Talous

Nina Honkanen maksoi 33 vuotta takausvelkaa vanhempiensa lainasta – näin hän selvisi köyhyydestä katkeroitumatta

Yksi pysyvämpiä asioita toimittaja-kirjailija Nina Honkasen elämässä on ollut 33 vuoden takausvelka, jonka viimeisen erän hän maksoi juuri pois. Muita käännekohtia ovat parisuhteet ja eräs tietty luento, joka järkytti Ninaa nuorena äitinä.

Ensin Nina Honkanen desinfioi kätensä. Sitten hän hipaisi vaunuissa nukkuvan vauvan poskea ja rakastui. Tällainen oli ensitapaaminen korona-aikaan maaliskuussa 2020 syntyneen pojantyttären Islan kanssa.

Kohtaaminen tapahtui Hietaniemen hautausmaan kupeessa. Paikka on Ninalle merkityksellinen, sillä hänen isänsä viimeinen leposija on Hietaniemen uurnalehdossa. Vauvaa katsellessaan Nina ajatteli osaansa sukupolvien ketjussa.

Ninan ja hänen vanhempiensa suhteessa yksi tekijä on ollut velka, jonka vanhemmat ottivat yritystään varten. ­Nina takasi velan muutama päivä 18-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen ja maksoi takausta pois vuosikymmeniä.

Ninan elämän käännekohta 1: Takausvelka vaikutti koko elämään

150 euroa. Se summa lähti ulosottoon Ninan toukokuussa ilmestyvän kirjan ennakkopalkkiosta nyt huhtikuussa. Sen jälkeen takausvelka oli maksettu, ja 33 vuoden urakka ohi.

Nina kokee, että yrittäjäperheessä nuoren sukupolven sitouttaminen on initiaatioriitti, ja lainojen takaaminen oli osa sitä. Ja kuka ei auttaisi vanhempiaan, jos vastapäätä istuva pankinjohtaja sanoo, että takaus on pelkkä muodollisuus eikä Nina kuule asiasta tämän jälkeen?

Toisin kävi. Velka jäi vanhemmilta maksamatta, ja ­Nina menetti luottotietonsa. Kotivakuutuksen hän oli onneksi ehtinyt ottaa aiemmin, sillä ilman luottotietoja hänelle ei olisi myönnetty sitä. Netti- ja matkapuhelinliittymät ovat yhä aikuisen lapsen nimissä. Ninalla ei ole koskaan ollut luottokorttia, ja ilman sitä työmatkoilla on ollut vaikea saada hotellihuonetta.

Tuttu pankinjohtaja sentään myönsi hänelle autolainan ja sanoi: sinulla pitäisi olla luottotiedoissa positiivinen merkintä, koska maksat muidenkin lainat.

Nina Honkanen on kohdannut mukavia ulosottomiehiä

Kolmannes Ninan tuloista meni ulosottoon vuodesta 1989 huhtikuuhun 2022. Summaa Nina ei halua kertoa.

”Olen aina välttänyt sanomasta sitä ääneen, koska jos olisin ruvennut miettimään asiaa, mielenterveyteni ei olisi kestänyt, en olisi tässä. Totta kai olen ollut ahdistunut, kun omat laskuni jäivät maksamatta tai kun ei ollut varaa ostaa lapselle polkupyörää”, Nina sanoo.

Nina on käynyt läpi pitkän psykoterapian, ja terapeutin mukaan hänen onnensa on joustava mieli. ”Se ei ole omaa ansiotani, vaan olen sattunut syntymään sellaisten temperamenttipiirteen kanssa, että sopeudun.”
Nina on käynyt läpi pitkän psykoterapian, ja terapeutin mukaan hänen onnensa on joustava mieli. ”Se ei ole omaa ansiotani, vaan olen sattunut syntymään sellaisten temperamenttipiirteen kanssa, että sopeudun.”

