Talous

Eläkkeelle jäävän muistilista – näin valmistaudut arjen muuttumiseen

Eläkkeelle jääminen on elämän suurimpia muutoksia, joka vaikuttaa niin ystävyyssuhteisiin, uneen kuin ruokailutapoihinkin. Arjen muuttumista kannattaa harjoitella etukäteen, jotta päivärytmi säilyy eikä yksinäisyys yllätä.

Eläkkeestä puhutaan usein vain taloudellisena muutoksena, vaikka kyseessä on myös valtava sosiaalinen ja henkinen muutos. Eläkeläisen päivärytmi voi takkuilla ja lounas unohtua, kun työpaikkaruokalaan ei mennä enää tutulla porukalla.

Listasimme keinot, joiden avulla arjen muuttumiseen voi valmistautua, jotta eläkkeelle jääminen ei tunnu shokilta.

1.Opettele noudattamaan budjettia

Monen eläkeläisen tulot putoavat säästöistä huolimatta. Eläkeajan tulot, menot ja tuet kannattaa selvittää hyvissä ajoin, jotta uusi taloudellinen tilanne ei yllätä.

Kuukausibudjetti auttaa sopeutumaan niukempiin tuloihin. Yritä noudattaa budjettia jo ennen eläkettä, jotta arkesi ei muutu radikaalisti, kun palkanmaksu loppuu.

Jos rahasi eivät riitä, mieti etukäteen, miten voit kasvattaa tulojasi. Voisitko työskennellä pari vuotta pidempään, myydä omaisuuttasi tai muuttaa halvempaan asuntoon.

Lue myös: Eläkkeellä sinnittelevä: ”Aina rahaa ei riitä lääkkeisiin”

2. Hanki mielekkäitä harrastuksia

Eläkkeelle jääminen voi tuntua aluksi levolta, mutta parin kuukauden jälkeen laiskottelu voi muuttua tylsyydeksi. Ihminen voi tuntea itsensä tarpeettomaksi, jos hänen identiteettinsä on rakentunut työn varaan, eikä mikään täytä päiviä.

Suunnittele etukäteen, mitä teet eläkkeellä. Tutustu erilaisiin harrastuksiin, jotta löydät oman juttusi ja sinulla on jotain mukavaa odottamassa, kun työura päättyy.

Maksullisten harrastusten hyvä puoli on se, että maksu motivoi sitoutumaan. Käyt väkisinkin ihmisten ilmoilla ja päiviisi tulee rytmiä. Tärkeintä on kuitenkin tehdä jotain mukavaa, joka luo arkeen rutiineja. Päivänsä voi täyttää myös kävelyretkillä, käsitöillä tai lukemisella.

Lue myös: Huippukokki Tomi Björck: ”Surffailu Australiassa ei riittänyt elämän sisällöksi”

Eläkeläisen harrastukset

3. Vahvista sosiaalisia suhteitasi

Jos ystäväpiiri muodostuu työkavereista, eläkkeelle jääminen voi kuihduttaa sosiaalisuuden. Eläkeläinen voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi, jos työssä käyvät eivät jaksa tavata häntä töiden jälkeen.

Turvaverkkoaan kannattaa laajentaa, jos ystäviä on vähän tai he ovat työpaikalta. Pidä yhteyttä sukulaisiin ja samaan aikaan eläköityviin tuttaviin. Harrastusporukat ja eläkeläisille suunnatut kurssit tuovat elämään sosiaalisuutta ja vertaistukea.

Myös eläinystävä pitää ihmisen liikkeessä, ja lemmikki voi tuoda elämään samanhenkisiä ihmisiä.

Lue myös: Tero Kaino, 38: ”Wanda-koira pelasti masennuksesta”

4. Harjoittele uutta päivärytmiä

Iltavirkun päivärytmi voi mennä sekaisin, kun aamulla ei ole pakko herätä töihin. Sekava rytmi häiritsee unta ja voi aiheuttaa masennusta, koska päivät tuntuvat lipuvan ohi.

