Talous

Haaveissa muutto Espanjaan? Rami, 74, kertoo, mitä asuminen Aurinkorannikolla maksaa ja miten yllättävän vähällä voi pärjätä

Syöpä sai Rami Holopaisen ja hänen puolisonsa Kristiina Toivion muuttamaan Espanjaan. Heillä oli varaa hankkia Aurinkorannikolta oma asunto, mutta Rami tietää, että Espanjassa pärjää myös melko pienillä tuloilla.

Lokakuussa loviisalainen Rami Holopainen, 74, ja hänen puolisonsa Kristiina Toivio, 63, laittavat Isnäsissä sijaitsevan vapaa-ajan asuntonsa talviteloille, sitten vuorossa on muutto Espanjaan. Sykäyksen muutolle antoi Ramilta kymmenen vuotta sitten leikattu paksusuolen syöpä. Sairaus saatiin hoidettua, mutta leikkaus jätti jalkapohjiin kylmänarkuuden.

”Kylmänarkuuden vuoksi jouduin jättämään hiihtämisen, samoin pakkassään kävelylenkit”, Rami kertoo.

Rami ja Kristiina hakeutuvat usein kahville ja teelle. 
Rami ja Kristiina hakeutuvat usein kahville ja teelle.  © Teemu Laitinen

Muutto Espanjaan: Talon mukana tulevat kalusteet ja tekstiilit

Vuonna 2014 Rami ja Kristiina päättivät hankkia talvikodin lämpimästä. Kohteeksi valikoitui Aurinkorannikko.

”Laskimme, että jos vietämme täällä puolet vuodesta kymmenen vuoden ajan, on edullisempaa hankkia oma asunto kuin vuokrata. Harvoinpa asuntojen hinnat myöskään ­laskevat.”

Siinä hän oli oikeassa. Kiinteistöjen hinnat olivat Espanjassa tuolloin pohjakuopassa. Sen jälkeen ne ovat nousseet tasaisesti, viime vuonna ­jopa kuusi prosenttia.

Kahden makuuhuoneen asunto isolla terassilla ja ­merinäköalalla löytyi Las Farolaksesta, 40 kilometrin päästä Málagasta. Asunto maksoi vajaat 130 000 euroa ja vaihtoi espanjalaiseen tapaan omistajaa kalusteineen, tekstiileineen ja koneineen.

Palkkaa asianhoitaja, se kannattaa

Vuosien varrella Rami ja Kristiina ovat teettäneet kylpyhuoneremontin, johon kuului ammeen vaihtaminen suihkuun, uudet kalusteet ja kaakelit sekä pyykinpesukone ja astianpesukone. Remontti maksoi 3 100 euroa.

”Kun aikanamme myymme asuntomme, saamme kyllä omamme pois”, Rami uskoo.

Niille, jotka suunnittelevat asunnon ostamista Espanjasta, hän suosittelee paikallisen asianhoitajan palkkaamista. Asianhoitaja käy läpi kiinteistön rasitteet, avaa pankkitilit ja tarkistaa monikymmensivuisen espanjankielisen kauppakirjan.

”Suhteessa siihen, ­mitä kaikkea pitäisi tietää, asianhoitajan kustannukset ovat minimaaliset, asuntokaupassa noin 1 500 euroa.”

Lue myös: Espanjalainen ekofarmi saa haukkomaan henkeä – katso ihanat kuvat mysteerisen liikemiehen maatilalta! 

Ramin ja Kristiinan koti sijaitsee tyypillisessä espanjalaisessa taloyhtiössä.
Ramin ja Kristiinan koti sijaitsee tyypillisessä espanjalaisessa taloyhtiössä. © Teemu Laitinen

Näin paljon asuminen maksaa vuodessa

Asumisen kustannuksiksi ­Rami laskee 2 315 euroa vuodessa. Siitä 1 260 euroa haukkaa vastike, jolla katetaan siivouksesta, korjauksesta, puutarhan hoidosta ja uima-altaan huollosta aiheutuvat kustannukset. Vesi ja jätemaksut ovat 130 euroa vuodessa, vakuutuksiin ja veroihin menee 325 euroa.

