Talous

Sijoittamisen alkeet: Asiantuntijat listasivat 4 tärkeintä askelta, joilla pääset sijoittamisessa alkuun

Vain harva nainen sijoittaa, vaikka kannattaisi. Sijoittamisesta kirjan kirjoittaneet Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja kertovat, miten sijoittamisessa pääsee helposti alkuun.

Liian harva suomalainen nainen sijoittaa, vaikka kannattaisi. Näin uskovat Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas ja Alma Talentin pörssitoimituksen päällikkö Ninni Myllyoja.

Myllyojan ja Kullaksen kolmas sijoittamista käsittelevä kirja Rahan taju (Alma Talent) ilmestyi huhtikuussa. Muista sijoittamisen perusteoksista poiketen teos ei keskity niinkään sijoittamisen teknisiin puoliin, vaan huomioi ihmisen varallisuuden kokonaisuutena.

Kullas ja Myllyoja haluavat kannustaa erityisesti naisia ottamaan raha-asiansa kunnolla haltuun. Siksi tuoreen kirjan valokeilassa ovat naiset.

”Tutkimuksista näkyy, että naiset eivät luota itseensä raha-asioissa. Raha on monille asia, joka tuottaa lähinnä negatiivisia tunteita. Negatiivisista tunteista päällimmäinen on häpeä. Ajatellaan, että tämä on jotain, mikä aikuisen ihmisen pitäisi osata, mutta en silti koe osaavani”, Kullas sanoo.

Jos osaamattomuus hävettää, voi olla vaikea alkaa etsiä lisää tietoa.

”Jotta raha muuttuu häpeän aiheuttajasta voiman lähteeksi, on siitä ensimmäiseksi otettava selvää. Tiedon kautta negatiiviset tunnekuormat hälvenevät.”

Lue myös: Millä summalla pärjäisit loppuelämäsi? Laske FIRE-lukusi ja selvitä, milloin voit lopettaa työnteon

Kun sijoittamisen alkeet ovat hallussa, rahasta voi tulla voimavara

Suomalaisista sijoittajista ylivoimaisesti suurin osa on miehiä. Euroclear Finlandin mukaan Suomessa on yli 100 000 aktiivista osakesäästötiliä, joista reilu neljännes on naisten omistamia. Kullaksen ja Myllyojan mukaan luvun pitäisi olla korkeampi.

Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kolmas sijoittamista käsittelevä kirja julkaistiin huhtikuun lopulla.
Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan kolmas sijoittamista käsittelevä kirja julkaistiin huhtikuun lopulla.

”Naiset ovat usein pienempipalkkaisissa töissä, ja heillä on enemmän perhekatkoja ja perhevapaita, jolloin eläkkeet jäävät usein miesten eläkkeitä pienemmiksi. Samalla naiset ovat usein perheen vastuunkantajia. He hoitavat ensin pienet lapset ja myöhemmin vanhenevat vanhemmat ja aviomiehet, joiden keskimääräinen elinaika on naisia lyhyempi. Nämä ovat selkeitä syitä sille, miksi naiset tarvitsevat rahaa”, Myllyoja listaa.

Myllyoja ja Kullas tietävät, ettei raha ole elämässä itseisarvo. Se on väline ja parhaimmillaan muutosvoima.

”Jotta voi muuttaa elämänsä, tarvitsee kykyä hallita omia rahojaan. Haluamme, että raha olisi naisille voimanlähde”, Kullas lisää.

Sääntö numero 1: Älä pelkää häviämistä

Vaikka tietoa sijoittamisesta on saatavilla runsaasti netistä ja kirjakaupoista, sijoittaminen saattaa tuntua möröltä. Sijoituskirjoihin voi olla vaikea tarttua, koska niiden kieli on monimutkaista ammattikieltä. Keskustelupalstoille osallistuminenkaan ei välttämättä houkuttele.

Omaa osaamattomuutta voi olla vaikea paljastaa edes perheelle ja ystäville.

”On hirveän yleistä ajatella, ettei uskalla. Ajatellaan, että en osaa ja että en tiedä, ja se voi pelottaa. Monille psyykkinen puoli on teknistä puolta isompi este sijoittamisen aloittamiselle”, Kullas sanoo.

Kullaksen mukaan moni nainen vierastaa alitajuntaisesti riskejä ja ajatusta siitä, että raha voi hävitä kuin tuhka tuuleen. Hän muistuttaa, että riski sille, että sijoittaa 200 euroa rahastoon ja häviää kaiken, on erittäin pieni. Sen sijaan mahdollisuus saada tuottoa on suuri.

”Haluaisinkin kannustaa kaikkia: pelko pois ja kympit sinne rahastoon tai osakesäästötilille nyt heti. Miksi odottaa, kun tärkeintä on aloittaa?”

Lue myös: Kiinnostaako lisätienesti? Katso 10 tapaa saada lisätuloja helposti – numero 4 ei vaadi edes kotoa poistumista!