Uutta elämänrytmiä kannattaa harjoitella viimeistään viimeisen työvuoden lomilla. Älä nuku puoleen päivään ja huolehdi lomallakin tärkeimmistä arkirutiineista, kuten aterioista, kodin siisteydestä ja hygieniastasi.

Aktiivinen eläkeläinen voi uuvuttaa itsensä, jos hän ahtaa päivät täyteen harrastuksia. Punnitse etukäteen, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja antoisia. Eläkeläisenkin on levättävä, joten pidä puuhakkaiden kausien jälkeen lomaa ja sano välillä ei.

Lue myös: Näin selvität oman unentarpeesi

5. Pidä kiinni ruokatauoista

Lounas ja kahvipaussit rytmittävät työssä käyvän päivää. Laiska kokki voi nauttia lämpimän ruoan töissä ja ostaa kotiin vain välipalaa. Syömisestä voi tulla eläkkeellä ongelma, kun työpaikkaruokalaa ei ole. Herkuttelu voi korvata ateriat tai syöminen voi unohtua.

Pidä kiinni ateriarytmistäsi myös eläkkeellä. Jos olet tottunut syömään työpaikan ruokalassa, mieti, miten järjestät lounaasi. Onko lähellä kukkarollesi sopivaa lounasravintolaa vai pitäisikö ateriat valmistaa itse?

Päivittäinen ulkona syöminen voi tulla kalliiksi, kun et saa lounasseteleitä. Palvelutalot ovat hyvä vaihtoehto, sillä niiden aterioista saa usein eläkeläisalennuksen.

Lue myös: Seniorin ruokavalio – nauti ruoasta eläkkeellä

6. Selvitä, mitä alennuksia saat

Kaikki ammattiliittojen edut eivät koske eläkeläisiä. Eläkeläinen menettää myös työpaikan edut, kuten työterveyden ja kulttuurisetelit. Monista palveluista, kuten matka- ja teatterilipuista, saa onneksi eläkeläisalennuksia, ja kausi-influenssarokotukset ovat ilmaisia.

Selvitä, mitkä edut menetät ja mitä saat niiden tilalle. Jos terveydenhuoltosi ja autoilusi on ollut työterveyden ja työsuhdeauton varassa, mieti, mistä saat hoitoa ja miten kulkeminen onnistuu.

Lue myös: Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä?

7. Harkitse keikkatyötä

Eläkkeelle jäämisen ei tarvitse tarkoittaa uran loppumista. Voit jäädä aluksi osa-aikaeläkkeelle, jolloin tulotasosi ja päivärytmisi eivät muutu äkillisesti. Eläkeläinen voi tehdä myös keikkatyötä tai perustaa yrityksen menettämättä vanhuuseläkettään.

Jos työhaluja riittää, selvitä, voitko jatkaa työpaikallasi osa-aikaisesti tai käydä kouluttamassa uusia työntekijöitä. Jos sopivaa keikka- tai projektityötä ei löydy, vapaaehtoistyö voi tuoda elämään uutta sisältöä.

Lue myös: Vapaaehtoistyö: ”Auttaminen antaa voimaa”

Eläkeläisen vapaa-aika

8. Mieti, miten palkitset itsesi

Suunnittele itsellesi rituaali, jolla juhlistat eläkettä ja aloitat uuden elämänvaiheen. Juhlistaminen auttaa suhtautumaan eläkkeeseen mahdollisuutena, ei vain luopumisena. Yhdelle rituaali voi olla pitkä vaellus luonnossa, toiselle ylellinen matka.

Suo itsellesi hemmottelua koko eläkeajan. Nautintojen ei tarvitse olla kalliita, kunhan hetket ovat sinulle pyhitettyjä. Kauniisti katettu iltapäiväkahvi, elokuvahetki ja kukkakimppu ovat helppoja tapoja piristää tavallista päivää.

Lue myös: Jenni Haukio: ”Luonnossa saan ajatuksistani arkiset huolet”

Lähteet: Eläkkeelle, Forbes, Investopedia, Suomi.fi, Työväen Sivistysliitto, Yrittäjät

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eläkkeelle jäävän muistilista – näin valmistaudut arjen muuttumiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.