Silloin tällöin hän soitti ulosottovirastoon ja kysyi, ­mikä tilanne oli. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ­Nina on kohdannut vain mahtavia ulosottomiehiä. Lopulta se, että velka loppuisi tänä keväänä, tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

Kun Nina ja hänen puolisonsa, näyttelijä Hannu-Pekka Björkman kuulivat asiasta viime syksynä, he uskalsivat ostaa Viitasaarelta korveksi kutsumansa talon. Nyt Nina voi omistaa muutakin kuin huonekaluja, vaatteita ja polku­pyörän. Se tuntuu ihmeelliseltä.

Viime kesäkuussa Nina Honkanen itki onnesta kuullessaan, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksson esittää lakimuutosta, jonka mukaan takausvelan takia luottotietonsa menettänyt voi saada ne takaisin kuukauden kuluttua ulosoton päättymisestä. Nykyisen lainsäädännön mukaan siihen menee kaksi vuotta.

Lue myös: Köyhyydestä on vaikea nousta, myös vauraassa Suomessa – Susanna, Peppi ja Mikael kertovat, millaista on yrittää pyristellä eroon sosiaalituista

Isä sairastui vakavasti

Vanhemmilleen Nina ei ole ollut katkera. Isä menehtyi aivo­kasvaimeen, kun Nina oli 21-vuotias, eikä velasta puhuminen sairaan isän kanssa tullut mieleenkään.

Äidin kanssa tilanne on ollut mutkikkaampi, mutta syyt siihen eivät liity rahaan. Viisi vuotta nuorempi veli on ollut aina läheinen, ja teini-ikäisenä hän asui Ninan perheessä, jossa oli silloin kaksi pientä lasta.

Äidin uudessa liitossa syntynyt pikkusisko puolestaan on nuorempi kuin Ninan vanhin poika. Hänen kanssaan ei ole keskusteltu takausvelasta, vaan kroonisesti sairaan äidin hoitoon liittyvistä asioista.

”Omissa parisuhteissani raha ei ole ollut ongelma ­yhtä liittoani lukuun ottamatta. Eli tiedän, että raha voi olla julma vallankäytön väline”, Nina sanoo.

Sen sijaan opintoihin takausvelka on vaikuttanut, sillä luottotietojen menettämisen takia Nina ei saanut opintolainaa. Hän on valmistunut seksuaalikasvattajaksi, ­opiskellut psykologiaa ja suorittanut psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot Helsingin yliopistossa. Mutta kymmeniätuhansia euroja maksava psykoterapeutin täydennyskoulutus saa vielä odottaa.

Pitkään Nina Honkanen häpesi

Monen vuoteen Nina ei suostunut puhumaan takausvelastaan, kunnes vuonna 2005 hän kirjoitti aiheesta romaanin Joka kymmenes vuosi. Kirjan ilmestyttyä puhelin soi ja posti toi kohtalotovereilta käsin kirjoitettuja kirjeitä, joissa näkyi kyyneleiden jälkiä.

Takausvelka on muuttanut Ninan suhtautumisen elämään perusteellisesti. Hän ymmärtää, että kaiken voi menettää yhdessä yössä. On lapsellista kuvitella, että kaikki asiat ovat omissa käsissä.

”Meidän ihmisten ei pitäisi alkaa väärissä kohdissa hävetä ja piilotella tapahtunutta. Autoin ihmistä hädässä, ja käteen jäi paska nakki. Tällaisista asioista puhuminen on kansalaisvelvollisuus.”

Ninan elämän käännekohta 2: Vaikka suhde päättyy, sillä on ollut tarkoitus

Nina Honkanen sai esikoisensa Villen 19-vuotiaana ja Akun kaksi vuotta myöhemmin. Esikoisen syntymän jälkeen mikään ei palannut ennalleen. Lapsiaan hän saisi rakastaa, vaikka koko maailma murtuisi ympärillä.

