Talous Tilaajille

Helena, 63, haki mielihyvää ostamalla tavaroita pikavipeillä – miten ylivelkaantunut voi päästä jaloilleen?

Onko sinulla tapana palkita tai lohduttaa itseäsi ostelemalla tavaroita? Ne ovat tyypillisiä velkakierteeseen joutuvien oireita. Niin Helenallakin. Hän ylivelkaantui niin, että pahimmillaan hänen lainataakkansa kasvoi 65 000 euroon.

Vanheneva ja dementoitunut äiti oli Helenan elämän peruspilareita, sillä hän on itse perheetön. Elämä soljuikin varsin tavallisesti. Päivät täytti vuorotyö, vapaa-aikaan taas  kuului äidistä huolehtiminen.

”Äitini oli voimakastahtoinen nainen. Minä autoin häntä kaikin tavoin, myös rahallisesti. Koska elämä pyöri äidin ympärillä, minulla oli tapana palkita itseäni ostamalla uusia tavaroita. Ne tuottivat mielihyvää”, Helena sanoo.

Ensimmäisen 10 000 euron pankkilainan Helana otti äidin vielä eläessä. Hänen kuoltuaan elämään hiipi tyhjyyden tunne, joka muuttui hiljalleen masennukseksi. Suruun ja yksinäisyyteensä hän jatkoi tavaroiden ostelua.

”Koska kulutusluottoja ja pikavippejä on niin helppo netin kautta saada, houkuttelivat ne minua ottamaan aina vaan lisää ja lisää velkaa. Masennuksessani en enää ymmärtänyt, mitkä tulisivat olemaan lopulliset kustannukset”, Helena muistelee.

Lue myös: Onko talous aina tiukalla? Listasimme 20 arkista vinkkiä, joilla voit säästää rahaa

Yksinäisyys ja masentuminen ovat yleisiä syitä velkakierteeseen 

Viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä kertoo, että itsensä palkitseminen ja suruun ostaminen ovat tyypillisiä oireita velkakierteeseen joutuvilla ihmisillä. Lisäksi yksinäisyys on ilmiö, joka näyttäytyy velallisten tarinoissa. Kun ei ole toista jakamassa päivittäisiä menoja, taloudellinen asema on hauraampi.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.