselle tai lapsenlapselle voi alkaa säästää. Tavaralahjojen sijaan isovanhempi voi alkaa kerätä lapsenlapselle osakesalkkua, jonka tämä saa tullessaan täysi-ikäiseksi.

Nainen sohvalla tabletin kanssa

Näin pääset alkuun sijoittamisessa

Alkuun pääsee miettimällä, mitkä alat ja asiat kiinnostavat. Mitä harrastan? Mitä seuraan arkielämässä? Vain sellaisiin yrityksiin kannattaa sijoittaa, joiden toimialan ymmärtää.

Muodista kiinnostunut voi sijoittaa esimerkiksi Marimekkoon, terveydestä Orioniin, urheilusta Amer Sportsiin, matkailusta Finnairiin, elintarvikepakkauksista Huhtamäkeen, metsästä UPM:ään ja tietoliikenteestä Elisaan.

Aloittelijan kannattaa sijoittaa yrityksiin, joilla on pitkä ja vakaa historia. Startup-yrityksistä tai pörssitulokkaista ei kannata aloittaa. Sen jälkeen kannattaa alkaa seurata itseään kiinnostavan alan uutisointia.

Sijoittaminen sopii pitkäjänteiselle

Osakesijoittaminen on viisasta, kun on aikeissa sijoittaa pitkäksi aikaa. Ostosta ja myynnistä joutuu maksamaan välityspalkkion ja tilin pidosta kuluja, minkä lisäksi osingoista joutuu maksamaan osinkoveroa.

Kun osakkeita pitää pitkään, kulut pysyvät pieninä. Osakkeet saa toki muutettua rahaksi nopeasti, mutta silloin lyhyen aikavälin voitot hupenevat helposti veroihin ja välityspalkkioihin.

Osakkeiden lisäksi markkinoilla on myös erilaisia rahastoja, joissa on hajautetusti eri osakkeita. Niiden hoidosta joutuu maksamaan huomattavasti enemmän kuluja kuin osakkeista. Ne saattavat kuitenkin olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi ulkomaille sijoitettaessa.

Rahapossu käsissä

Kun päätät aloittaa, kannattaa ensin säästää sijoitettava summa. Välityspalkkion vuoksi yhteen yritykseen kannattaa sijoittaa vähintään 500 euroa.

Kun summa on kasassa, avataan pankissa arvo-osuustili, jolle osakeomistukset kirjataan. Sitten voit aloittaa osakkeiden oston.

Kun olet löytänyt hyvän yrityksen, sen osakkeita voi ostaa säännöllisin väliajoin. Silloin ostohinta vaihtelee, ja keskihinta tulee edullisemmaksi.

Salkun hallintaan ja osakkeiden ostoon tarvitaan välittäjä, joko oma pankki tai internetissä toimiva sähköinen pankki. Käytännössä ostaminen tapahtuu verkkopankissa.

Sijoittamisen riskit täytyy tiedostaa

Pörssikurssit heiluvat aina, ja se täytyy hyväksyä. Pitkällä aikavälillä kurssit yleensä nousevat.

Aloittelijan virhe on ostaa osakkeita liian kalliilla. Sen voi estää seuraamalla pörssikurssien historiaa ja uutisia. Talousuutiset tehdään pörssitiedotteiden pohjalta. Niistä näet, miten yrityksellä menee.

Ostot kannattaa hajauttaa ostamalla ainakin muutaman eri yrityksen osakkeita. Yksittäisen yrityksen vaikeudet eivät silloin tuhoa kokonaisuutta.

Tappiot täytyy hyväksyä, ja ne saa vähentää verotuksessa. Myyntituotosta maksetaan 30 prosentin pääomaveroa.

Jos saman vuoden aikana tulee sekä tuottoja että tappioita, tappiot voi vähentää verotuksessa. Tappiot voi nykyisen hyödyntää myös muiden omistuslajien, kuten metsätulojen voitoissa.

Asiantuntijana sijoittaja ja Helsingin osakesäästäjien toiminnanjohtaja Marja-Leena Haapanen.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 16/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 syytä, miksi naisen kannattaa sijoittaa – lue, miten pääset alkuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.