Läheiset ovat antaneet ­Ninalle ­lempinimen Rätti, sillä kotona pitää olla tuoksuvaa ja pölytöntä. Ninan puoliso Hannu-Pekka Björkman puolestaan ­laittaa tavaroita paikoilleen, ja häntä ärsyttävät Ninan lehtipinot ruokapöydällä.
Läheiset ovat antaneet ­Ninalle ­lempinimen Rätti, sillä kotona pitää olla tuoksuvaa ja pölytöntä. Ninan puoliso Hannu-Pekka Björkman puolestaan ­laittaa tavaroita paikoilleen, ja häntä ärsyttävät Ninan lehtipinot ruokapöydällä.

Nina ajatteli, ettei hän eroaisi koskaan, mutta niin tapahtui kolme kertaa. Kahden vanhimman pojan – nyt 34-vuotiaan Villen ja 32-vuotiaan Akun – isästä, musiikkialan vaikuttajasta Asko Kallosesta hän erosi kahdeksan vuoden liiton jälkeen.

Avoliitosta muusikko Ufo Mustosen kanssa syntyi nyt 24-vuotias Matti, kolmannesta liitosta lauluntekijä Timo Kiiskisen kanssa nyt 12-vuotias Onni.

Nina toteaa, että jokainen ihminen, johon rakastuu ja jota rakastaa, on iso käännekohta elämässä.

”En kuulu ihmistyyppiin, joka katuu tekemisiään. Elämänkatsomukseni on sellainen, että kaikilla kokemuksillamme on yleensä jokin tarkoitus.”

Eroistaan Nina on kokenut silti syyllisyyttä, josta hän on päässyt eroon vasta viime vuosina. Jokaisella liitolla oli syynsä loppua. Hän lainaa tutkija Osmo Kontulaa, ­joka sanoo, että avioeroja tulee, koska ihmiset ymmärtävät lopettaa onnettomat liitot.

”Moni liitto jatkuu ilman hyvää syytä, jos näin kehtaa sanoa. Katson kuitenkin ylöspäin niitä ihmisiä, jotka ovat läpi elämän saman ihmisen kanssa. Ymmärrän, millaista viisautta ja kärsivällisyyttä se vaatii.”

Myös ex-puoliso halusi pyytää anteeksi

Pian ilmestyvässä kirjassaan Nina kirjoittaa anteeksiannosta ja siitä, että jotkut tärkeät asiat voivat jäädä puhumatta vuosikausiksi.

Joulun alla hän tapasi ensimmäisen puolisonsa ja halusi pyytää anteeksi eron yhteydessä tapahtuneita ­asioita. Puoliso sanoi, että myös hän haluaa pyytää anteeksi.

”Oli kulunut tarpeeksi aikaa, ja nyt meillä on ensimmäinen yhteinen lapsenlapsi. Samalla tavalla kuin ­vanhempien kuolema myös uusi elämä puhdistaa turhasta kuonasta. Turha luulo omasta merkityksellisyydestä karisee.”

Kolme viime vuotta Nina Honkanen on elänyt näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa. Yhteinen ystävä tuumasi, ­että heidän pitäisi tavata. Molemmista tuntui siltä, että he olivat tunteneet toisensa aina.

Kirjailija-toimittaja Niina Honkanen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkman Elisa Viihteen alkuperäissarjan Nyrkin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 26. syyskuuta 2019. Kuva: Lehtikuva
Kirjailija-toimittaja Niina Honkanen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkman Elisa Viihteen alkuperäissarjan Nyrkin lehdistötilaisuudessa Helsingissä 26. syyskuuta 2019. Kuva: Lehtikuva

”Hannu-Pekan kanssa aika on menettänyt merkityksensä. Ihmettelemme, olemmeko olleet yhdessä vasta kolme vuotta, kun tuntuu siltä, että olisimme olleet yhdessä aina.”

Lue myös Anna.fi:n juttu: Hannu-Pekka Björkmanin ja Nina Honkasen ensimmäinen rakkauskuva: ”Tunnelmat ovat erittäin onnelliset”

Se, mitä Nina opettelee edelleen, on sanoa ääneen ­asioita, jotka aiheuttavat hänelle huonon mielen. Hän arvelee suuttuvansa kerran kymmenessä vuodessa, eikä se ole pelkkä hyve.

