Kristiina Aaltonen suunnitteli ja rakensi Muumilaakson upean talon, kaarevan sillan, koristeelliset puut ja tietysti Muumiperheen muutamine tärkeine ystävineen.

Suuren piparkakkutalon rakentaminen on uhkarohkea yritys, sillä aina voi joku osa palaa, murtua tai kadota salaperäisellä tavalla. Muutama varaosa saattaa olla tarpeen rakennusvaiheessa.

Muumilaakson piparkakkutalo

taikina:
300 g margariinia
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
2 tl inkivääriä
3 kananmunaa
2 tl soodaa
noin 1,3 l vehnäjauhoja (800–900 g)

1. Mittaa kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta seos ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi.

2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita sooda osaan jauhoista ja seulo nämä ensin taikinaan. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita ne huolellisesti taikinaan ennen uutta jauholisäystä. Lisää jauhoja vain sen verran kuin taikinaan tuntuu sekoittuvan, sillä se kiinteytyy vielä jauhojen turvotessa. Säästä loput jauhoista (noin 1 dl) leipomiseen.

3. Tasoita taikinan pinta, peitä kelmulla ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

4. Suunnittele, mitä teet taikinasta. Tee taikinaa kerralla yhteen kulhoon 1–2 annosta. Piirrä kuviot ohuelle pahville tai leivinpaperille ja leikkaa ne irti. Hauskinta on keksiä piparkakkutaikinasta ikioma malli.

Työ alkaa: Ota edellisenä päivänä valmistettu piparkakkutalotaikina jääkaapista. Huiskaise kevyesti vehnäjauhoja leivinpöydälle. Ota taikinaa kimpale kerrallaan, pehmennä se ensin kämmenissä ja taputtele sitten litteäksi leivinpöydälle.

Sirottele vähän jauhoja päälle ja liikuttele kaulinta kevyesti edestakaisin taikinan päällä, kunnes taikinalevy on 3–5 millimetriä paksu. Pidä huolta, ettei taikina liimaudu pöytään eikä kaulimeen.

Kun teet suuria osia kuten seiniä tai kattoa, nosta taikina ajoissa kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja kauli taikina suoraan leivinpaperilla. Nosta taikinan päälle paperiset mallit, leikkaa osat ja poista ylimääräinen taikina.

Kerää samalle pellille lähes samankokoisia osia, niin ne ovat kypsiä yhtä aikaa. Paista osat 160 asteessa. Miedossa lämmössä suuret osat kypsyvät noin 18 minuutissa, mutta kypsymistä on seurattava tarkkaan, sillä kypsymisaikaan vaikuttavat osien koko, paksuus, määrä ja uunin teho.

Jäähdytä osat tasaisella alustalla. Jos pellit loppuvat, siirrä osat leivinpapereineen päivineen jäähtymään pöydälle tai isolle tarjottimelle. Kerää kerran kaulitut taikinakappaleet kulhoon, purista palloksi ja kauli uudelleen.

Muumiperhe: Piirrä haluamasi henkilöt paperille, leikkaa irti ja muotoile niiden avulla hahmot pienen veitsen avulla kaulittuun taikinaan. Poista ylimääräinen taikina. Tee jokaiselle hahmolle oma kolmion muotoinen tukikappale, joka myöhemmin liimataan kuuman sokerin avulla taakse tukemaan seisovia hahmoja.

Kaarisilta: Kristiina piirsi kaarisillan kaarevan osan kattilan kannen avulla paperille. Tähän kaarisiltaan tarvitaan: 2 kaartuvaa osaa, 5 siltalankkua, 2 sillan tukilautaa ja kaidetta varten 3 pilaria ja 2 kaidepuuta.

Joulukuusi: Leikkaa piirtämäsi mallin mukainen joulukuusi suoraan leivinpaperin päälle kaulitusta taikinasta. Kuusi pysyy hyvin pystyssä ja on sivusuunnastakin katsottuna hauskannäköinen, jos paistat sille tukipuuksi taakse kiinnitettävän kuusen puolikkaan.

Köysitikkaat: Leikkaa taikinasta 15–20 pientä askelta. Tee sukkapuikolla jokaisen askellaudan päätyyn reikä. Paista. Avaa reikä uudelleen, kun askellauta on vielä lämmin. Pujota jäähtyneet laudat sopivaan naruun tai neulan avulla paksuun lankaan ja tee jokaisen askeleen alle narusta solmut ennen kuin pujotat seuraavan laudan.

Muumitalo: Kristiina tekee taloon 40 cm korkeat seinät ja seiniä on peräti 8 kpl. Silloin taikinaa kuluu nelinkertainen annos.

Talosta ei ole tarkoitus rakentaa pilvenpiirtäjää. Taikinaa kuluu vähemmän ja talo on huomattavasti helpompi rakentaa, jos pienennät mittakaavan puoleen eli teet 20 cm korkeat seinät. Seinät ovat tukevammat, jos avonaisten ikkunoiden asemesta pursotat ikkunakuviot.