Miten alkuun sitten pääsee? Sijoittamisen alkeet noviisille

Myllyojan ja Kullaksen mukaan aloittelevan sijoittajan kannattaa ensitöiksi selvittää, mistä oma raha tulee. Palkasta, tuista vai esimerkiksi niiden yhdistelmästä?

Seuraavaksi selvitetään, mihin rahaa kuluu. Molemmissa kohdissa avuksi nousee oman verkkopankin tilitiedot, joista voi helposti selvittää oman talouden tulot ja menot.

”Kun tiedät, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät, mieti paljonko voit säästää. Miksi haluat säästää? Mitä varten?” Kullas sanoo.

Näistä muodostuu pohja sijoitussuunnitelmalle. Vasta taustatyön jälkeen on aika kääntää katse kohti sijoituskohteita.

”Sijoituskohteen valinta on välineen valintaa. Sitä voi ajatella vähän samalla tavalla kuin kunnonkohotusta: alatko juosta vai uida? Se on oma valintasi”, Myllyoja vertaa.

Hyviä sijoituskohteita sijoittamista aloitteleville noviiseille ovat esimerkiksi osakesäästötilit ja erityisesti indeksirahastot. Osakesäästötilille valitaan joitain osakkeita, indeksirahastossa sijoitetaan niihin osakkeisiin eli yhtiöihin, joista indeksi koostuu. Indeksirahastojen arvonnousu on usein suhteellisen tasaista, mutta samalla riski pienenee, kun sijoittaa isompaan joukkoon yrityksiä. Sijoitusten hajauttaminen on aloittelevalle sijoittajalle tärkeää.

”Sijoituskohteen valinta ei mene ajatuksella joko–tai. Sijoittamisessa kannattaa olla sekakäyttäjä”, Kullas sanoo.

Rahastojen hyvä puoli on myös siinä, ettei sijoittamisen aloittamiseen tarvitse valtavaa rahasummaa. Rahastoihin voi sijoittaa kuukausittain esimerkiksi parikymppiä kerrallaan. Varsinkin jos säästöt eivät vielä riitä yksittäisen osakkeen ostoon, säästämisessä pääsee helposti alkuun rahastojen – ja osakesäästötilien – avulla.

Sijoittamisen alkeet: Muista säännöllisyys!

Tärkeintä sijoittamisessa on Myllyojan ja Kullaksen mukaan se, että siitä tulee tapa. Kun sijoittaa säännöllisesti, siitä tulee elinikäinen tapa hoitaa rahojaan.

”Uskomme, että sijoittaminen on huushollaustaito. Vähän sama kuin se, että huollattaa pyöränsä joka kevät. Sijoittaminen on taito, jota voi hyödyntää koko elämän ajan”, Kullas sanoo.

Siksi sijoittamista ei kannatakaan ajatella yhtenä isona rykäisynä. Se on enemminkin pieniä, säännöllisiä tekoja.

”Jos haluaa, voi jo nuorena aloittaa säästämään eläkepäiviä varten. Se voi kuitenkin tuntua kaukaiselta tavoitteelta. Pienet etapit ja askeleet voivat siksi olla parempia. Voi ajatella, että säästää nyt jonkin verran ja kun summa on kasassa, palkitsee itsensä pienellä palkinnolla”, Myllyoja sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sijoittamisen alkeet: Asiantuntijat listasivat 4 tärkeintä askelta, joilla pääset sijoittamisessa alkuun

Saisiko joskus oikeaa infoa?

Aina joka paikassa kehotetaan sijoittamaan, mutta koskaan ei missään kerrota miten asia käytännössä hoituu. Pankkien vedätys ja epämääräiset sijoitusrahastot eivät kiinnosta! Jos haluan ostaa vaikka 100 Nokian renkaiden tai Googlen osaketta, miten toimin? Mistä ne ostetaan ja paljonko välittäjä vetää välistä? Entä kun haluan kiireellisesti heti myydä, mihin numeroon soitan?

Maila

Tässä artikkelissa kehoitetaan: Älä pelkää häviämistä.
Päinvastoin, pelkää nimenomaan sitä häviämistä!
Itse olen karvaasti saanut kokea, kuinka rahat häviävät kankkulan kaivoon pörssiosakkeisiin sijoittamisessa, ja pankin suosittelemissa tuotteissa. Enkä ole ainoa.
2000 luvulla myin asunto-osakkeen Helsingissä ja sijoitin rahat ”asiantuntijoiden” neuvojen mukaan. Kaikki meni ja muisto jäi.
Jos olet todella niin rikas, että rahaa on yllin kyllin tuhlattavaksi, niin siitä vain!

Pallottelija

Hyviä kommentteja. Osakesäästötilit ja indeksirahastot. Tekstistä ei todellakaan selviä, mitä ne edes ovat.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.