Juhlat

Hääpuku ennen ja nyt

Säätyläiset koreilivat jo viime vuosisadalla valkoisissa hääpuvuissa. Porvaris- ja talonpoikaismorsiamet puolestaan sonnustautuivat vielä 20-luvulla mustaan ja käyttivät hääasua myöhemmin järkevästi juhlamekkona.

Sittemmin vihille on asteltu mitä erilaisimmissa luomuksissa aina minihameista ja kansallispuvuista prinsessaleninkeihin.Olipa asu millainen hyvänsä, vanhan tavan mukaan siitä pitää löytyä jotakin uutta, jotakin vanhaa, jotakin lainattua ja jotakin sinistä.

Morsiuspuvun voi ostaa, teettää tai vuokrata. Tärkeintä on, että morsian pitää päänsä kylmänä. Puku on valittava ulkomuodon ja persoonallisuuden mukaan: kaikki eivät ole edukseen tylliunelmassa.

Puvun voi myös vuokrata

Tavaratalojen ja erikoisliikkeiden tarjonta keskittyy runsaisiin ja loistokkaisiin pukuihin, joita koristavat nauhat, helmet ja rusetit. Huntu, hansikkaat ja laahus sekä silkki- tai satiinikengät täydentävät kokonaisuuden. Tuontipuku heltiää noin 400 eurolla, kotimaassa valmistettu maksaa 500–1200 euroa. Tilaustyönä teetetty on usein vielä kalliimpi.

Puvun vuokraaminen on huomattavasti huokeampaa ja valikoima on jo kohtalaisen laaja. Kannattaa muista, että unelmaleninki voi myös löytyä ullakolta, lehden myytävänä-palstalta tai nettihuutokaupasta.

Valkoista morsiamelle, mustaa sulhaselle

Morsiamen väri on valkoinen, mutta siitäkin voi valita kantajalleen parhaiten sopivan sävyn. Jos hohtavan valkoinen tekee kalvakan näköiseksi, kannattaa kokeilla norsunluun tai murretun valkoisen sävyjä.

Jo antiikin aikoina käytettiin huntua, joka symboloi koskemattomuutta ja viattomuutta. Tämän päivän morsiamesta se kuulostaa todella antiikinaikaiselta. Jos perinteen velvoitteet tuntuvat liiallisilta, morsian voi painaa päähänsä hatun tai kukkaseppeleen. Tai kulkea paljain päin – hiuksethan ovat naisen kruunu.

Sulhasen perinteisiä pukuja ovat frakki ja saketti. Nykyään sulhanen pukeutuu useimmiten tummaan kokopukuun, kesähäissä käy vaaleakin.

Asuja valitessa tulee ottaa huomioon, että sulhanen ja morsian ovat ”samaa paria”. Toisin sanoen, jos miehellä on frakki, nainen ei päädy minihameeseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hääpuku ennen ja nyt

Sinun täytyy kommentoidaksesi.