Talo kootaan lopusta taikinasta kaulitulle ja paistetulle piparkakkulevylle. Jos haluat sisävalaistuksen, tee levyn keskelle ennen paistamista reikä lamppua varten.  Piparkakkulevyn alla on tukeva pahvilevy, jossa on samankokoinen reikä ja lisäksi ura lampun johtoa varten.

Talossa on kaksi kuistia. Pieneen kuistiin kuuluu 5 osaa: 2 kattolevyä, 1 katon kiinnitystä tukeva päätypilari ja 2 talon ulko-ovea. Isoon kuistiin tarvitaan 7 osaa: 3 kattolevyä, 2 avoseinää, 1 pääty oviaukkoineen ja kuistin sisälle 1 talon ulko-ovi.

Piirustuksissa katon kulmaus on oikein, mutta piparkakkuosina pienen katon osista tuli vahingossa neliön muotoiset, vaikka niihin piti tulla talon katon vinouksen edyllyttämänä yksi vino kylki ja siihen vielä yksi ranskanpastilli kumpaankin osaan.

Katto kestää paremmin ja on helpompi koota, kun sen sisäpuolelle ensin kiinnitetään sulatetulla sokerilla salaiset tukipalkit. Joka kattokolmiossa on sisäpuolella keskimmäisen ranskanpastillirivin kohdalla kattoa kapeampi tukipalkki (8 kpl). Sen leveys on suunnilleen sama kuin kaarisillan siltalankuissa. Vastaavat, mutta vähän pitemmät tukipalkit (8 kpl) kastetaan kuumaan sokeriin ja niillä tuetaan kattokolmioiden pitkät osat sisäpuolelta toisiinsa.

Jos et tee taloa, saat pelkistä katon osista kotamaisen teltan. Tee tällöin yhteen kattolevyyn oviaukko ennen osan paistamista.

Valkuaiskuorrutus: Kestävän ja nopeasti kuivuvan kuorrutuksen saat munanvalkuaisesta ja tomusokerista. Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella ja lisää samalla tomusokeria niin paljon, että kuorrutus on sopivan kiinteää. Muumilaakson henkilöiden päälle levitettävä kuorrutus saa olla löysempää kuin koristeeksi pursotettava kuorrutus. Löysähkö kuorrutus pysyy ja leviää itsestään, kun pursotat ensin reunoja kiertävä raidan ja sitten keskustan.

Jos kiinnität strösseleitä, nonparelleja tai muita koristeita nilkkaan, häntään tai hiuksiin, niin taiteile ne paikoilleen saman tien, sillä kuorrutuksen pinta kuivahtaa nopeasti. Anna kuorrutuksen kuivua ennen kuin kiinnität talon osat toisiinsa.

Tee voipaperista tötterö, kiinnitä se nuppineulalla, lisää kuorrutusta ja sulje tötterö. Leikkaa kärkeen pursotukseen sopivan pieni reikä.

Värit: Käytä karamellivärejä (saa apteekista) säästeliäästi. Sekoita muutama värihippunen ja vesipisara keskenään ja lisää väriliuosta valkuaiskuorrutukseen, kunnes väri on sopiva. Ruskean värin saat kaakaojauheesta.

Koristeiden kiinnitys: Kiinnitä kivijalan jogurttirusinat, katon ranskanpastillit ja kuusien koristeet pursottamalla ensin makeiseen tai piparkakkuun nokare valkuaiskuorrutusta.

Sulatettu sokeri: Kaikki talon osat on kiinnitetty toisiinsa sulatetulla sokerilla. Laita paistinpannuun kuumenemaan sokeria. Sekoita ja siirrä tarvittaessa pannu hetkeksi pois levyltä. Pienennä lämpöä. Varo polttavan kuumaa sokeria. Talon kokoamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä, niin työ sujuu. Suunnittele liimausjärjestys. Kasta osa kerrallaan kuumaan sokeriin, paina osat yhteen ja odota, kunnes sokeri on jäähtynyt ja kovettunut saumakohdassa.

Säilytä piparkakkutaloa ja sen osia kuivassa paikassa. Kosteassa osat pehmenevät.

Kristiina on muotoillut Muumilaakson asukkaat piirtämänsä paperimallin avulla piparkakkutaikinasta. Kuorrutuksen levittäminen taitavasti vaatii tarkkaa kättä ja koristelu kekseliäisyyttä. Kaikki piparkakkukylän osat kannattaa säilyttää kuivassa ja tasaisella alustalla ennen kiinnitystä.

Yhdestä piparkakkutalotaikinasta tulee kuvassa olevien osien kokoiset eli talon seinän korkeudeksi 10 cm. Kaksinkertaisesta taikinasta talon seinien korkeus on 20 cm. Nelinkertainen taikinamäärä tarvitaan suureen Muumitaloon, jonka seinän korkeus on 40 cm, mutta silloin talosta tulee todella muhkea ja sen kokoaminen vaatii taitoa.

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Bengtskärin majakka, Piparkakkukaupunki, Mummolan piparkakkutalo, Seimiasetelma piparkakuista ja Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Teksti: Inga Aaltonen
Kuvat: Norman Ojanen
Kotiliesi 22/1993