Talous

Anna-Liisa tajusi junassa, kuka hänen lompakkonsa varasti, mutta voro pääsi silti karkuun – miten toimia, kun lompakko varastetaan?

Lompakkovaras voi iskeä myös turvallisen tuntuisessa paikassa. Toimittaja Anna-Liisa Hämäläisen lompakko varastettiin junassa. Miten pitäisi toimia, jos varas vie kortin ja rahat?

Matkustan junassa ekstraluokassa, lipun mukaisella ikkunapaikalla ja uppoudun työhön, kuten kaikki muutkin tässä junan toimistosiivessä. Olen laittanut laukkuni viereiselle, tyhjälle istuimelle, mitä en ikinä tekisi tavallisessa junavaunussa. Ekstraluokan miellän turvalliseksi, sillä siellä on hiljaista kuin huopatossutehtaassa.

Äkkiä tunnen, että laukkuuni kosketaan, ja mies katoaa vaunun vessaan. Istun aivan vessan lähellä. Kun mies tulee sieltä, pysäytän hänet ja sanon, että hän vei lompsani. Hän vastaa, ettei ole vienyt mitään.

Tajuan samassa, että teen virheen: varasta ei saa yrittää pysäyttää, koska se voi olla vaarallista. Rekisteröin, että hänellä on kiharat hiukset, parransänkeä, mustat farkut ja musta, lyhyt kevyttoppis. Hän haisee vahvasti viinalle.

Suljen heti puhelimella mobiilipankissa pankki- ja luottokortit. American Expressin suljen soittamalla, ja koska on ilta, se tapahtuu englanniksi.

Samalla lähden etsimään konduktööriä, joka soittaa poliisit seuraavalle asemalle. He kuitenkin myöhästyvät, ja mies katoaa kaupungin iltaan. Selviää myös, että sama mies on herättänyt muidenkin matkustajien epäilykset kopeloimalla matkatavaroita.

Neuvokas konduktööri löytää lompakkoni toisen vaunun vessasta. Sieltä on viety vain se luottokortti, jota en voi sulkea mobiilipankissa eli American Express. Ajo- ja kelakortti sekä erilaiset asiakaskortit ovat tallella, joten jälkihoito on pienempi kuin jos nekin olisivat lähteneet voron matkaan. Konduktöörin puhelimesta teen myös rikosilmoituksen.

Varkaus herättää pohtimaan, miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia ja miten varoa varkaita. Pankki ja poliisi antavat toimintaohjeet. 

Lue myös: Sanna sisuuntui: ”Muistisairaalle äidilleni myydään asioita, joita hän ei ymmärrä tai tarvitse”

Mitä tehdä, kun lompakko varastettiin?

1. Sulje kortit mobiilipankissa tai pankkiin soittamalla

Sulje pankki- ja luottokortit heti. Sulkemisen myötä vastuu kortin mahdollisesta väärinkäytöstä siirtyy kortin myöntäjälle.

Ota käyttöön mobiilipankki. Opettele sulkemaan kortit sen avulla, se on nopeinta. Älä ota kortteja pois käytöstä toistaiseksi, vaan sulje ne lopullisesti.

Voit myös soittaa pankkien yhteiseen sulkupalveluun, jonka numero on 020 333. Sieltä vastataan vuorokauden ympäri.

Tallenna puhelimeesi numero, johon voit soittaa sulkeaksesi luottokortin, jota et voi sulkea kokonaan mobiilipankissa. Esimerkiksi American Expressin voi jäädyttää puhelimen sovelluksessa, mutta sulkea ainoastaan soittamalla. Toimistoaikojen ulkopuolella se tapahtuu englanniksi.

2. Älä yritä pysäyttää varkaaksi epäilemääsi ihmistä itse

Varkaaksi epäillyn pysäyttämiseen liittyy aina riski. Ota yhteys henkilökuntaan, esimerkiksi junassa konduktööriin tai kauppakeskuksessa vartijoihin. He kutsuvat poliisit paikalle. Vartija voi ottaa henkilön kiinni, ja myös konduktöörillä on oikeus tehdä se, mutta eri asia on, onko se mahdollista. Ruumiintarkastuksen voi tehdä vain poliisi.

Hyvät havainnot varkaasta ovat poliisille tärkeitä.

”Parhaassa tapauksessa tuntomerkit yhdistävät tekijän muihin rikoksiin, joissa toistuu tietty kaava. Niin kutsuttu pimeä juttu saattaa aueta”, kertoo rikoskomisario Matias Björklund Helsingin poliisista.

Varkaudesta kannattaa tehdä aina rikosilmoitus. Muuten siitä ei jää edes tilastomerkintää. Myös vakuutusyhtiö vaatii aina jäljennöksen rikosilmoituksesta, jos haet korvausta vahingosta.

3. Pidä kotona varapankkikortti, joka on kytketty pankkitiliin

Kortiton arki on tänä päivänä hankalampaa kuin aikaisemmin. Koronapandemian aikana korttimaksua alettiin suosittaa, ja kaikkialla ei voi enää maksaa käteisellä. Luottokorttia taas tarvitaan esimerkiksi hotelleissa ja autonvuokrauksessa. Käteistäkään ei voi nostaa automaatista, jos ei ole korttia.

Pankki neuvoo, että on hyvä pitää kotona tai matkalla eri paikassa varalla toinen luottokortti, pankkikortti tai debit-ominaisuudella varustettu luottokortti, jotka on kytketty pankkitiliin.

Kadonneen kortin tilalle tilattavan uuden kortin voi aktivoida toimimaan mobiilimaksusovelluksissa heti, kun kortti on tilattu.

 4. Päivitä maksutiedot sovelluksiin

Meillä monilla kortteihin on liitetty lukuisia arkisia toimintoja, joiden maksutiedot pitää päivittää varkauden jälkeen.

Tarkista ja päivitä maksutiedot

Kaikkien edellä mainittujen maksutiedot pystyt päivittämään sovelluksen asetuksista.

Joidenkin lehtien digitilausten maksutietoja ei voi päivittää verkossa, vaan niistä pitää soittaa asiakaspalveluun.

Lue myös Seura.fi: Varkaiden röyhkeydellä ei ole rajaa! Kansallisteatterin vanhaan oveen jäi vain ammottava aukko

Pankin ohjeet antoi Nordean viestintä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna-Liisa tajusi junassa, kuka hänen lompakkonsa varasti, mutta voro pääsi silti karkuun – miten toimia, kun lompakko varastetaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.