Tsemppiä, aivot! Ja muutkin elimet – Uutuuskirjat auttavat selviämään syksystä

Tarvitsetko intoa arkeen vai puhtia petiin? Entä tekosyyn mussuttaa munkkeja? Syksyn uutuuskirjat tarjoavat kaikkea tätä.

Syksy on itsetsemppaajan parasta aikaa. Marraskuun märkä peitto laskeutuu, eikä joulun valoja vielä näy. On hyvä hetki inspiroitua, ja siinä auttavat uutuuskirjat.

Näissä kolmessa kirjassa sivutaan intoa, intohimoa ja ruoan himoa. Niissä käsitellään mielen voimaa, aivojen upeutta, ja vähän muitakin elimiä. Lue uutuuskirjat ja ällisty.

1. Aivot ne vasta upeat ovat

Mitäs jos herpaantuisimme hetkeksi tuijottamasta sitä, mitä peilistä näkyy. Jätetään huulien väritys, maitorauhasten korostus, karvoituksen sukiminen.

Mitä jos laittaisimme kaikkeen tuohon syytämämme energian siihen kaikkein kauneimpaan osaamme: aivoihin!

Aivan upea kirja on Ainutlaatuiset aivot (Bazar). Siinä selitetään niin, että hitaampikin tajuaa, mitä vaikkapa huumori, musiikki tai seksi saavat aikaan aivossamme.

Norjalainen lääkäri ja aivotutkija Kaja Nordengen kirjoittaa ymmärrettävästi ja hauskasti. Hän tekee selväksi, kuinka aivojen poimuissa piilee syy lähes kaikkeen – kuten siihen, miksi pizza ja munkit herättävät himomme:

Aivot ovat ahne hyypiö, ja maailman älykkäimmän on maksettava älystään: kaikista elimistämme juuri aivot kuluttavat eniten energiaa painoonsa suhteutettuna. Niinpä ne pitävät hyvin energiapitoisesta ravinnosta.

Kun syömme sokeri- ja rasvapitoista ruokaa, aivojemme vanhat osat uskovat saavansa harvinaista herkkua, joka on nopeasti muutettavissa energiaksi kehon sisällä. Aivojemme vanhat osat haluavat kannustaa meitä hankkimaan lisää samaa ja suorastaan kylvettävät aivoja onnenaine dopamiinissa tähän päästäkseen.

Siitä huolimatta on liioiteltua väittää, että aivon olisivat tippuneet kärryiltä: energianhalu on evoluution tuotos, ja evoluutio on hyvin hidas prosessi.

Mikä ihana selitys. Minkäs sitä evoluutiolle voi, sanoi herkkusuu kakkupalaa leikatessaan.

2. Seksistä rakasteluun

Sitten niihin muihin elimiin, aivoja unohtamatta. Mindfullness on mielen rauhoittamista, keskittymistä yhteen asiaan kerrallaan. Samoilla linjoilla on Minna Oulasmaan ja Riikka Riihosen kirjoittama uutuuskirja  Sexfullness, yhdessä jaettu nautinto (Docendo).

Fokus on selvillä: tässä keskitytään nautintoon, omaan ja kumppanin. Siihen, että seksistä tehdään Rakastelua isolla ärrällä.

Tässä tärkeässä osassa on aistimusten valtakunta. Ei vain kosketella, vaan katsotaan, kuunnellaan, haistetaan. Pakko ei ole kuitenkaan viritellä kynttiläillallisia tai pukea pitsibodya. Hyvä seksi voi olla tavallista ja silti leikkisää.

Meillä sexfullness on mieheni kanssa arkista puuvillaa, sporttista joustavaa trikoota ja jakkupuvun rypistyvää pellavaa. Viikonloppuisin hulluttelemme lauantaisaunan froteilla ja syntisellä satiinilla.

uutuuskirjat pöydällä

Kirjassa on erikseen huomioitu suomalaisen miehen sexfullness. Tuskin kukaan enää luulee, että mies on tunnelukkoinen, pornoa ahmiva seksikone – mutta hyvä se on meitä naisia muistuttaa miehenkin seksuaalisuuden moniulotteisuudesta.

Kuinka kauniisti eräs 54-vuotias mies kirjassa kuvaakaan tuntemuksiaan:

Kaunein kosketusmuistoni? Sellaiset kesäyöt, kun kumpikaan meistä ei vain voinut nukkua! Meidän piti olla niin lähellä toisiamme kuin vain olla voi… Meidän suut olivat näin, lähellä toisiaan, ja silmät olivat näin, mutta emme suudelleet, emme koskeneet, ja jotenkin sisällämme oli vain sitä kesäyön valoa. Sinistä väriä, usvaa ja mesimarjojen tuoksua. Tässä, iholla.

Tällaisia lisää!

3. Harjoita sisäistä habaasi

Etkö innostunut? Vieläkö rämmit epäluulossa, epävarmuudessa ja epätoivossa? Kokeile itsesi tsemppausta!

Sanna Wikströmin ja Jutta Gustafsbergin Tsemppikirja (Otava) tarjoaa ”52 säteilevää ajatusta sinulle”. Ne ovat kannustavia hokemia, joita reippaimmat liimailevat peilin kulmaan joka-aamuiseksi inspiraatioksi:

Muiden menestys kertoo että sinäkin pystyt.

Kiitä kehoasi sellaisena kuin se on.

Osaat, jos harjoittelet, harjoittelet, jos uskot.

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista.

Se tuska, jota tunnet tänään, on se vahvuus, jota tunnet huomenna.

Elämä on täynnä toisia mahdollisuuksia, katso niin näet!

Toimiiko? Riippuu lukijasta. Kyyniselle saattaa vaikuttaa vähän simppeliltä, mutta aivan varmasti jollekin löytyy oikeat sanat oikeaan hetkeen. Kauniisti taitettua kirjaa on kiva selailla.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tsemppiä, aivot! Ja muutkin elimet – Uutuuskirjat auttavat selviämään syksystä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X