Ihmiset

13-vuotias Thobias Thorwid ei uskaltanut kertoa, kun valmentaja käytti hyväksi: ”Ajattelin, että vanhempani hylkäävät minut”

Ruotsalainen Thobias Thorwid on tullut tutuksi juontajana, urheilijana, näyttelijänä ja mallina. Toissa vuonna hän muutti Suomeen ollakseen maailman paras cheerleadingissä. Thobias puhuu nuoruuden hyväksikäytöstä julkisesti, jotta samaa ei tapahtuisi muille nuorille.

Vaatekaupan myyjä teki vaikutuksen. Nainen tuntui loistavan ja hänestä huokui positiivista energiaa.

Se piristi Thobias Thorwidia, 32,­­ sillä vuosi 2020 oli ollut masentava. Koronapandemia oli iskenyt Ruotsiin ja tyrehdyttänyt sosiaalisen elämän. Työtkin olivat kiven alla, sillä viihdeala oli ajettu alas eikä juontajia kaivattu.

Sosiaalinen Thobias oli tottunut olemaan aina menossa ja nyt hänen oli vaikeaa pysytellä kotona. Iloa saadakseen hän lähti shoppailemaan.

”Mitä teet, kun et ole töissä?” Thobias kysyi myyjältä.

Nainen kertoi olevansa cheerleader. Se yllätti Thobiaksen. Hän oli luullut, että cheerleadingiä harrastettiin lähinnä Yhdysvalloissa. Hän ei tiennyt, että se on oma urheilulajinsa ja sitä harrastavat sekä naiset että miehet. Thobias pyysi päästä katsomaan harjoituksia.

Halli oli täynnä iloisia ja kannustavia ihmisiä, jotka tekivät voltteja ja nostelivat toisiaan ilmaan. Thobias tiesi tulleensa kotiin.

”Olen aina rakastanut urheilemista, esiintymistä ja viihdyttämistä, on se sitten tapahtunut mikrofonin takana, kameran edessä tai näyttämöllä. Cheerleadingissä yhdistyy kaikki, mitä rakastan.”

Vuosina 1995–1998 Thobias asui perheensä kanssa Philadelphiassa, kun hänen isänsä työskenteli siellä. Thobias harrasti Yhdysvalloissa partiota.
Vuosina 1995–1998 Thobias asui perheensä kanssa Philadelphiassa, kun hänen isänsä työskenteli siellä. Thobias harrasti Yhdysvalloissa partiota. © Thobias Thorwidin kotialbumi

Mallintyöt loppuivat, kun Thobias kasvoi liian pitkäksi

Ruotsalainen Thobias Thorwid on tullut suomalaisille tutuksi euroviisuohjelmista ja Ylen ruotsinkielisiltä radiokanavilta. Kouluikäiset tuntevat hänet Lasten ja nuorten säätiön Dreams-lähettiläänä, joka on kiertänyt kouluissa kertomassa elämästään ja unelmien toteuttamisesta.

Ruotsissa Thobias on julkkis. Hän on työskennellyt useilla televisio- ja radiokanavilla, esiintynyt tosi-tv:ssä, urheillut, näytellyt ja ollut mallina.

”Pääsin teini-iässä tekemään mallin töitä sekä Ruotsissa että maailmalla, mutta sitten kasvoin yli 190-senttiseksi, eikä töitä enää tarjottu.”

Thobias Thorwid on aina viihtynyt kameran edessä. Nuorena hän teki mallin töitä, kunnes kasvoi liian pitkäksi. Nyt hän on 200-senttinen. Tulevaisuudessa Thobias haluaisi muun muassa näytellä enemmän.
Thobias Thorwid on aina viihtynyt kameran edessä. Nuorena hän teki mallin töitä, kunnes kasvoi liian pitkäksi. Nyt hän on 200-senttinen. Tulevaisuudessa Thobias haluaisi muun muassa näytellä enemmän. © Thobias Thorwidin kotialbumi

Ovi Hollywoodiin avautui

Soittaja esitteli itsensä Rubeniksi, mutta Thobias ei tunnistanut miestä, vaikka tämä lisäsi sukunimensä Östlund. Mies kertoi, että Thobias­ on saanut roolin hänen uudessa elokuvassaan Triangle of Sadnessissä, satiirissa luksusristeilijästä, joka haaksirikkoutuu autiolle saarelle.

