Talous

Eläkkeen kertyminen kannattaa tarkistaa nyt: Näin kasvatat eläkepottia jopa sadoilla euroilla

Moni pettyy eläkkeensä määrään. Taloudellisesti huolettomat eläkepäivät kannattaa turvata kasvattamalla eläkepottiaan jo työvuosina. Yksinkertaisin tapa on usein rahastosäästäminen.

Eläkkeen kertyminen kannattaa tarkistaa, vaikka työelämässä olisi vielä vuosikymmeniä edessä. Omaa arvioitua työeläkkeen määrää kannattaa seurata vähintään muutaman vuoden välein. Näin säästyy yllätyksiltä, kun jää eläkkeelle. Lisäksi on hyvä miettiä, minkä verran eläkkeellä tarvitsee rahaa, jotta talous on turvattu eikä elintaso laske.

Lue myös: Oletko väsynyt, yrittäjä tai työtön? Katso, sopisiko varhennettu eläke sinulle

Eläkkeen kertyminen kannattaa tarkistaa: Tiedätkö eläkkeesi määrän?

Työeläke lasketaan työuran aikaisista ansioista palkkatyössä ja yrittäjänä. Eläkkeen määrään vaikuttavat palkkatyössä palkka ja yrittäjän työtulo, eläkeikä ja elinaikakerroin. Mitä myöhemmin jää eläkkeelle, sitä suurempi eläke yleensä on. Nyrkkisääntö on, että eläkettä kertyy vuodessa 1,5 % tuloista, vuoteen 2025 asti 53−62-vuotiaille 1,7 %. Oman työeläkearvion voi tarkistaa verkossa tyoelake.fi-sivustolla, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Jos omaa eläkepottiaan haluaa kasvattaa säästämällä, siihen on monia keinoja. Pankkitilille mahdollisia eläkepäiviksi tarkoitettuja rahoja ei kannata jättää, koska korot ovat niin matalat, että inflaatio syö säästöjen arvoa. Järkevämpiä vaihtoehtoja ovat siksi esimerkiksi rahasto- ja osakesäästäminen tai sijoittaminen metsään tai kiinteistöihin.

eläkkeen kertyminen

Kasvata eläkepottia sijoittamalla

Ajatteletko, että sijoittajaksi ryhtyäkseen on oltava suuret tulot tai muuten varakas? Tämä ei pidä paikkansa. Mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, sitä enemmän korolle ehtii kasvaa korkoa. Tämän takia eläkeikään varautuminen kannattaa aloittaa silloin, kun se tuntuu vielä kaukaiselta.

Jos haluaa alkaa kerryttää työeläkkeen rinnalle eläkepottia esimerkiksi rahastoon säästämällä, kannattaa ensimmäisenä varata aika oman pankin asiantuntijalta sijoittajaprofiilin kartoittamista varten tai selvittää sijoittajaprofiili verkkopankissa. Tapaamisessa käydään läpi esimerkiksi asiakkaan riskinottohalu ja -kyky sekä kerrotaan eri säästämis- ja sijoitusvaihtoehdoista.

Lue myös: 5 syytä, miksi naisen kannattaa sijoittaa – näin pääset alkuun

Säästämisen alkuun pääsee jo muutamalla kympillä kuussa

Säästämisen alkuun pääsee halutessaan jo muutamalla kympillä kuukaudessa.  Ennen aloittamista kannattaa miettiä, mikä on itselle sopiva säästösumma esimerkiksi kuukaudessa. Myös eri pankkien ja rahoituslaitosten säästämis- ja sijoittamisvaihtoehtoja on hyvä vertailla.

Omaa taloutta ei kannata ajaa liian tiukoille, jottei säästäminen muutu stressaavaksi. Toisaalta esimerkiksi asuntolaina ei yleensä ole este samanaikaiselle säästämiselle, mutta tällöin on tärkeä miettiä asiantuntijan kanssa sopiva tasapaino säästämisen ja lainanmaksun välille.

Rahastosäästäminen on helpoin tapa varmistaa eläkkeen kertyminen

Jos haluaa säästää säännöllisesti, mutta käyttää siihen vain vähän aikaa, kätevä ja järkevä tapa on rahastosäästäminen. Rahastosäästäjä tekee yleensä pankin kanssa kuukausisopimuksen, jolloin sovittu summa siirtyy tililtä rahastoon  automaattisesti kuukausittain sovittuna päivänä. Halutessaan omien säästöjen karttumista voi yleensä seurata oman pankin verkkopalvelussa.

Rahastoja on monenlaisia: osa sijoittaa pelkästään osakkeisiin, jolloin säästäjän riski on suurempi kuin yhdistelmärahastossa, jossa osa rahoista on sijoitettu osakkeiden lisäksi myös korkoihin. Jos rahastosäästöaika on pitkä, esimerkiksi 10 vuotta, ja säästösumma joka kuukausi esimerkiksi 60 euroa, ei säästäjän kuitenkaan tarvitse juuri välittää osakekurssien heilahtelusta. Toisaalta riskiä voi pienentää säästämällä esimerkiksi 30 euroa toiseen rahastoon ja 30 euroa toiseen.

Hyviä sijoitusvaihtoehtoja ovat myös esimeriksi osakkeet, metsä ja kiinteistöt, kuten sijoitusasunto. Näitä harkitessa on erityisen tärkeä perehtyä sijoittamiseen rauhassa ja varautua käyttämään aikaa sijoituksensa hoitamiseen, jotta esimerkiksi metsän arvo kasvaa ja säilyy.

Ajattele itseäsi ensin, sitten vasta lapsia

Mitä rikkonaisempi oma työura on ollut, sitä tärkeämpi on varautua eläkevuosiin. Naisilla on edelleen usein miehiä pienemmät eläkkeet, ja siksi erityisesti naisten on tärkeä miettiä hyvissä ajoin, kuinka paljon hyvät eläkepäivät vaativat rahaa. Jos taas aiot tehdä eläkkeellä töitä, selvitä, miten se vaikuttaa verotukseen ja eläkkeeseen.

Itselleen on tärkeä antaa lupa olla terveellä tavalla itsekäs: kenelläkään ei ole velvollisuutta auttaa seuraavia sukupolvia, vaan jokaisella sukupolvella on vastuu omasta rahankäytöstään. Sen minkä haluaa, voi toki lahjoittaa lapsille tai lapsenlapsille, mutta tärkeää on varmistaa myös taloudellisesti suhteettoman huoleton elämä itselleen.

Asiantuntijana säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen OP:sta.  Lähteenä myös tyoelake.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eläkkeen kertyminen kannattaa tarkistaa nyt: Näin kasvatat eläkepottia jopa sadoilla euroilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.