Piparkakkutaituri Kristiina Aaltonen rakensi kodikkaan mummolan talon pihapiireineen. Voit tehdä oman joulutalosi omien ideoittesi pohjalta tai rakentaa talon pihapiireineen mallin mukaan.

Jos teet vain talot ja muutaman eläimen tai puun, riittää yksinkertainen taikina-annos, mutta jos haluat taloille isot alustat ja leivot muitakin koristettavia pipareita, tee taikinaa kaksinkertainen annos.

Mummolan piparkakkutalo

taikina:
300 g margariinia
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl kanelia
1/2 rkl inkivääriä
1/2 rkl kardemummaa
3 kananmunaa
2 tl soodaa
noin 1,3–1,4 l vehnäjauhoja
osien liimaamiseen:
hienoa sokeria
koristeluun:
tomusokeria
munanvalkuaista
väriksi kaakaojauhetta, kahvia
hopeakuulia
(punaista ja vihreää karamelliväriä)
(ikkunoihin liivatelehtiä)

1. Paloittele margariini tilavaan kattilaan. Lisää siirappi, sokeri, piparkakkumauste, kaneli, inkivääri ja kardemumma. Kuumenna seosta sekoittaen ja anna sen kiehahtaa. Sekoita, kunnes sokeri liukenee. Siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä haaleaksi.

2. Riko kananmunat toiseen astiaan, vatkaa niiden rakenne rikki ja sekoita munat siirappiseokseen. Sekoita sooda osaan jauhoista ja sekoita tämän ensin taikinaan. Lisää jauhoja vähitellen ja hyvin sekoittaen, kunnes taikina on sopivan kiinteää. Voit jättää jauhoista noin 1 dl leipomista varten, jos loppuerä on vaikeaa sekoittaa taikinaan. Jauhot turpoavat ja kiinteyttävät taikinan yön aikana. Peitä taikina ja anna sen kiinteytä ja maustua seuraavaan päivään viileässä.

3. Piirrä paperille haluamasi kokoisen talon osat. Leikkaa ne irti.

4. Pehmitä taikinaa pieni erä kerrallaan käsissä pyöritellen. Huiskaise leivinpöydälle hiukan jauhoja ja kauli taikinasta ohut 3–5 millimetriä paksu levy. Käsittele kaulinta kevyesti liikutellen ja varmista koko ajan, ettei taikina takerru kiinni leivinpöytään. Asettele taikinalevyn päälle talon osat ja leikkaa ne terävällä veitsellä. Kun teet suuria osia, nosta taikina jo kaulimisen loppuvaiheessa jauhotetun leivinpaperin päälle, niin saat isot osat leikattu suoraan leivinpaperin päällä, jolloin ne säilyttävät hyvin muotonsa.

5. Paista samalla pellillä mieluiten suunnilleen samankokoisia osia. Paista osat 160–175 asteessa. Suuret osat vaativat kypsyäkseen alhaisemmassa lämpötilassa 15–18 minuuttia, pienet osat kypsyvät 8–12 minuutissa. Tarkkaa paistoaikaa on vaikea arvioida, sillä leivonnaisten paksuus, koko ja uunin lämpötila vaikuttavat kypsymisaikaan.

6. Jäähdytä ja säilytä osat tasaisella alustalla.

7. Vatkaa kuorrutusta varten valkuainen kevyesti ja seulo joukkoon tomusokeria, kunnes kuorrutus on sopivan kiinteää pursotettavaksi. Yhtä valkuaista kohden on syytä varata 1 paketti (225 g) tomusokeria.

8. Taita leivin- tai voipaperineliö kahtia, pyöritä siitä tötterö, kiinnitä nuppineulalla. Annostele tötteröön tomusokerikuorrutusta ja sulje pussi huolellisesti. Leikkaa kärjestä sopiva pieni pala pois ja pursota haluamasi koristeet, ikkunat, ovet yms.

9. Jos haluat ruskean eri sävyjä, lisää valkeaan kuorrutukseen kaakaojauhetta tai vahvaa kahvijuomaa. Mummolan talossa on vain joulukranssiin ja tontun asuun käytetty karamelliväriä.

10. Kun koristeet ovat kuivuneet, kiinnitä talon osat toisiinsa kuumalla sokerilla. Laita puhtaaseen paistinpannuun 2–3 dl sokeria ja kuumenna pannua, kunnes sokeri sulaa. Sekoita ja varo koko ajan polttavan kuumaa sokeria. Pienennä lämpöä, ettei sokeri pääse tummumaan liikaa. Suunnittele tarkkaan, missä järjestyksessä liimaat osat toisiinsa. Kasta liimattava osa sulaan sokeriin ja paina heti liimattavaan kohteeseen. Tue liimattuja osia hetken, kunnes sokeri jähmettyy.

11. Koristele vielä tomusokerilla. Voit peittää sokerilla liimatut kulmat valkuaiskuorrutuksella, mutta ennen pitkää tumma väri alkaa kuultaa valkean alta.

Mummolan taloon tarvitaan kaksi seinää (20 x 8 cm), kaksi päätyä (leveys 10 cm, korkeus 8 cm ja alhaalta päädyn yläosaan 13 cm) ja kaksi kattolevyä (23 x 8,5 cm). Jos taloon tehdään kuisti, tarvitaan kuistin pääty (leveys 6 cm, korkeus 4 cm ja päädyn korkein korkeus keskeltä 6 cm), kaksi seinää (3 x 4 cm), kaksi kattolevyä (4 x 5 cm) ja kaksi ovea.

Kuistin porraskivet (2 x 4 cm ja 1 x 4 cm). Savupiippua varten on toisen päädyn yläpuolella neljä osaa, kaksi erikokoista suorakaiteen muotoista palaa (2 x 3 cm ja 1 x 2 cm) ja niitä yhdistävät vinoreunaiset kappaleet (1 x 2 x 3 cm), jotka ovat toistensa peilikuvia. Piipun yläpuolella on sillan kaaret ja vieressä siltalaudat.

Koirankoppi on niin pieni, ettei Turre sinne enää kunnolla sovi, joten jos haluat tee omasta koirankopistasi suurempi. Koirankoppiin tarvitaan kaksi seinää (2 x 3 cm), kaksi kattolevyä (2 x 4 cm) ja kaksi päätyä (leveys 2 cm ja seinän korkeus 2 cm, korkein päädyn korkeus 3 cm), joista toisessa on oviaukko.

Tallia varten tarvitaan kaksi seinää (11,5 x 7 cm), kaksi päätyä (korkein korkeus 11,5 x leveys 10 cm ja tähän vanhan tallirakennuksen mansardityyppiseen kattoon neljä kattolevyä (2 kpl 13,5 x 5 cm ja  2 kpl 13,5 x 4 cm). Koristeeksi kattoja varten voit leipoa pieniä sydämiä tai kiinnittää sopivia makeisia. Aidat on helppoa koota neljästä kapeasta piparkakkulaudasta. Hevoset on tehty pienillä heppamuoteilla ja tonttu Tupsulakki on muotoiltu taikinasta terävällä veitsellä.

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Bengtskärin majakka, Piparkakkukaupunki, Muumitalo, Seimiasetelma piparkakuista ja Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Teksti: Inga Aaltonen
Kuvat: Norman Ojanen
Kotiliesi 23-24/1996