Thobiakselta meni hetki ymmärtää, että soittaja oli tunnettu ruotsalaisohjaaja, joka oli vastikään voittanut Cannesissa Kultaisen palmun The Square -elokuvallaan.

Oli vuosi 2018, ja Thobias oli edellisvuonna ollut The Squaren ensi-illassa Tukholmassa. Siellä hän oli tavannut Rubenin ja kehunut elokuvaa sairaimmaksi, jonka on koskaan nähnyt. Ilmeisesti se oli jäänyt ohjaajan mieleen.

Thobiaksen osuus, noin viisi minuuttia valkokankaalla elokuvan alussa, kuvattiin pitkänä viikonloppuna Göteborgissa. Ison tuotantoryhmän osana oleminen tuntui uskomattomalta ja jännittävältä.

”Mikä sattuma, että olin The Squaren ensi-illassa. Muuten en olisi päässyt näkemään Hollywood-elokuvan tekemistä ja kaikkia elokuvafestivaaleja.”

Thobias näyttelisi mielellään enemmänkin, eikä Hollywoodiin lähtö ja agentin palkkaaminen ole pois suljettu ajatus. Ensin hän haluaa­ kuitenkin olla maailman paras cheerleadingissä.

”Jos olisin pyrkinyt näyttelijäksi, olisin joutunut jättämään cheerleadingin. Voin näytellä sitten, kun olen katsonut sen tien loppuun. Cheerleadingia ei vain voi tehdä vanhana.”

Lue myös: Arto, 51, kutsuu ahkerasti vieraita yksiöönsä – miksi iso osa suomalaisista häpeää kotiaan eikä kutsu kyläilijöitä?

Thobias sai makua Hollywood-maailmasta, kun hän sai roolin ohjaajan Ruben Östlundin elokuvassa Triangle of Sadness. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun vuonna 2022.
Thobias sai makua Hollywood-maailmasta, kun hän sai roolin ohjaajan Ruben Östlundin elokuvassa Triangle of Sadness. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun vuonna 2022. © Thobias Thorwidin kotialbumi

Thobias Thorwid muutti Suomeen treenaamaan cheerleaderiksi

Marraskuu oli pimeä ja kylmä, eikä Thobias tuntenut juuri ketään. Suomalaisten hiljaisuus ja sisäänpäinkääntyneisyys yllättivät.

Harjoituksissa kaikki puhuivat suomea, ja Thobiakselle kerrottiin vain nopeasti englanniksi tai ruotsiksi, mitä seuraavaksi tehdään.

”Minulle oli uutta, etten ymmärtänyt vitsejä, voinut kertoa mielipidettäni tai pystynyt osallistumaan keskusteluun millään tavalla.”

Thobias mietti, oliko ollut turhan impulsiivinen ja naiivi, kun oli jättänyt Ruotsissa kaiken ja lähtenyt Suomeen, vaikka ei ollut edes käynyt täällä aiemmin.

”Haluan mieluummin kokeilla, kuin harmitella jälkikäteen, mitä jäi kokematta.”

Vaihtoehtoina olivat Yhdysvallat, Norja ja Suomi. Suomen puolesta puhui se, että sen maajoukkueet olivat menestyneet erinomaisesti arvokilpailuissa.

”Naiivisti ajattelin, että Suomessa puhutaan ruotsia ja saan varmasti töitä. Niinpä hain moninkertaiseen Suomen mestarijoukkueeseen Funky Team Gorillaziin.”

Lokakuussa 2022 Thobias pakkasi tavaransa ja muutti Suomeen. Hän majoittui eri joukkuekavereiden luona, kunnes sai oman huoneen.

Kämppiksen kanssa vaihdettiin pari sanaa, muuten oltiin omissa oloissa. Thobias tunsi itsensä niin yksinäiseksi, että iltaisin tuli itku.

Toisaalta Thobias pääsi tavoitteeseensa. Hänet valittiin vuoden 2023 sekamaajoukkueeseen. Suomen edustaminen oli mahdollista, koska hän oli ennen MM-kilpailuja asunut puoli vuotta Suomessa.

Sijoitus kevään MM-kilpailuissa Orlandossa oli kuitenkin pettymys. Suomen sekajoukkue sijoittui kuudenneksi. Tänä vuonna Suomi ei lähettänyt sekajoukkuetta MM-kilpailuihin. Thobias edusti Orlandossa Ruotsia, eikä taaskaan yltänyt mitaleille.

