Talous

Asiantuntijat neuvovat: Tämän takia lapselle kannattaa antaa viikkorahaa

Danske Bankin kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisvanhemmista antaa lapselleen viikkorahaa. Viikkoraha onkin hyvä ratkaisu, kun halutaan opettaa lapsi vastuulliseksi rahankäyttäjäksi.

Danske Bank toteutti lokakuussa 2017 kyselyn, johon vastasi noin 1 000 7–12-vuotiaiden suomalaislasten vanhempaa. 77 prosenttia vanhemmista kertoi kyselyssä antavansa lapsille viikkorahaa. Vähävaraisissa perheissä viikkorahan antaminen on hieman yleisempää kuin varakkaissa perheissä.

Viikkorahaa annetaan koko maassa keskimäärin viisi euroa. Pääkaupunkiseudulla summa on 7,40 euroa.

Vanhempien mukaan viikkorahaa annetaan, jotta lapset oppisivat, että rahan eteen tulee työskennellä. Viikkorahan avulla halutaan myös opettaa vastuullisuutta raha-asioissa.

”Viikkorahalla voidaan opettaa lasta pitkäjänteisyyteen säästämisen kautta, mutta yhtälailla että kuluttaminen on valintojen tekemistä. Rahan rajallisuutta on hyvä oppia jo varhaisessa vaiheessa. Kun se on loppu, se on loppu”, varallisuusvalmentaja Nina Nordlund sanoo.

Raha ei välttämättä motivoi lasta työhön

Valtaosalla maksettu viikkoraha on vastikkeellista eli se maksetaan ”palkkana” tehdyistä kotitöistä, kuten oman huoneen siivoamisesta, kotitöistä ja läksyistä. Nina Nordlund sanoo, että vastikkeellisessa viikkorahassa on olemassa riski, että raha ei motivoikaan lasta. Tällöin myös kotityöt jäävät helposti tekemättä.

”Jos lapsi ei motivoidu vastikkeellisesta viikkorahasta, voi olla, että lapsi ei opi säästämistä ja kuluttamista viikkorahan kautta. Tällöin kannattaa harkita vastikkeettoman viikkorahan antamista. Ylimääräisistä töistä voi sitten halutessaan maksaa ekstraa.”

Viikkoraha opettaa vastuulliseksi rahankäyttäjäksi.

”Esimerkiksi meidän perheessämme teimme taulukon eri kotitöistä maksettavista palkkioista, mutta se ei motivoinutkaan lapsia. Syntyi riitaa, ja koko systeemi tuntui hankalalta. Mietin, miksi edes toimimme näin, kun työtä voi opettaa muillakin keinoilla.”

Myös Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist näkee vastikkeellisessa viikkorahassa riskin.

”Voi käydä niinkin, että lapsi ei liikauta eväänsä ilman rahallista korvausta.”

Viikkoraha mahdollistaa käytännön raha-asioiden hoitamisen

Jos viikkorahaa ei makseta kotitöistä, miksi sitä sitten kannattaa maksaa?

”Tänä mainonnan ja pikavippien aikana on erittäin tärkeää, että lapsi oppii käyttämään rahaa ennen kuin täyttää 18. Edessä voi muuten olla vaikea kierre”, Nordlund sanoo.

Nordlund myös painottaa, että viikkoraha on järkevä ratkaisu, koska olemme kaikki erilaisia rahankäyttäjiä. Yksi haluaisi säästää joka sentin, kun toinen tuhlaa huoletta kaiken saamansa. Viikkorahan avulla lapsi voi hakea sopivia rajoja.

”Viikkoraha opettaa lapsille rahan rajallisuutta ja käytännön raha-asioiden hoitamista. Kun raha loppuu, lapsi huomaa, että niin loppuu myös tuhlaaminen”, Jukka Appelqvist jatkaa.

Teinille kuukausirahaa

Nina Nordlund kehottaa siirtymään kuukausirahaan, kun lapsi on hieman vanhempi, esimerkiksi yläasteikäinen. Rahan määrä nousee, mutta samalla myös vastuu kasvaa.

Kuukausirahan idea on, että lapsi maksaa siitä myös sellaisia eriä, joita vanhemmat ovat aikaisemmin kustantaneet, kuten välipaloja tai bussimatkoja.

Osa rahasta on hyvä laittaa säästöön

Talousasioissa aika todella on rahaa, ja tämänkin vuoksi esimerkiksi säästäminen kannattaa opetella jo nuorella iällä.

”Lasta voi auttaa sopimalla, että vanhempi piffaa osan esimerkiksi halutun lelun hinnasta, kun lapsi on säästänyt osan lelun hinnasta. Näin säästämisestä tulee lapselle motivoivampaa”, Nordlund vinkkaa.

”Säästämisen lisäksi lapselle kannattaa opettaa sijoittamista esimerkiksi kuukausirahaan siirryttäessä. Matalakuluiset rahastot ovat helppo tapa hajauttaa varoja ja kerätä pitkällä aikavälillä suurikin potti korkoa korolle -ilmiön avulla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntijat neuvovat: Tämän takia lapselle kannattaa antaa viikkorahaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.