Kulttuuri

Nämä kirjat nostavat tunteet pintaan! Listasimme 11 vavahduttavaa lukuvinkkiä

Kipeitä perhesuhteita, riipaisevia rakastumisia, huumesekoilua, vaihtoehtoisia elämäntarinoita ja onnea keski-ikäisyydestä... Nämä koskettavat kirjat eivät jätä lukijaansa kylmäksi! 

Moni lukutoukka etsii kirjallisuudesta koukuttavan tarinan lisäksi suuria tunteita. Niitä nämä kirjat herättävät laidasta laitaan!

Kotilieden toimitus vinkkaa yhdeksän romaania ja kaksi omaelämäkerrallista teosta tämän hetken kiinnostavimmilta kirjoittajilta. Nämä kirjat haluat lisätä lukulistallesi!

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet naisten kirjoittamat klassikkokirjat? Testaa!

1. Neljä hankalaa ratkaisua

Anna Karhunen: Jos (Kosmos)

Anna Karhunen: Jos

”Kukapa ei olisi joskus katsonut elämässään taaksepäin ja miettinyt, mitä olisi tapahtunut, jos olisi valinnut toisin. Mitä jos en olisikaan hankkinut lapsia, entä jos olisin jäänyt onnettomaan suhteeseen?

Suositusta Kaverin puolesta kyselen -podcastista tutun Anna Karhusen esikoisromaani kiteytyy saman ajatusleikin ympärille. Teoksessa kuvaillaan neljä erilaista tarinaa, joissa kolmekymppinen nainen pohtii elämänsä suuntaa. Ratkaisuja on vaikea tehdä, epävarmuus ahdistaa eikä koskaan tunnu olevan oikea hetki. Lopulta jokin ratkaisu on kuitenkin pakko tehdä, ja silloinkin lopputulos voi olla odottamattoman traaginen.

Karhunen onnistuu kuvaamaan osuvasti sitä, miltä loputon vatvominen saattaa joskus näyttää ulkopuolisen silmiin. Lukiessa tekee mieli kiljahtaa päähenkilölle vähän väliä: lopeta se jahkailu ja päätä jo! Vaikka kirja keskittyy pitkälti pohdiskelemaan esimerkiksi äitiyttä ja parisuhdetta, sen tärkein opetus liittyy ystävyyteen. Tuli mikä vain, ystäviin voi aina luottaa.” – Milla Kukkonen

2. USA:n presidentin poika yllättää

Hunter Biden: Kauniita asioita, suom. Jade Haapasalo (WSOY)

Hunter Biden: Kauniita asioita

”Tällaista kirjaa en odottanut presidentti Joe Bidenin pojalta. Etenkin nämä kaksi ­asiaa yllättävät:

1. Hunter Biden kuvaukset hänen huumeriippuvuudestaan. Ne monet sivut, joilla hän kertoo, kuinka tärisi öisillä parkki­paikoilla odottamassa crack-diileriä, ovat kurjan hurjia.

2. Horjumaton rak­kaus. Senaattoriksi noussut isä-Biden riensi toistuvasti apuun pojan huumekämpille, ­ehkä siksikin, että perheestä oli Hunterin lapsuudessa kuollut kolarissa äiti ja sisko ja myöhemmin vielä veli syöpään.

Tämä kirja ei tosiaan ole tyypillinen poliitikkoperheen kirja, jossa vain kiillotetaan omaa brändiä.” – ­Mirka Heinonen 

3. Jääkaappi järjestää treffejä

P. Z. Reizin: Kysy mitä vain, suom. Antti Autio (Gummerus)

P. Z. Reizin: Kysy mitä vain

”Kun Daisy treffailee mänttiä toisensa perään, hänen kodinkoneensa jääkaapin johdolla ottavat ohjakset saadakseen hänet oikean prinssinsä luokse. Laitteiden internetin avulla ne hyödyntävät valvontakameroita ja kännykän mikrofoneja seuratakseen niin Daisyn romanttista sutinaa kuin tämän muistisairaan äidin pärjäämistäkin.

Jo Reizinin edellinen teos Onnen algoritmi käsitteli älylaitteiden puuttumista ihmisten elämään, mutta tuoreemmin ja siten hauskemmin. Tämä tuntuu hieman toistolta, vaikka kepeästä kesälukemisesta käykin.” ­– Mia Kuntsi

4. Kaikennielevä suhde

Anne Swärd: Jackie, suom. Jaana Nikula (Otava)

Anne Swärd: Jackie

”Miten toiseen ihmiseen voi jäädä niin kiinni, ettei enää erota omia rajojaan? Että kadottaa omat tavoitteensa, oman järkensä, melkein itsensä kokonaan?