Thobias Thorwid on edustanut cheerleadingin MM-kilpailuissa sekä Suomea että Ruotsia. © Thobias Thorwidin kotialbumi

Thobiaksen lapsuuden koti oli uskonnollinen

Thobias tiesi jo varhain haluavansa esiintyä. Kun isä osti videokameran ja Thobias näki itsensä televisioruudulta, hän rakastui heti.

”Asuimme kolme vuotta Philadelphiassa Yhdysvalloissa, kun olin 4–7-vuotias ja se vaikutti minuun. Minulla on suuri persoona ja otan sille tilaa. Yhdysvalloissa sellainen on paljon yleisempää kuin Pohjoismaissa, joissa ollaan hillitympiä.”

Kolmen Amerikan vuoden jälkeen perhe muutti takaisin Tukholman Sundbybergiin. Siellä Thobias kasvoi aikuiseksi vuotta vanhemman siskonsa Malinin kanssa.

”Olemme täydelliset vastakohdat. Hän on diplomi-insinööri, ei tykkää esiintyä ja viettää paljon rauhallisempaa ja rutinoidumpaa elämää kuin minä.”

Lapsuuden koti oli uskonnollinen. Äidin suku on helluntailainen, ja äiti piti kirkossa käyntiä tärkeänä. Thobias kävi pyhäkoulussa ja lauloi seurakunnan kuorossa. Osa pastoreista oli hänestä pelottavan konservatiivisia.

”Eräs pastori sanoi meille, että aids on Jumalan rangaistus homoseksuaaleille. Erosin kirkosta, kun täytin kahdeksantoista.”

Suunnitelmat tulevasta ammatista vaihtelivat näyttelijästä laulajaan ja olympiaurheilijaan. Lukion jälkeen Thobias päätyi tekemään kandidaatin tutkinnon multimediaviestinnässä.

”Inhosin opiskelua, mutta olen iloinen, että sain tutkinnon suoritettua.”

Kotona oli vaikea kertoa omasta seksuaalisuudesta

Thobiaksen sosiaalisen median tileille alkoi tipahdella kysymyksiä nuorilta, jotka halusivat kysyä kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä. Samanlaisia viestejä tuli myös Thobiaksen silloiselle poikaystävälle Antonille.

Syntyi idea podcastista, jossa haastateltaisiin sateenkaari-ihmisiä ja puhuttaisiin eri identiteeteistä.­ 25-vuotias Thobias myi idean radiokanavalle, ja vuosien 2017 ja 2018 aikana pariskunta teki yli sata jaksoa suosittua Regnbågsliv-podcastia.

Thobias sanoo, että olisi itsekin toivonut nuorena sellaista tietoa. Hänen ainoa tietolähteensä olivat internetin sateenkaariyhteisöt. Niissä liikkui kuitenkin myös vanhempia miehiä, jotka etsivät seurakseen nuoria poikia.

”Ei ollut olemassa mitään turvallista tilaa, jossa seksuaaliasioista olisi voinut jutella.”

Kotona homoseksuaalisuudesta kertominen oli Thobiakselle vaikeaa.­ Koulussa kaikki tiesivät, että hän oli homo, ja hän sai olla oma itsensä, mutta kotona hänen oli esitettävä muuta. Viimeisenä lukiovuonna hän vihdoin kertoi asiasta vanhemmilleen. Asian käsittely ei ollut helppoa ja se vei oman aikansa.

”Nykyisin olemme taas hyvissä väleissä ja tunnen, että perhe on sinut minun ja elämäntyylini kanssa. Olen iloinen, että asiat järjestyivät, vaikka asian hyväksyminen on ollut vaikeaa monille sukulaisille.”

Ruotsalainen Thobias­ Thorwid on työskennellyt Ruotsissa lukuisilla televisio- ja radiokanavilla. Suomessa hänet on nähty muun muassa Ylen euroviisuohjelmissa.
Ruotsalainen Thobias­ Thorwid on työskennellyt Ruotsissa lukuisilla televisio- ja radiokanavilla. Suomessa hänet on nähty muun muassa Ylen euroviisuohjelmissa. © Jonne Räsänen

Ystävä käski tehdä rikosilmoituksen

Ystävä oli järkyttynyt ja kehotti tekemään rikosilmoituksen. Parhaat ystävykset olivat kertoneet toisilleen asioista, joita heille on tapahtunut, ja Thobias oli juuri paljastanut karmeimman salaisuutensa, sen mitä eräänä iltana kuusi vuotta aiemmin tapahtui.