”Meillä sähkölasku on ollut kesäisin, kun olemme poissa, 15 euroa kuussa ja talvella 50–100 euroa.”

Ramilla on takanaan 40 vuoden työura. Eläkkeelle hän jäi viestintäjohtajan paikalta. Asunnon ostamista Espanjasta helpotti se, että pariskunta myi Tikkurilassa olleen kaupunkikotinsa.

Lue Seura.fi: Suomalaiset himoitsevat asuntoja Aurinkorannikolta: päätökset tehdään nyt nopeasti – Katso lista! Nämä asiat ostajan pitää tietää

Myös pienemmällä budjetilla pärjää

Ramin mielestä Espanjassa voi elää myös pienellä budjetilla. Paikallinen vähimmäispalkka on ­alle 1 000 euroa, ja hän tietää Espanjassa asuvia suomalaisia, joiden eläke on samaa luokkaa.

”Jos on pitkäaikainen, edullinen vuokra-asunto tai on ostanut asunnon kauan sitten, kustannukset ovat edulliset. Ruoka ja muu peruseläminen on halvempaa kuin Suomessa.”

Lue alta, mihin Ramilla ja Kristiinalla kului rahaa viikon aikana.

Rami ja Kristiina golfaavat vapaa-ajalla useamman kerran viikossa.
Rami ja Kristiina golfaavat vapaa-ajalla useamman kerran viikossa. © Teemu Laitinen

Maanantai

Pari suunnisti tuhdin aamupalan jälkeen golfkentälle. Rahaa pelaamisen ei kulunut, sillä he ovat maksaneet seuran 2 000 euron vuosijäsenyyden.

”Pelaamme 3-4 kertaa viikossa ja ymmärrämme liikkumisen terveyshyödyt, joten mielestäni se on lopulta aika halpaa lystiä.”

Tiistai

Ruokaostoksiin meni 39,52 euroa. Samalla reissulla Rami varasi ajan hammaslääkärille. Hän hoitaa hampaansa Espanjassa, jossa se on Suomea edullisempaa. Ostosten jälkeen pari poikkesi suomalaisen seurakunnan kirjastoon ja kahvilaan.

”Ruoka ja juomat ovat 20–40 prosenttia halvempia kuin Suomessa. Kahviloissa hintaero on vielä suurempi.”

Keskiviikko

Päiväretki ystäväpariskunnan kanssa 60 kilometrin päähän Esteponaan. Lounaaksi syötiin tapaksia 16 eurolla. Kotimatkalla tankattu 25 litraa polttoainetta maksoi 41,25 euroa.

Torstai

Siivouspäivä. Iltapäivä kului golfkentällä.

Perjantai

Viikonlopun ruokaostokset. Usein Rami ja Kristiina viettävät iltaa ystäväpariskuntien kanssa, mutta nyt ruokaa ostettiin vain kahdelle. Ostokset viineineen ja mineraalivesineen maksoivat 67,95 euroa.

”Pullo hyvää perusviiniä maksaa 2–3 euroa, ja varsinkin kalassa huomaa laatueron. Espanjassa se on ­aina tuoretta.”

Lauantai

Päivä meni golfkentällä. Illan ­pari käytti ruoanlaittoon. Espanjalaisen kalapadan, merikrotin, paellan ja kani­padan lisäksi keittiössä valmistuu myös makaronilaatikkoa ja broileria.

”Trooppiset hedelmät ovat täällä puolet Suomen hinnasta.”

Sunnuntai

Rami ja Kristiina suuntasivat rantaraitille. Kävelyllä he pysähtyivät kahvilaan salaatille ja viinilasilliselle.

”Toinen vakiokävelymme on takapihaltamme alkava kuuden kilometrin luotopolku.”

Rami ja Kristiina nauttivat luonnossa liikkumisesta. Yksi heidän vakituisista kävelyreiteistään on takapihalta alkava kuuden kilometrin luotopolku. Välillä he suuntaavat vuorille vähän pidemmälle vaellukselle.
Rami ja Kristiina nauttivat luonnossa liikkumisesta. Yksi heidän vakituisista kävelyreiteistään on takapihalta alkava kuuden kilometrin luotopolku. Välillä he suuntaavat vuorille vähän pidemmälle vaellukselle. © Teemu Laitinen

Rami kysyy asiantuntijalta
Muutto Espanjaan: Mitä eläkkeelle ja sairaanhoidolle käy, kun asun talvet ulkomailla?

