Monissa perheissä joulu tuntuu joululta vasta kun on käyty hautausmaalla. Jouluisen kynttilämeren keskellä keskitymme hyviin hetkiin, joita olemme kokeneet yhdessä vainajien kanssa. Kynttilä on kaunis osoitus siitä, että erityisesti jouluna myös edesmenneet läheiset ovat mielessämme.

Moni ei tule ajatelleeksi hautausmaan näkyä joulun jälkeen, kun viimeisetkin kestokynttilät ovat palaneet loppuun. Kynttilöiden suojuksia jää haudoille ja hankeen tuhansia kappaleita joka vuosi.

Käy uudelleen loppiaisena

Kynttilöiden kuoret ja metalliset kannet ovat ongelmajätettä, mutta osa lasikuorisista hautakynttilöistä voidaan puhdistaa ja käyttää uudelleen. Iloisena poikkeuksena markkinoille on aivan viime vuosina ilmaantunut kompostoitavia kynttilöitä, jotka ovat tietenkin ekologisin vaihtoehto.

Jälkien korjaaminen on kuitenkin omaisten vastuulla – kynttilästä riippumatta. Ehkä helpoin ratkaisu on käydä haudalla uudemman kerran esimerkiksi loppiaisena. Joulurauhan voi jättää hautausmaalle, kun työ ja rutiinit valtaavat jälleen arjen. Samalla roskat tarttuvat käteen kuin itsestään!

Teksti: Terhi Leiniö