Hopsuksi kutsumansa Hannu-Pekan kanssa Nina on edistynyt: hän saa suunsa auki asioissa, jotka harmittavat.

”Mutta emme kumpikaan ole tulisieluisia ihmisiä, jotka ovat herkkiä loukkaantumaan tai heti sanomassa, että joku asia ottaa pattiin.”

Ninan elämän käännekohta 3: Köyhyys pakotti ekologiseksi

Kun Nina Honkanen odotti Akua 1980–90-lukujen taitteessa, hän ­kävi puolisonsa kanssa kuuntelemassa Esa Saarisen ­luentosarjaa Helsingin yliopistossa. Yhdellä luennolla oli vieraana kalastaja Pentti Linkola.

Hänen keinonsa pelastaa maapallo, esimerkiksi sodissa tehtävät joukkomurhat, olivat karmeaa kuultavaa ­nuorelle, raskaana olevalle äidille.

”Sanat järkyttivät, mutta ymmärsin, että maailmassa on liikaa ihmisiä eikä maapallo kestä tapaamme olla ja kuluttaa.”

Nina kauhistui omaa mukavuudenhaluaan. Miksi ihminen tekee niin vähän, vaikka voisi tehdä paljon enemmän, jotta luonto ei tuhoutuisi?

Raha on vain rahaa, ajattelee takausvelkansa vihdoin pois maksanut Nina Honkanen. ”Suomalainen yhteiskunta antaa sen verran apua, että ihminen saa perunaa ja kastiketta. Mutta jos sairastuu kuolemanvakavasti, mikään raha ei auta.”
Raha on vain rahaa, ajattelee takausvelkansa vihdoin pois maksanut Nina Honkanen. ”Suomalainen yhteiskunta antaa sen verran apua, että ihminen saa perunaa ja kastiketta. Mutta jos sairastuu kuolemanvakavasti, mikään raha ei auta.”

Nuoressa perheessä alettiin syödä kasvisruokaa, vaikka neuvolassa lasten kasvissyöntiä pidettiin arveluttavana. Myöhemmin Porvoossa asuessaan Nina idätti, mehusti, säilöi ja hapatti ja haki ruokaa luomutilalta.

Nina Honkanen osti vain ruoan uutena

Taloudellisen tilanteensa takia Nina on kierrättänyt kaiken jo paljon ennen kuin se oli muotia. Vanhimmat lapset eivät sentään leikkineet käpylehmillä, mutta paljon ei puuttunut. Lasten vaatteet ja kodin kalusteet on hankittu käytettyinä.

”En ole ostanut uutena juuri muuta kuin ruokaa. En ­pidä hirveän utopistisena ajatusta, että palaamme omavaraisempaan agraarimaailmaan, sinne, mistä olemme lähteneet 1950-luvulla kohti teollistunutta Suomea. Covid ­näytti, mistä pystymme luopumaan, kun on pakko.”

Omalla autolla liikkuminen herättää Ninassa ahdistusta. Siksi korpeen eli Viitasaaren-talolle ajetaan pidemmäksi aikaa kerrallaan. Yletön lentäminen ja viikonloppulomat Euroopan kaupungeissa eivät ole kuuluneet Ninan elämään. Kaukomatkalla hän on ollut muutaman kerran, viimeksi kuusi vuotta sitten Thaimaassa.

Hannu-Pekka Björkman sen sijaan on ollut innokas matkustaja, ja hänen lapsensa ovat ihmetelleet, miten ­Nina on onnistunut pitämään isän näin pitkään Suomen rajojen sisäpuolella.

Jonain päivänä Nina ja Hannu-Pekka aikovat lähteä yhdessä lomalle.

