Joulukoristeita männynkävyistä

Männynkävyt ovat mainiota materiaalia talven juhlakauden koristamiseen.

Märätkin kävyt kuivuvat ja avautuvat lämpimässä sisätilassa muutamassa päivässä ja ovat sitten valmiita sydämien, pallojen ja nauhojen askarteluun.

Tarvikkeet
-männynkäpyjä
-kuumaliimapyssy
-ohutta ja paksua rautalankaa
-sivuleikkurit
-puutikkuja
-leveää (terva)nauhaa
-heinää ja ohutta narua

Käpysydän

Pyöräytä rautalangasta ympyrä ja sulje se ohuella ja taipuisalla rautalangalla. Taivuta sydämelle kärki. Hae katseella kaaren keskipiste ja taivuta se sisäänpäin. Muotoile sydän symmetriseksi käsin painelemalla. Jos haluat tehdä ison sydämen, esim. ovikranssin, taivuta kehä kaksinkertaisesta rautalangasta, niin kehästä tulee tukeva ja kävyt kiinnittyvät siihen tiukasti.

Kerää pöydälle samankokoisia käpyjä. Liimaa ensimmäinen käpy teräväksi kärjeksi. Pursota reilu tippa kuumaliimaa kävyn tyveen, anna liiman hetken jäähtyä ja paina käpy sydämen kehälle.

Kuumaliima kiinnittää nopeasti ja tiukasti. Täytä sydämen kaaret kävyillä. Mallaa viimeisiä käpyjä ennen liimausta ja pyri saamaan viimeinen käpy kaarien keskelle. Sydän on kaunis pöydällä kynttilälasin ympärillä tai ruukussa puutikun nokassa.

Ruukut on tehty valamalla betonia maatuviin istutusruukkuihin ja painamalla kepit märkään betoniin. Painavan ja tukevan ruukun saat myös täyttämällä haluamasi purkin hiekalla tai pienillä kivillä.

Käpypallo

Etsi käpypuuta varten kevyt ja karhea sisuspallo. Tämä pallo pyöräytettiin heinästä, jota löytyi vielä myöhään syksyllä kosteikon reunalta.

Pyöräytä heinää tiukalle kerälle ja sido se pallon muotoon ohuella narulla, markkinapallon tapaan. Varaa pöydälle erikokoisia käpyjä. Pursota nokare kuumaliimaa kävyn tyveen, odota hetki ja paina käpy palloon.

Hae kokeilemalla sopiva käpy kuhunkin kohtaan: pyri asettelemaan kävyt niin, ettei sisuspallo pilkistä käpyjen raoista. Jätä aukko keppiä varten. Vuole kepin pää teräväksi, pursota reilusti liimaa terän ympärille ja työnnä keppi heinäpallon sisään. Viimeistele pallo liimaamalla käpyjä aivan kepin tyveen.

Koristenauha

Käpynauha on kaunis ja yksinkertainen joulupöydän koriste. Liimaa käpyjä tasaisin välein pitkäksi nauhaksi. Tässä on käytetty puutarhaliikkeestä hankittua ruskeaa, parin sentin levyistä tervanauhaa.

Leveä nauha pysyy hyvin pystyssä pöydän pinnalla. Tarvittaessa voit kiinnittää nauhan pöydänpintaan muutamalla teippirenkaalla tai kaksipuolisen teipin pätkällä.

Kata käpynauha kulkemaan pöydän päästä päähän tai nosta se kevyeksi koristeeksi ikkunalle. Nauhoja voi tehdä useitakin, niille löytyy varmasti kivoja ripustuspaikkoja.

Kuvat: Martti Leppä

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Ulla Vestola

Keskustelu

  1. nita

    mukavia vinkkejä ja askarteluita pitää kokeilla………….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti