Talous

Nainen, onko eläkkeesi vaarassa jäädä pieneksi? Näin ehdit vielä parantaa sitä

Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, mutta silti naisen eläke jää lähes neljänneksen pienemmäksi kuin miehen. Lue neljä vinkkiä, miten ehdit vielä vaikuttaa tulevaan eläkkeeseesi.

Eläkkeeseen kannattaa kiinnittää huomiota jo pitkin työuraa, etenkin naisten. Eläkejärjestelmä kohtelee Suomessa sukupuolia tasa-arvoisesti kerryttämällä eläkettä samojen sääntöjen mukaisesti, mutta silti naisten keskieläke vuonna 2017 oli lähes 400 euroa miesten keskieläkettä vähemmän. Naisten keski-eläke vuonna 2017 oli 1 476 euroa ja miesten 1 874 euroa.

Yksi eroa selittävä tekijä on työmarkkinoiden jakautuminen miesten ja naisten aloihin, mikä näkyy palkkaeroina. Tytöt suuntautuvat Suomessa jo opiskeluvaiheessa eri aloille kuin pojat. Asiaa ei helpota edes kouluttautuminen samaan ammattiin, sillä silloinkin naiset päätyvät usein eri tehtäviin.

Omaa ammatinvalintaa kannattaa miettiä siis myös palkkauksen ja uranäkymien kannalta, sillä se vaikuttaa tulevaan eläkkeeseen. Kannattaa myös muistaa, että äidit ovat roolimalleina tyttärilleen sekä työ- että perhe-elämän valinnoissa.

Iloinen eläkeläinen
Nainen, huolehdi eläketurvastasi.

Lue myös: Sirkku, 72, sinnittelee 1100 euron eläkkeellä

1. Kehitä osaamistasi, pyydä palkankorotusta

Eläketurvakeskuksen käynnissä olevan tutkimuksen mukaan vuonna 1980 syntyneillä naisilla on 36 ikävuoteen mennessä kertynyt lähes yhtä paljon työuraa työpäivinä mitattuna kuin miehillä. Ansiokertymä on silti vain 70 prosenttia.

Naisten kokopäivätyö on yleistä ja työllisyysaste korkea, mutta naiset tekevät Suomessa useammin osa-aikatöitä ja vähemmän ylitöitä. Naiset saavat myös miehiä vähemmän palkkaa.

Kehitä ammatillista osaamistasi jatkuvasti, arvosta ja ole ylpeä ammattitaidostasi. Pyydä palkankorotusta, äläkä vähättele työpanostasi.

2. Selvitä tuleva eläkkeesi ajoissa

Ota jo hyvissä ajoin selvää siitä, millainen eläke sinua tulevaisuudessa odottaa. Eläkelaskurilla saat selville odotettavissa olevan eläkkeen ja esimerkiksi sen, miten perhevapaat siihen vaikuttavat.

Seuraa eläkeuudistuksia. Eläkeikä ja eläkkeen kertyminen ovat muuttuneet paljon viime vuosina.

Jos olet muuttamassa toiseen maahan, siellä eläkettä voi kertyä eri tavoin kuin kotimaassa. Ota selvää. Esimerkiksi opiskeluun liittyvät asiakirjat kannattaa säilyttää, sillä monessa maassa eläkettä karttuu muustakin kuin työnteosta.

Lue myös: 6 tasa-arvomyyttiä työelämästä

3. Älä pidä pitkiä perhevapaita

Palkattomien perhevapaiden käyttö lisää Suomessa kuilua miesten ja naisten tulevissa eläkkeissä.

Naiset käyttävät lähes 91 prosenttia kaikista vanhempainpäivärahapäivistä, ja kotihoidon tuen saajista heitä on 93 prosenttia. Alle kolmevuotiaiden äitien työllisyysaste on meillä erityisen matala verrattuna muihin OECD-maihin.

Työeläkettä on karttunut kaikista perhevapaista jo yli kymmenen vuotta, mutta kotihoidon tuen aikana sitä kertyy vähemmän kuin työssä.

Perhettä perustaessa keskustella kumppanin kanssa lastenhoidon vaikutuksesta tuleviin eläkkeisiin. Lapsia voi hoitaa kotona kumpi tahansa vanhemmista. Mikäli toinen vanhemmista on kotona pitkään, hänen eläketurvaansa voidaan kohentaa yhteisesti sovituilla rahansiirroilla.

Lue myös: Näin valmistaudut eläkkeelle

4. Opettele säästämään ja sijoittamaan

Pohdi talousasioitasi aktiivisesti. Mieti sopivia tapoja säästää ja sijoittaa, ei vain pahan päivän varalle vaan eläkettä ajatellen.

Suomalaisilla nykyeläkeläisnaisilla on eläkeiässä miehiä vähemmän pääomatuloja. Sijoittaminen ei kuitenkaan vaadi paljoa ennakkotietoa. Suunnitelmallinen sijoitustoiminta työikäisenä antaa liikkumavaraa eläkkeelle jäämiseen ja eläkkeellä oloon.

Työeläkkeelle voi jäädä myös vanhuuseläkeikäänsä myöhemmin. Esimerkiksi vuoden työssäolo eläkeiän saavuttua nostaa eläkettä 4,8 prosenttia.

Asiantuntijoina erikoistutkija Kati Kuitto ja osastopäällikkö Susan Kuivalainen, Eläketurvakeskus.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nainen, onko eläkkeesi vaarassa jäädä pieneksi? Näin ehdit vielä parantaa sitä

OutiL

Sijoittaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Jo pieni määrä kuukaudessa kerryttää hyvin säästöjä. Erilaisten laskureiden avulla voi laskea paljonko kuukausittainen säästäminen tuo tuloja, esim. https://www.nordnet.fi/campaign/sijoita-saastosi.html
Laskurit auttavat muutenkin hahmottamaan omaa taloutta. Laskureiden käyttö on hyödyllistä myös lainapuolella, esim. https://www.vertaalaina.fi/lainalaskuri.html
Ennakointi ja tulevaisuuden suunnittelu näkyvät varmasti eläkeiässä, joten suunnitelma säästämiselle kannattaa tehdä.

mika85

Kannattaa ensin tarkistaa ketkä lain mukaan perivät. Esim kukaperii.fi onnistuu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.