Talous

Mikä on sopiva määrä rahaa rippilahjaksi? Tapakouluttaja ja riparilainen vastaavat

Tapakouluttaja Helena Valonen ja rippikouluikäinen Isla ovat yhtä mieltä siitä, että jokainen saa antaa omaan budjettiinsa sopivan lahjan.

Moni rippikoulun tai Prometheus-leirin käynyt toivoo lahjaksi rahaa, jotta voi käyttää pennoset mieleiseensä hankintaan. Sopivan lahjasumman päättäminen voi kuitenkin tuntua juhlavieraasta vaikealta. Etenkin silloin, jos oma talous on tiukalla tai juhlia osuu samalle kesälle useita, rahalahja voi aiheuttaa päänvaivaa.

Tapakouluttaja Helena Valonen ja tulevan kesän rippikoululainen Isla, 15, kertovat, millainen on sopivan suuruinen summa rahaa nuorelle lahjaksi. Kerro jutun lopussa oma mielipiteesi ja katso, miten muut lukijat vastasivat!

Paljonko rahaa rippilahjaksi? Tapakouluttaja vastaa

Sopiva rahasumma on juuri sellainen, jonka juhlavieras haluaa nuorelle antaa, ajattelee tapakouluttaja Helena Valonen.

”Kaikista tärkeintä on, että nuorta huomioidaan. Jo ruusu ja onnittelukorttikin voi olla riittävä lahja”, Valonen sanoo.

Jos lahjaan ei ole mahdollista sijoittaa useampaa kymppiä, sitä ei ole syytä nolostella.

”Kunnioita itseäsi. Koskaan ei tarvitse hävetä itseään tai lahjaansa, kun menee juhliin. Juhliin mennään onnittelemaan eikä miettimään rahaa.”

Juhlien isäntäväkikin voi omalla toiminnallaan osoittaa, että jokainen vieras lahjoineen on aivan yhtä arvokas. On tärkeää ja hyvien käytössääntöjen mukaista, että jokaista juhlavierasta arvostetaan ja kunnioitaan asemasta riippumatta.

Valonen vinkkaa myös kaksi mainiota keinoa, joilla voi välttää rahalahjoihin mahdollisesti liittyvän häpeän tai vertailun.

”Lahjapöydällä voi esimerkiksi olla säästöpossu tai lipas, johon jokainen voi sujauttaa rahalahjansa. Toinen vaihtoehto on se, että perheen luotettu aikuinen kerää talteen kirjekuoriin sujautetut rahat, minkä jälkeen kortit jätetään lahjapöydälle näkyville. Näin kukaan ei tiedä, minkä verran kukakin on lopulta lahjoittanut rahaa.”

Sopiva summa rahaa rippilahjaksi on jokaisen itse päätettävissä.
Tapakouluttaja ajattelee, että jo ruusu ja kortti voi riittää lahjaksi. © Norman Ojanen / Otavamedia

Lue myös: Mikä on sopiva määrä rahaa ylioppilaalle? Tapakouluttaja ja ylioppilas vastaavat

Rippikoululainen: ”50 euroa on jo tosi hyvä summa”

Helsinkiläinen Isla viettää rippijuhliaan kesällä. Hän toivoo lahjaksi rahaa, jotta voi käyttää sen tulevaisuudessa haaveidensa toteuttamiseen.

Isla ei odota juhlavierailta lahjaksi mitään tiettyä rahasummaa. Se tuntuisi hänestä jopa hassulta. Isla ajattelee, että jokainen saa itse miettiä omaan budjettiinsa sopivan lahjan.

”Kaikilla on erilaiset elämäntilanteet”, Isla painottaa.

Koska kaikki hinnat ovat kallistuneet, Isla kuitenkin kokee, ettei esimerkiksi 20 eurolla saa nykyään ostettua nykyään juuri mitään. 

”Ajattelen, että 50 euroa on jo tosi hyvä summa rahaa rippilahjaksi.”

Kun pohtii sopivaa rahasummaa, voi miettiä myös omaa suhdettaan päivänsankariin. Isla ei odota saavansa sukulaisilta tai tuttavaperheiltä yhtä isoa lahjaa kuin omilta vanhemmiltaan.

Jos kysely ei näy yllä, tarkista evästeasetuksesi.

Voiko lahjaksi antaa muuta kuin rahaa, jos nimenomaan sitä on toivottu?

Tapakouluttaja Helena Valonen ei pidä varsinaisena etikettivirheensä sitä, että rahan sijaan rippi- tai Prometheus-lahjaksi antaakin jotain muuta, vaikka rahaa olisi toivottu. Vaikka 15-vuotias ei vielä arvostaisi lahjaksi saamiaan astioita tai arvoesineitä, myöhemmin hän voi ymmärtää niiden arvon.

On kuitenkin kohteliasta kysyä nuorelta itseltään, mitä hän itse rahan sijaan voisi toivoa lahjaksi.

Mikä olisi Islan mielestä rahasumman sijaan mieluinen rippilahja?

”Esimerkiksi lahjakortti jonnekin tai jokin koru.”

Lue myös Anna.fi: Mitä rippilahjaksi nuorelle? 5 parasta rippilahjaideaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä on sopiva määrä rahaa rippilahjaksi? Tapakouluttaja ja riparilainen vastaavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.