Talous

Hyvä salasana pitää tietosi turhassa – älä kuvittele, ettet kiinnostaisi ketään!

Kun tietokoneiden laskentateho kasvaa, salasanan on oltava yhä pidempi, jotta se olisi turvallinen. Toimi näin, jos haluat suojata tietosi, mutta säilyttää kuitenkin hermosi.

Rakastatko tunnuslukuja, salasanoja ja PIN-koodeja? Tunnetko suunnatonta riemua asioidessasi sivustoilla, joille sinun pitää kirjautua, keksiä uudelleen ja uudelleen uusia tunnuksia ja salasanoja, jotka sisältävät ohjeiden mukaan sekä isoja että pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä?

Jos on näin, voit lopettaa lukemisen tähän. Olet harvinaislaatuinen persoona, eikä sinun kannata tuhlata aikaasi näin maallisiin asioihin.

Meille tavallisille ihmisille tunnusten ja salasanojen kanssa tumpulointi on stressaavaa ja ajoittain jopa raivostuttavaa puuhaa.

Salasanoihin on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti. Vaikka ajattelisit, että et ole millään tavalla kiinnostava ihminen, eikä sinulla ole mitään salattavaa, käyttämiesi palveluiden kautta  voi päästä käsiksi jonkun läheisesi tai työpaikkasi tietoihin.

Turvalliseen salasanan periaatteen voi tiivistää kolmeen sanaan: hankala muistaa ulkoa.

Digitaalisessa maailmassa voi joutua käyttämään kymmeniä, jopa satoja salasanoja, joten säilyttääkseen sekä hermonsa että yksityisyytensä kannattaa opetella tekemään niistä turvallisia ja säilyttämään niitä viisaasti.

Hyvä salasana on joka ohjelmassa oma!

Jokaisella käyttämälläsi ohjelmalla on  oltava oma salasana. Jos kirjaudut monen paikkaan yhdellä ja samalla salasanalla, tuho on hetkessä suuri, jos se joutuu vääriin käsiin.

Salasanan murtaminen on lastenleikkiä. Sitä eivät harrasta vain uteliaat hakkerit, vaan tähän tehtävään valjastetut tietokoneet, joiden laskentateho kasvaa vuosi vuodelta. Ne ovat tutkineet miljoonia salasanoja ja tuntevat läpikotaisin ihmisaivojen tavallisimmat kikat.

Monet käyttämämme ohjelmat vaativat vähintään kahdeksan merkin yhdistelmän, mutta perussääntö kuuluu: mitä pidempi, sen parempi.

Opettele tärkein yhdistelmä ulkoa

Kun luot kerralla turvallisen salasanan, sinun ei tarvitse muuttaa sitä muutaman kuukauden välein. Toki aika ajoin kannattaa pitää salasanatalkoot ja uusia kaikki salasanat kerralla.

Jos et veny muuhun, tee ainakin sähköpostiisi mahdollisimman hyvä salasana. Se on kuin kotiovesi, jonka laitat yöksi lukkoon.

Jos sähköpostisi salasana joutuu vääriin käsiin, moni muukin käyttämäsi ohjelma tai palvelu on vaarassa. Sähköpostin kautta rikollinen pääsee tilaamaan muihin käyttämiisi palveluihin uusia salasanoja ja ottamaan ne haltuunsa.

hyvä salasana

Hyvä salasana on 12–13 merkkiä pitkä

Hyvässä salasanassa on vähintään 12–13 merkkiä. Ensi vuonna tähän ohjeeseen on todennäköisesti syytä lisätä pari merkkiä lisää. Ja näin juuri siksi, että tietokoneiden laskentateho kasvaa hurjaa vauhtia. Jos siis haluat idioottivarman salasanan, laitat siihen 60 merkkiä, mutta et mitä tahansa merkkiä.

Hyvä salasana muodostuu satunnaisista yhdistelmistä tyyliin Bq8@Vnl07?v. Jos haluat kuitenkin salasanan, jonka pystyt muistamaan, valitse sellaisia merkkejä tai sanoja, joiden logiikka avautuu vain sinulle.

Pätevän salasanan voit muodostaa nappaamalla romaanin viideltä eri sivulta sanan, joiden väliin laitat muutaman numeron tai erikoismerkin.

Laulukin käy. Valitse säkeistö ja nappaa sen sanoista ensimmäiset kirjaimet. Vaikkapa laulusta Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, missä onnen kaukorantaan laine liplattaa alkukirjaimet, joiden väliin lisäät huutomerkin ja numeron, siis esimerkiksi amtpjo!mmo3kll.

Huono salasana sisältää sinulle henkilökohtaisia sanoja, kuten lastesi, puolisosi tai lemmikkisi nimiä, syntymäpäiviä tai synnyinvuosia, auton rekisteritunnuksia tai katuosoitteita, siis tietoja, jotka on helppo löytää.

Ota avuksesi salasanan hallintaohjelma

Kaikkein turvallisimman ja parhaan salasanan saat, kun otat avuksesi digitaalisen salasananhallintaohjelman. Se säilyttää kaikki salasanasi puolestasi, eikä sinun tarvitse muistaa itse enää kuin se yksi, jolla pääset tähän ohjelmaan. Sen voit opetella ulkoa tai kirjoittaa lapulle ylös ja tallettaa vaikka lempikirjasi väliin.

Hallintaohjelman voi valjastaa myös keksimään hyviä salasanoja, jolloin säästät tämänkin vaivan.

Helppokäyttöisiä tietokoneelle ja älypuhelimeen sopivia hallintaohjelmia ovat vaikkapa suomalaisen F-securen Key, Onepassword tai Last Pass.

Näiden ohjelmien tekniikan opettelu kysyy pientä vaivannäköä, mutta toisaalta ne helpottavat elämääsi ja salasanarumbaa loppuiäksi.

Vältä näitä salasanoja

Amerikkalainen nettisivusto Splashdata kerää vuosittain maailman huonoimpien salasanojen listaa. Se paljastaa siis, millaiset hyvin helposti murrettavat salasanat ovat ahkerimmin käytössä. Jo monena vuonna kahden huonoimman salasanan kärkipaikkaa ovat pitäneet numeroyhdistelmä 123456 ja sana password eli suomeksi salasana.  Pituus ei sinänsä tee salasanasta turvallista. Splashdatan surkeiden salasanojen kymmenen kärkeen on ilmestynyt myös numerosarja 12345678.

Asiantuntijana erityisasiantuntija Antti Kurittu Viestintäviraston Kyberturvallisuusosastolta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 21/2017

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvä salasana pitää tietosi turhassa – älä kuvittele, ettet kiinnostaisi ketään!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.