Thobias oli silloin 13 ja aloittanut pari kuukautta aiemmin poikien joukkuevoimistelussa. 19-vuotias miesvalmentaja kutsui ryhmän kotiinsa viettämään iltaa. Verukkeena oli yhteishengen luominen.

Kotonaan valmentaja tarjosi alkoholia ja tupakkaa. Thobias ei muista illasta kaikkea, mutta sen hän muistaa, miten heräsi sängyltä ja kaikki tuntui likaiselta ja iljettävältä. Hän tiesi, että valmentaja oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväksi, mutta päätti olla kertomatta siitä kenellekään.

”Vanhempani ovat uskovaisia ja raittiita. Ajattelin, että minut heitetään kotoa ja vanhempani hylkäävät minut, jos saavat tietää. Valmentajamme käytti hyväkseen sitä, että olimme nuoria, ja luotti siihen, ettemme­ uskaltaisi kertoa.”

Thobias jatkoi elämää ja esitti, ettei mitään ollut tapahtunut. Voimisteluryhmä hajosi pian ja Thobias vaihtoi yleisurheiluun.

”Olin painanut tapahtuneen pois mielestä enkä ymmärtänyt teon vakavuutta, ennen kuin ystäväni kauhistui sitä. Olen ikuisesti kiitollinen, että hän käski tehdä rikosilmoituksen. En tiedä, missä olisin, jos olisin pitänyt asian sisälläni.”

Rikossyytteeseen osallistui Thobiaksen lisäksi muutama muu samassa joukkueessa ollut. Valmentaja sai 1,5 vuoden vankeustuomion.

”Oli tärkeää, että me voitimme, mutta vielä tärkeämpää oli, että pääsin puhumaan psykologin kanssa. Hän opetti minut taas rakastamaan itseäni ja ymmärtämään, ettei hyväksikäyttö ollut minun vikani”, Thobias sanoo nyt.

Thobias haluaa puhua tapahtuneesta julkisesti, jotta samaa ei tapahtuisi muille lapsille ja nuorille.

”Lapsia pitää kannustaa kertomaan, mitä harjoituksissa tehdään ja millainen valmentaja on. Ketään ei pitäisi jättää yksin valmentajan kanssa.”

Lue myös Anna.fi: Veljensä hyväksikäyttämäksi lapsena joutunut Minna kantoi pitkään salaisuutta sisällään: ”Hiljalleen ymmärsin, etten ollut syyllinen, vaan uhri”

Thobias on spontaani, impulsiivinen ja rohkea. Hän uskoo perheensä ja ystäviensä luomaan turvaverkkoon ja siihen, että putoaa aina jaloilleen, vaikka heittäytyisikin johonkin täysin uuteen ja tuntemattomaan.
Thobias Thorwid on spontaani, impulsiivinen ja rohkea. Hän uskoo perheensä ja ystäviensä luomaan turvaverkkoon ja siihen, että putoaa aina jaloilleen, vaikka heittäytyisikin johonkin täysin uuteen ja tuntemattomaan. © Jonne Räsänen

Thobias Thorwid rakastui ensisilmäyksellä

Jyri oli komea ja vaikutti fiksulta. Thobias painoi Tinderin ”Super like”-kuvaketta. Jyri teki samoin Thobiaksen profiilille. Ensimmäinen tapaaminen sovittiin Thobiaksen luo maaliskuussa 2023.

”Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, ainakin minun osaltani. Jyri oli juuri palannut työmatkalta, oli kuolemanväsynyt ja taisi aluksi pelästyä suurta persoonaani.”

Pariskunta asuu Vantaalla, mutta tulevaisuudessa vaihtoehtoina on muuttaa Yhdysvaltoihin tai Ruotsiin, tai jäädä Suomeen.

Jyri ja Thobias menivät naimisiin kesäkuussa. He tekevät kaikkensa, jotta Thobias voi panostaa cheerleadingiin. Tavoitteena on, että hän vielä joskus on maailmanmestari.

Thobias haaveilee, että cheerleading otettaisiin mukaan Australian-olympialaisiin kesällä 2032.

”Olen silloin yli 40-vuotias. Jos pidän itseni hyvässä kunnossa, minulla on mahdollisuus olla siellä taistelemassa mitaleista.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 13-vuotias Thobias Thorwid ei uskaltanut kertoa, kun valmentaja käytti hyväksi: ”Ajattelin, että vanhempani hylkäävät minut”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.