Talous

Häämöttääkö eläkkeelle jääminen? Näin järjestät taloutesi työuran jälkeen

Eläkkeelle jäämisen myötä loppuvat myös työpaikan tarjoamat palvelut. Mistä eläkeläinen saa apua, kun tietokone ei toimi, terveys pettää tai pitäisi turvata itsensä lomamatkalla?

Budjetti auttaa suunnittelussa

Kun eläkkeelle jääminen häämöttää, ensimmäiseksi kannattaa selvittää, kuinka paljon eläkettä on tulossa. Eläkkeensä määrän saa selville työeläkeotteesta, jonka työeläkeyhtiöt lähettävät vuosittain kotiin. Summaa voit tiedustella myös Eläketurvakeskuksesta.

Useimmille eläkkeelle jääminen tarkoittaa ansiotason pudotusta. Kuukausittaiset tulot ja menot sisältävän kuukausibudjetin tekeminen voi helpottaa uuteen tulotasoon totuttautumista. Budjetin mukaan voi kokeilla elää jo ennen eläkkeen alkua, jotta ansiotason muutos ei tule yllätyksenä.

Jos rahat eivät näytä riittävän, kannattaa miettiä, olisiko jokin tapa kasvattaa tuloja tai vähentää menoja. Voisiko esimerkiksi muuttaa halvempaan asuntoon, myydä omaisuutta tai jatkaa työskentelyä?

Vaikka eläke olisi pieni, omaisuutta on voinut kertyä esimerkiksi vanhemmilta saatuna perintönä. Kannattaisiko se sijoittaa vaikkapa osakkeisiin tai sijoitusasuntoon? Sijoitusneuvontaa tarjoavat muun muassa pankit. Sijoitustuotteiden myyntiä koskeva lainsäädäntö tiukentuu ensi vuoden alussa, sillä etenkin iäkkäiden sijoitusneuvonnassa on huomattu puutteita.

Vanhuuseläkkeellä voi tienata vapaasti

Eläkkeelläkin voi halutessaan tehdä töitä, ja tänä vuonna voimaan tullut työeläkeuudistus lisäsi mahdollisuuksia. Ehdot riippuvat eläkkeen tyypistä.

Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä voi tehdä töitä ilman, että tulot vaikuttavat eläkkeeseen. Ainoastaan jos otat täyden vanhuuseläkkeen ja teet töitä samalle työnantajalle, työsuhteen pitää välillä päättyä, ja työn ehtojen muuttua selvästi.

Lisäansioiden vaikutus omaan veroprosenttiin kannattaa kuitenkin selvittää aina etukäteen. Ansioiden kasvu voi myös vaikuttaa mahdollisiin muihin sosiaaliturvaetuuksiin kuten eläkkeensaajan asumistukeen.

Eläkeläinen nainen työskentelee tietokoneella

Tarkista vakuutusturvasi

Sekä työnantajan että ammattiliittojen tarjoamat vakuutukset lakkaavat yleensä eläkkeellä, ja korvaavat vakuutukset pitää hankkia itse. Tietoa ja tarjouksia kannattaa kysyä vakuutusyhtiöiltä.

Voit hankkia esimerkiksi henkilövakuutuksen, josta voit saada korvausta sairaalahoidosta tai tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta. Matkavakuutus voi olla tarpeellinen matkailevalle.

Autovakuutus on ajankohtainen, jos ajoit aikaisemmin työsuhdeautolla ja hankit nyt oman auton. Moniin vakuutuksiin liittyy ikärajoja, jotka vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin.

Mistä hankkia terveydenhuolto?

Jollei työnantaja tarjoa eläkeläisilleenkin työterveydenhuollon palveluja, edessä on siirtyminen joko julkisen perusterveydenhuollon piiriin tai terveydenhuoltopalvelujen hankkiminen itse yksityiseltä terveysasemalta.

Kunta voi periä maksua järjestämästään julkisesta terveydenhuollosta. Se on kuitenkin halvempi vaihtoehto kuin yksityisten palveluiden käyttäminen. Yksityiseltä terveydenhuoltoyritykseltä voi hankkia esimerkiksi itselleen sopivan terveydenhuoltopaketin ja sopia jatkohoidosta vaikka tutun työterveyshoitajan kanssa. Hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä palveluja käyttää.

Potilas ja lääkäri

Kela korvaa osan yksityisen terveydenhuollon kustannuksista. Korvausta voit saada myös matkakuluista ja lääkärin määräämistä lääkkeistä. Ennalta ehkäisevästä hoidosta korvausta ei kuitenkaan saa paitsi hammashuollossa. Myös toimistokulut tulevat itse maksettaviksi.

Jos erikoislääkäri esimerkiksi perii 20 minuutin vastaanottokäynnistä 65 euroa, Kela korvaa siitä 13,50 euroa. Itselle jää siis maksettavaksi 51,50 euroa ja päälle mahdolliset toimistokulut.

Sivulla hoitopaikanvalinta.fi on paljon tietoa tarjolla olevista hoitovaihtoehdoista.

It-apua saa myös ilmaiseksi

Eläkkeellä ei voikaan soittaa työpaikan it-tukeen, kun puhelin jumittaa, tulostin ei toimi tai haluat asentaa uuden ohjelman. Uusien laitteiden ostaminenkin saattaa olla edessä.

Apua voit pyytää sukulaisilta tai tuttavilta. Maksutonta opastusta tietokoneiden, älypuhelinten ja tablettien käyttöön antavat monilla paikkakunnilla myös esimerkiksi tietotekniikkayhdistykset, eläkejärjestöt, kirjastot, kansalaisopistot ja palvelutalot.

Tietoa maksuttomien palveluiden tarjoajista ja käyttöohjeita erilaisille laitteille on koottu Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf- sivuille: vtkl.fi/seniorsurf.

Myös laitteita myyvät liikkeet auttavat laitteiden valinnassa. Asennuksissa, huollossa ja ongelmissa apua voit ostaa it-tukea tarjoavilta yrityksiltä.

Mummo ja lapsenlapsi tabletilla

Lähteet: Vanhustyön keskusliitto, Eläketurvakeskus, If, Kela, Enter ry28, Terveystalo.

Juttu on julkaistu Kotiliesi 17/2017 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Häämöttääkö eläkkeelle jääminen? Näin järjestät taloutesi työuran jälkeen

Reijo

Eläkelläisen paratiisit ovat: Kirpputori, eräs saksalainen kauppaketju, elintarvikeliikkeiden 50% päivämäärävanhat tuotteet ja viimeisenä seurakuntien ja yhteisöjen elintarvikejakelupisteet.
Nämä ovat selviytymiskeinot, kun pieniä eläkkeitä ei koroteta kustannustasoa vastaavasti.
Ovat yli puolelle miljoonalle eläkeläiselle tuttuja selviytymiskeinoja.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.