”Kun matkustaa harvoin, kohteessa voi olla pidempään. Olen mieleltäni niin hidas, ettei sieluni ehdi perille pidennetyn viikonlopun aikana.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/22.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nina Honkanen maksoi 33 vuotta takausvelkaa vanhempiensa lainasta – näin hän selvisi köyhyydestä katkeroitumatta

Velallinen

Velka vanhenee kun se on ulosotossa 15 vuotta ja valtion takaaman opintolainan saa ilman luottotietojakin. Omasta kokemuksesta tiedän, ja ihmettelen miksi pitää valehdella.

Takausvelallinen

Velka vanhenee vain jos sitä ei voi syystä tai toisesta saada ulosmitattua velalliselta.

Sacrates

Tuota minäkkn mietin. Mutta ehkäpä tässä on elämässä menty pidemmän kautta ja jutussa lyhyemmän. Eli velkaa on ehkä ensin pystytty lyhentämään ja se on mennyt ulosottoon joskus myöhemmin. Summa summarun: velkahistoriaa saattaa todellisuudessa olla tuo 33 v, josta vakn loppuosa on oltu ulosotossa. Ja valtion opintolainaa ei saa ihan kaikenlaisiin opintoihin. Ehdot ovat aika tiukat. Eli ei ehkä valehtelua, mutta mutkat suoriksi jutussa. Ehkä?

Kokemus

Velkajärjestelyä olisi kannattanut hakea

Totuus esiin

Jotain itseaiheutettuahan tuossa täytyy olla lisänä ja aika paljon kun ei ole vanhentunut, eikä ole velkajärjestelyäkään hakenut. Helpompi heittää marttyyrin viitta niskaan ja syyttää koko hommasta ainoastaan muita sen sijaan että myöntäisi töpeksineensä itse. Voisi kyllä toimittajakin vähän ottaa asioista selvää ja kyseenalaistaa ennen kuin tällaista roskaa lehdessä julkaistaan.

Olli S.

Huonoa talousymmärrystä niin vanhemmilta kuin häneltä itseltään. Nina selvisi ”köyhyydestä” miestensä rahoilla, jotka kustantaneet myös lapsien elämän, ja yhteiskunnan tuilla. Miehiä on riittänyt, jokaisen avo-tai avioliiiton välilläkin seurustelusuhteita. Ei koskaan elänyt yksin tai känyt leipäjonossa kuten todelliset köyhät. Ei ole kovin ”köyhää” elää Lauttasaaressa kaksikerroksisessa kattohuoneistossa – olkoonkin vuokra-asunto – ja omistaa nyt Björkmanin kanssa kakkoskoti järven rannalta. Iso kupla kirjoineen päivineen tämä Nina. Puhuu ja kirjoittaa asiat itselleen myötämielisiksi, sopivasti sääliä, martyyriutta ja ulko opeteltuja viisaita lauseita joita toistelee jokaisessa live-haastattelussa.

Mohto

Honkanen on jutun mukaan ollut muutaman päivän yli 18 vuotias allekirjoittaessaan takauspaperit. Aika moni tuossa iässä laittaisi nimensä ihan minne vain vanhemmat hänen haluavat nimensä laittavan. Pankkien toiminta noina aikoina oli harhaanjohtavaa.

Äksy

Kuka tämän jutun kirjoitti? Ärsyttää tuo oikeinkirjoitus. Ja sanan eteen ei laiteta pilkkua, tässäkin jutuissa se oli monta kertaa.

Oikein

Ja-sanan eteen tulee pilkku tietyissä tilanteissa.

Joka kuuseen kurkottaa..

Äksyn ei kannata arvioida oikeinkirjoitusta, sillä se ei selvästikään ole sinulla hallussa. Katsoppa vaikka Kotimaisten kielten keskuksen sivulta asiasta. Ei kannata korottaa itseään, mikäli ei ole aivan varma asiastaan.

Leila

Nina Honkanen ja Björkman olivat samalla lennolla kanssani Shanghaihin Kiinaan kolmisen vuotta sitten….. että se siitä kaukomatkailusta ja lentämisen välttelystä. SOMEssa kuvia Espanjan reissuista Björkkaa edeltaneen miesystävän kanssa.

