Ruoka

1920-30-lukujen jouluherkut: Leivonnaisia ja lipeäkalaa

Kotilieden alkuaikoina 1920-30-luvuilla keskityttiin leipomaan kakkuja, pikkuleipiä ja vierreleipää sekä tekemään itse karamelleja.

Täytekakun päälle laitettiin kynttilöitä. Kinkkua suolattiin ja paistettiin ja kalaa uitettiin lipeässä. Lipeäkala onkin säilyttänyt paikkansa Kotilieden resepteissä vuosikymmeniä.

Laatikoita ei näkynyt, liekö niin, että ohje osattiin muutenkin. Rosolliohje kerrottiin vuonna 1937. Kaljaa ja sahtia pantiin juotavaksi.

Englanti näytti tuohon aikaan muodikkaalta. Sen ruoka- ja teekulttuuriin paneuduttiin paljon. Joulureseptiksi valikoitui tietysti hedelmäkakku.

Sodan alettua ruokatoimittaja kirjoitti: ”Vehnäleivän, joka tänä jouluna jää monen kodin milteipä ainoaksi leivonnaiseksi, tahdomme leipoa erimuotoiseksi, niin että ainakin lasten ja ehkäpä omaksi iloksemmekin saamme perättäisinä juhlapäivinä vaihdellen erilaista kahvileipää.”

Muistatko näitä 20-30-luvuilta?

Resepti: Koppa jälkiruuaksi

Vohvelikekseillä sisustetaan vuoka tai joku muu tasapohjainen ja tasareunainen astia siten, että keksit pannaan ristikkomainen syrjä ulospäin ja vieri viereen vuoan reunojoen nojaan.

Pohjalle ripotetaan paksutko kerros korppujauhoja. Sisälle kaadetaan puoleksi hyytynyttä kermahyytelöä. Kermahyytelöiden valmistusohjeita on useammissa keittokirjoissa (suklaakermahyytelöä, luumukermahyytelöä tms.). Jos keksit ovat korkeammalla kuin hyytelön pinta vuoassa, leikataan terävällä veitsellä keksien kärjet hyytelön rajasta pois.

Jälkiruoka hyydytetään kylmässä hyvin ja kaadetaan vuoasta kumoon tarjoiluvadille. Silkkinauha, vaikkapa punainen, sidotaan keksien ympärille vanteeksi ja pinnalle lusikoidaan vaahdoksi vatkattua kermaa, joten jälkiruoka näyttää kukkuraiselta kopalta. Kerman voi värjätä punaisella karamellivärillä hiukan punertavaksikin.”

Ohje: Kotilieden Joulu 1929

Lue myös, mitä 40- ja 50-luvuilla syötiin joulupöydässä sekä 60- ja 70-lukujen jouluruoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 1920-30-lukujen jouluherkut: Leivonnaisia ja lipeäkalaa

Nyyti

Vaikka arkena syömme nuudeleita, pizzaa ja sushia, jouluperinteet muuttuvat todella hitaasti. Ehkä verimakkaraa lukuunottamatta kaikki ovat ihan päteviä jouluruokia vieläkin.

Lukija

Lipeäkala,maustekakkuhedelmäkakku,rusinakakku,tynnyrikalja tarkoittaa kai kotikaljaa,makeiset ovat minulle tuttuja tältä listalta.

pimpeli pom

Aih ja voih.kun livekala on HYVÄÄ,en kyllästy ollenkaan!Maanantaina mulla on livekala-kutsut,olen viis-kuus vuotta kutsunut muutamia ystäviä syömään livekalaa,se alkoi siitä kun työpaikalla jotkut kertoivat etä tykkäisivät livekalasta mutt mies ei siedä sitä ja varsinkaan sen hajua ,aloin sitt pitää näitä livekala-kutsuja ja voi kun me nautitaan!1Livekalaa,lanttulaatikkoa ,purkkiherneitä keitettyjä perunoita ja valkokastiketta!AAAHH!!

I.R

Äiti teki torttutaikinan joka oli paljon saman makuista kuin tikerikakkutaikina, se ei ollut myöskään niin rapeaa kuin nykyiset. tietäisikö joku ohjeen ??????

Sinun täytyy kommentoidaksesi.