Jackie kokee kaikennielevän suhteen, kun hän saapuu juuri koulusta päästyään Tukholmaan. Kaupunki ja vapaus lumoavat, villitsevät. Kun tähän löytyy vielä mies, kiihottava ja kiinnostava, Jackie on mennyttä.

Sen mikä on Jackiesta aluksi jännittävää, muuttuu ensin kummalliseksi, vähitellen ahdistavaksi. Samaa tahtia kun hänen pelkonsa kasvaa, miehen ote hänestä tiukkenee. Työpaikat, taideharrastus, ystävät – kaikki ovat toissijaisia miehen tahdon rinnalla. Jackie tahtoisi puhua jollekin, pyytää apua, mutta ei pysty. Häneltä on viety kaikki, niin sanat kuin tahtokin.

Lukija tuskastuu: lähde, tyttö, äkkiä, mitä kauheuksia vielä odotat? Päähenkilöä on vaikea ymmärtää, ja se on juuri kirjan juju. Anne Swärd vie lukijan taidokkaasti maailmaan, jota ei ulkopuolinen tajua. Siitä ei haluaisi tietää, mutta siitä on silti pakko lukea. Koska se on niin totta niin monelle.” – Mia Kuntsi

5. Nainen päättäköön itse, mitä haluaa

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää, suom. Riie Heikkilä (Otava)

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää

”Tämä kirja on kelpo viihdettä eli ei aliarvioi lukijaa liian kliseisellä juonella tai karikatyyrimäisillä henkilöillä. On sosiologian professori Rose, joka ei halua lasta, ja hänen puolisonsa, joka haluaa. Kirja esittelee yhdeksän vaihtoehtoista versiota siitä, miten Rosen elämä jatkuu riidan jälkeen, jonka hän käy miehensä kanssa raskaudesta.

Kirjailija Donna Freitas esittelee itsensä kansiliepeessä kiihkeäksi feministiksi ja fanaattiseksi muoti-hulluksi. Määritelmä kuvastaa hyvin myös kirjan henkeä. Monenlaiset valinnat voivat olla oikeita.” – Mirka Heinonen

6. Hapuilevaa rakkautta

Salla Simukka: Matalapaine/Korkeapaine (Tammi)

Salla Simukka: Matalapaine/Korkeapaine

”Jos kaipaat nopeaa mutta samalla syvällisen koskettavaa kesälukemista, tartu teokseen Matalapaine/Korkeapaine. Kahden nuoren tytön rakkaus on helteisen kuumaa ja raikasta kuin sitruunasorbetti.

Kirja kertoo rakkaudesta, kipukohdista, etsinnästä, epätoivosta ja luottamuksesta. Teos on kääntökirja, joka toisesta kannesta aloitettuna kertoo tarinan Varpun ja toisesta kannesta aloitettuna Sagan näkökulmasta.

Palkittu ja maailmalla menestynyt tamperelainen kirjailija Salla Simukka maalaa tekstillään niin taidokkaasti kuvaa kahden nuoren kohtaamisesta, että sanoja tekisi mieli maistella.” –Eveliina Lauhio

7. Puuttuva palanen

Lucinda Riley: Kadonnut sisar, suom. Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen (Bazar)Kuvat: Roni Rekomaa

Lucinda Riley: Kadonnut sisar

”Tämän tarinan loppumista suree jo etukäteen, sillä kirja on Seitsemän sisarta -sarjan viimeinen osa. Nyt koko adoptoidun sisaruskatraan voimin etsitään seitsemättä sisarta, jonka olemaolo on selvinnyt heille vasta hiljattain. Ehdokkaita on peräti kaksi, joten D’Apliesen tytöillä riittää selvitettävää. He lentävät kadonneiden perässä ympäri maailmaa, mutta keskiössä on tällä kertaa 1920-luvun alun Irlanti ja sen sisällissodan tapahtumat.