Elämä on

Onnittelut uuteen elämänvaiheeseen. Kovat oppirahat Nina on maksanut, kaikkea hyvää.

köyhä

Itseäni ihmetytti myös tuo 33 vuoden maksaminen. Olin itse takaamassa vanhempani lainaa kun olin 24 vuotias ja saanut juuri ensimmäisen lapseni. Pankin virkailija, sanoi minulle kun en olisi halunnut ryhtyä takaajaksi, että eihän tämä velka koskaan tule sinun maksettavaksesi kun tästä on tuo talo vakuutena. 5 vuotta myöhemmin pankki myi talon ja takausvelka siirtyi minulle. Hain heti takuusäätiön velkajärjestelyä jota ei minulle myönnetty, koska olin pienituloinen yksinhuoltaja. Maksoin takausvelkaa vuoteen 2006 asti ulosoton kautta, eli 10 vuotta, jonka jälkeen pääsin velkajärjestelyyn. 2010 otin yhteyttä lakimieheen, joka sanoi että velkani on vanhentunut, velkajärjestelyä olisi ollut vielä jäljellä 2 vuotta. Jätin velkajärjestelyn kesken ja pääsin vihdoin eroon takausveloistani. Takausvelkaa maksoin siis yhteensä 14 vuotta, en voi ymmärtää, että joku on maksanut vielä tuplasti saman ajan.

LaaLaa

Eikös nykjään pääse velkajärjestelyä hakemaan viiden vuoden jälkeen? Ja otetaan muitakin asioita huomioon…

Velaton

Velka vanhenee ja velkajärjestelyyn pääsee, joo… Mutta hän siis maksoi velan pois. Periaatteen ihminen, jolle nostan hattua.

lakikiemuroita

Vuoden 2005 City-lehden otsikon mukaan Honkanen on miljoonan markan takausvelkatyttö. Pankki myönsi lainan Honkasen vanhemmille 1980-luvun puolivälissä, jolloin pankit suorastaan tyrkyttivät lainarahaa asiakkailleen. Takaajaksi kelpasi kuka vain. Laina vanhenee, jos velkoja ei ole vaatinut velan maksua 3 vuoden kuluessa velan erääntymisestä. Näin ei ilmeisesti ole käynyt.
Eräs tuttuvani takasi sukulaisensa lainan samaisella 1980-luvulla. Pankki totesi, että takaus on vain muodollisuus, velallisen reaaliomaisuus riittäisi velan maksuun tarvittaessa. Sukulainen ei maksanut velkaansa, omaisuuden arvo putosi ja loppuvelkaa alettiin vaatia takaajalta. Takaaja onnistui kuitenkin pääsemään velkajärjestelyyn.
Mutta onnea Honkaselle, velka on nyt maksettu. Onnea myös parisuhteeseen. Toivottavasti näyttelijän kanssa onnistuu paremmin kuin musikanttien kanssa.

vihainen

Kuinka täällä jotkut kehtaavat kommentoida henkilöä ja asiaa näin julmasti ja törkeästi? Ei selkeästi ole mitään omakohtaista kokemusta ja empatiakykyä kaikille suotu. Nina on yksi harvoja suomalaisia kirjailijoita, jotka ovat tuoneet julkiseen keskusteluun koko kansakunnan trauman. Tietenkään 90-luvun lama ei koskenut kaikkia. Joillakin oli omat suojatyöpaikat silloinkin, joten älkää vittuilko.

Lukija467559

Nyt asuu vieläkin Larussa Helsingin Kaupungin ( heka) parhaimmassa
vuokra -asunnossa ( 2 kerroksinen asunto). Ei pitäisi olla oikeutta niin suureen asuntoon tuolla perhekoolla!
Voi Niina kun on vaikeata. sietäisi hävetä kun asuu vieläkin tuolla ( ilm. loppuelämänsä)? Saanut asunnon aikoinaan jonon ohi suhteilla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.