Paikkariippumaton työ on monen haaveissa. Kuvassa nainen tekee töitä laiturilla.
Talous

Paikkariippumaton työ: 10 työtä, jotka hoituvat kotoa tai vaikka ulkomailta käsin

Mitä työtä voi tehdä etänä lempikahvilasta tai vaikka ulkomailta? Listasimme kymmenen paikkariippumatonta työtä!

Haaveiletko siitä, että voisit tehdä töitä kotoa käsin? Tai että voisit viettää aikaa ulkomailla pitkiä ajanjaksoja ja tehdä etätöitä mistä tahansa päin maailmaa? Listasimme kymmenen työtä, jotka ovat paikkariippumattomia ja hoituvat mökiltä, kahvilasta tai vaikka maailmanympärysmatkalta käsin.

Moni listatuista töistä on freelance-työtä ja vaatii erinomaista asiakassuhteiden hallintaa. Etätyötä voi tehdä myös jonkin yrityksen palkkalistoilla, mutta silloin kannattaa sopia tarkasti, mitä kaikkea etätyö pitää sisällään, kuinka pitkään etätyö kestää ja millaisia etuuksia etätyötä tekevälle kuuluu. Sopimuksen voi tehdä kirjallisesti tai suullisesti.

Lue myös: Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – ”Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen”

Paikkariippumaton työ x 10

1. Kääntäjä

Kääntäjä kääntää erilaisia tekstejä vieraalta kieleltä omalle äidinkielelleen tai toisinpäin. Työ voi olla asiatekstien, kaunokirjallisten teosten tai esimerkiksi audiovisuaalisten sisältöjen kuten televisio-ohjelmien tekstityksen tai dubbauksen kääntämistä. Kääntäjän tulee hallita äidinkielen lisäksi yksi tai useita kieliä erinomaisesti. Monesti kääntäjillä on korkeakoulututkinto.

2. Web developer tai web designer

Uusia yrityksiä, jotka tarvitsevat nettisivut, syntyy jatkuvasti, joten nettisivujen kehitys- ja suunnittelutyötä piisaa. Myös nettisivujen päivittäjille riittää töitä. Web developer tarvitsee työssään vankkaa ohjelmointiosaamista, web designer puolestaan hyvää visuaalista hahmotuskykyä ja ymmärrystä nettisivujen rakenteesta. Molemmissa ammateissa tarvitaan projektiosaamista ja kokonaisuuksien hallintaa.

3. Kirjanpitäjä

Kirjanpitäjä huolehtii siitä, että asiakkaan kirjanpito, verotus, budjetointi, palkanlaskenta ja laskutus täsmäävät. Työ vaatii tarkkuutta numeroiden kanssa, taloushallinnon taitoja ja järjestelmällisyyttä. Koulutukseltaan kirjanpitäjä voi olla esimerkiksi merkonomi tai tradenomi.

4. Copywriter tai sisällöntuottaja

Copywriter suunnittelee yrityksille mainostekstejä lehtiin, verkkoon, televisioon ja radioon. Sisällöntuottaja puolestaan kirjoittaa yrityksille tekstejä esimerkiksi nettisivuille tai sosiaaliseen mediaan. Molemmissa toimenkuvissa tarvitaan erinomaista kirjallista osaamista ja asiakkaan tarpeiden ymmärtämistä. Copywriter on markkinointiviestinnän ammattilainen. Copywriterin palkkataso on yleensä sisällöntuottajan palkkatasoa korkeampi.

Lue myös: Kiinnostaako lisätienesti? Katso 10 tapaa saada lisätuloja helposti – numero 4 ei vaadi edes kotoa poistumista!

5. Virtuaaliassistentti

Virtuaaliassistentti avustaa etänä asiakkaitaan. Hän voi huolehtia aikataulujen sopimisesta, laskutuksesta tai sähköposteihin vastaamisesta. Toimenkuvaan voi kuulua myös oikolukemista, sisällöntuotantoa, projektinhallintaa tai vaikka tapahtumasuunnittelua. Toimenkuva on laaja ja voi vaihdella työntekijän osaamisen ja työnantajan tarpeiden mukaan.

6. Editoija

Monet yritykset ja sisällöntuottajat ostavat videoiden ja podcastien editointipalveluja ulkopuoliselta taholta. Editoija leikkaa toimitetusta video- tai äänimateriaalista lopullisen videon tai podcast-jakson asiakkaalle. Työ vaatii hyvää editointiohjelmien hallintaa ja asiakkaiden tarpeiden ymmärrystä.

7. Toimittaja tai kirjailija

Tekstityöläisen työ on monesti itsenäistä kirjoitustyötä. Sekä toimittajan että kirjailijan työ voivat edellyttää haastatteluiden tekemistä, mutta ne luonnistuvat usein joko puhelimessa tai vaikka videopuhelun välityksellä. Kummassakin työssä tärkeää on vahva kirjallinen osaaminen. Myös luovuutta, kriittistä ajattelukykyä ja tiedonhankintataitoja tarvitaan.

Lue myös Anna.fi: Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo 5 syytä, miksi etätyöt ovat meille hyväksi – ja antaa vinkin, miten etätyöpäivä kannattaa aloittaa

8. Graafinen suunnittelija

Graafinen suunnittelija voi suunnitella esimerkiksi esitteitä, julisteita, nettisivujen elementtejä, logoja tai kirjojen visuaalisia ilmeitä. Työssä tarvitaan luovuutta, erilaisten ohjelmistojen hallintaa ja visuaalista hahmotuskykyä. Graafista suunnittelua voi opiskella esimerkiksi yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa. Myös toisen asteen kuvallisen ilmaisun perustutkinto antaa valmiuksia ja taitoja graafisen suunnittelijan työhön.

9. Social Media Manager

Social Media Manager hallinnoi asiakasyritystensä sosiaalisen median kanavia. Työnkuvaan voi kuulua esimerkiksi somejulkaisujen tekemistä, seuraajien kommentteihin vastaamista, analytiikan seuraamista ja yrityksen somestrategian kehittämistä. Työ edellyttää erinomaista sosiaalisen median eri kanavien erityispiirteiden ymmärtämistä ja vahvaa viestintäosaamista.

10. Asiakkuuspäällikkö tai rekrytointipäällikkö

Asiakkuuspäällikön vastuulla on yrityksen asiakkaista huolehtiminen. Hän voi rekrytoida uusia asiakkaita tai huolehtia suhteista jo olemassa oleviin asiakkaisiin ja pyrkiä löytämään uusia ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin. Rekrytointipäällikkö pitää rekrytointiprosessin lankoja käsissään. Molemmat työt vaativat hyviä sosiaalisia taitoja.

Lähteet: Ulla Vilkman: Etätyö ulkomailla – unelmasta todeksi (Basam Books 2020), Ammattinetti-sivuston kuvaukset ammateista, Entrepreneur Europe

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paikkariippumaton työ: 10 työtä, jotka hoituvat kotoa tai vaikka ulkomailta käsin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.