Rami Holopainen viettää melko tarkasti puolet vuodesta Suomessa ja puolet Espanjassa. Ulkomailla olostaan huolimatta hänen eläkkeensä maksetaan Suomesta, hänen sairaanhoitonsa on järjestetty Suomessa ja hän kuuluu suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.

Kelan myöntämän Eurooppalaisen sairaanhoitokortin turvin Rami saa tarvittaessa kiireellisen hoidon myös Espanjassa. Lisäksi hänellä on matkavakuutus, joka on voimassa 90 päivää kerrallaan. Siksi hän käy kerran talvessa viikon verran Suomessa.

Miten sosiaaliturvan kävisi, jos Rami päättäisi olla Espanjassa vielä suuremman osan vuodestaan tai viettäisi talvet Espanjan sijaan esimerkiksi Thaimaassa?

Asiantuntija vastaa:

Kelan lakimies Antti Klemola aloittaa pohtimalla sitä, miten yli puolta vuotta pidempi ulkomailla olo vaikuttaisi sairaanhoidon järjestämiseen ja sosiaali­turvaan. Merkitystä on sillä, missä Kela katsoisi Ramin asuvan.

Jos Rami asuisi Kelan mielestä Suomessa, hänen sosiaaliturvansa jatkuisi Suomessa. Jos hänen katsottaisiin asuvan toisessa maassa, hänen sosiaaliturvansa Suomessa loppuisi.

”EU-maiden välillä pendlaavien tai toiseen EU-maahan muuttavien kohdalla ulkomailla ololle ei ole olemassa varsinaista aikarajaa, vaan Kela tarkastelee kokonaisuutta.”

Merkittävimmin ratkaisuun vaikuttaa eläke

Päätöksessä otetaan huo­mioon muun muassa henkilön aiempi asumishistoria, perhesiteet ja asumisjärjestelyt

”Merkittävimmin ratkaisuun vaikuttaa eläke. Se, että henkilö saa eläkettä Suomesta, tarkoittaa EU-alueella käytännössä aina sitä, että sosiaaliturva tulee Suomesta”, Antti Klemola sanoo.

Suomalainen työeläke maksetaan aina ulkomaille, asuu eläkkeensaaja missä päin maailmaa ja kuinka pitkään tahansa.

Kelan maksama kansaeläke maksetaan kuitenkin vain EU-maihin. Muihin maihin kansaneläkettä maksetaan vain ensimmäisen vuoden ajan.

Muutto Espanjaan: Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa hoidon

Sairaanhoidon järjestämistä koskevat päätökset seuraavat samaa linjaa.

Kun asuinpaikan katsotaan olevan Suomessa, sairaanhoito järjestetään pääsääntöisesti Suomessa, mutta suomalainen saa eurooppalaisen sairaanhoitokortin turvin kiireellisen hoidon myös toisessa EU-maassa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat.

Jos eläkeläisen asuinmaaksi taas katsotaan toinen EU-maa, Kela toimittaa henkilölle lomakkeen, jolla voi rekisteröityä paikallisen sairauskassan asiakkaaksi Suomen kustannuksella.

Lisäksi hän saa eläkkeensaajan eurooppalaisen sairaanhoitokortin, ­joka vastaa kutakuinkin Kela-korttia. Kortilla saa hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa pienellä asiakasmaksulla, ja suorakorvaukset esimerkiksi apteekista ja yksityisiltä terveys­asemilta.

”Käytännössä henkilö, jonka katsotaan asuvan Espanjassa, on siis hyvin pitkälti samassa asemassa kuin Suomessa asuva”, Klemola sanoo.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haaveissa muutto Espanjaan? Rami, 74, kertoo, mitä asuminen Aurinkorannikolla maksaa ja miten yllättävän vähällä voi pärjätä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.