Pian kirjan julkaisun jälkeen uutisoitiin Lucinda Rileyn menehtyneen syöpään vain 55-vuotiaana. Harvan tuntemattoman ihmisen poismeno saa minut liikuttumaan näin, jään todella kaipaamaan hänen mukaansatempaavia kirjojaan. Pidän erityisesti siitä, että niissä liikutaan kahdella aikatasolla, menneisyydessä ja nykyhetkessä.

Mieleen nousee myös epätietoisuus, miten Seitsemän sisaren tarina päättyy. Monta kysymystä jää auki, ja kirjan lopussa on lupaus vielä yhdestä kirjasta, joka kertoisi mystisen Papa Saltin elämästä. Oliko Lucinda Rileylla vielä voimia kertoa sekin tarina?” – Tarja Tegelberg

8. Viisikymppisenä alkaa helpottaa

Regina Rask: Onnellisten salaseura (WSOY)

Regina Rask: Onnellisten salaseura

”Regina Raskin uutuus on kuin energisoiva juttelu hyvän ystävän kanssa. Kirjailija itse on viisikymmentä ja risat, ja hän kirjoittaa suoraan meille, ikätovereilleen. Hän pohtii juuria ja niiden puutetta, vanhenemista, matkustelua ja kertyneitä kiloja, jotka saa kantaa ilolla, olipa niitä mikä määrä tahansa.

Onnellisten salaseuran muodostamme me, jotka olemme oppineet hyväksymään itsemme ja muut sellaisina kuin olemme. Tämä tuo sen laatuista onnea, joka ei nuorempana ole mahdollista. Vaikka elämää on jo takana, edessä on vielä uusia seikkailuja, olivatpa ne taimitarhassa tai reppureissulla.” – Sanna Puhto

9. Sukupolvet solmussa

Koko Hubara: Bechi (Otava)

Koko Hubara: Bechi

”Bechi on helsinkiläinen kirjallisuuden opiskelija, jolla on kipeä suhde äitiinsä ja joka ei tiedä varmaksi, kuka hänen syntymättömän lapsensa isä on. Bechin äiti Shoshana on Jemenistä paennut kirjailija, joka ei pysty paljastamaan aitoa itseään kenellekään.

Äidin ja tyttären riitaisa suhde nostaa mieleen kaksi kysymystä: miksi asetamme toisillemme niin kovia odotuksia ja miten puhuminen voikin olla niin vaikeaa? Koko Hubara kuvaa taidolla kinkkisiä perhesuhteita, mutta erityisen vaikuttavasti hän käsittelee rasismia ja suostumusta.” – Milla Kukkonen

10. Veljet, mitä meille tapahtui?

Alex Schulman: Eloonjääneet, suom. Jaana Nikula (Nemo)

Alex Schulman: Eloonjääneet

”Muutama vuosi sitten ruotsalainen kirjailija Alex Schulman hämmentyi. Hän tapasi veljensä ja kuuli, että heistä toinen oli eronnut. Jo pari vuotta sitten, eikä hän ollut tiennyt, vaikka he olivat olleet lapsina läheisiä.

Havahtumisesta sai alkunsa uusi romaani. Siinä kolme veljestä vie äidin tuhkat mökille, ja samalla käynnistyy välien selvittely. Aiempien kirjojen tapaan tässäkin on tarkkoja havaintoja, jotka maalaavat tunnelman ja näyttävät tunteet.

Myös kirjan rakenne on kiinnostava: lapsuudesta kerrotaan kronologisesti, ja nykyhetkeä keritään lopusta eli mökillä syntyneestä tappelusta taaksepäin. Toimii!” – Mirka Heinonen

11. Lapsen salaisuudet, äidin tuska

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema, suom. Sari Karhulahti (Kosmos)

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema

”Sinä päivänä, kun Vivek Oj syntyy nigerialaisessa kylässä, hänen isoäitinsä kuolee. Sinä päivänä, kun Vivek kuolee, tori poltetaan. Vivekin äiti toivoo, että tuska palaisi myös hänen sydämestään. Hän etsii vastausta sille, miksi hänen poikansa kuoli, mutta saa vain vastauksia, jotka lisäävät kipua ja hämmennystä.

Vivekin elämää ja salaisuuksia avataan kauniilla kielellä, vähitellen, kuin sipulia kuorittaisiin. Kirjan tiheä tunnelma pysyy mielessä pitkään lukemisen jälkeen.” – Mia Kuntsi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nämä kirjat nostavat tunteet pintaan! Listasimme 11 vavahduttavaa lukuvinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.