Juhlat

Häiden järjestäminen vaatii suunnittelua

Hääpäivään latautuu ennätyksellinen määrä odotuksia, sillä jokainen tahtoo unelmahäät. Huolellisella suunnittelulla päivästä tulee ikimuistoinen.

Olivatpa häät sitten mahtavat pidot tai intiimi perhejuhla, ne vaativat runsaasti järjestelyjä. Jotta kaikki sujuisi ajallaan, kannattaa varata erillinen vihko tai kansio, johon kirjataan hoidettavat asiat.

Päätetään hääpäivä, budjetti ja juhlapaikka

Suunnittelu alkaa allakan selailulla, kun morsiuspari valitsee hääpäivän. Seuraavaksi lasketaan, kuinka paljon juhliin on käytettävissä rahaa. Toisin sanoen, kuinka paljon väkeä kutsutaan ja tarjotaanko heille soppaa kotipihalla vai gourmet-päivällinen hienossa ravintolassa.

Asiantuntija-arvion mukaan säädyllisen hääjuhlan sadalle ihmiselle saa aikaan 3500 – 5000 eurolla. Tietysti rahaa saa kulumaan paljon enemmänkin, mutta joskus kekseliäisyydestä on enemmän hyötyä kuin suurista seteleistä.

Budjetin perusteella etsitään tapahtumalle sopivat kulissit. Kirkko ja juhlatila on syytä varata hyvissä ajoin, etenkin jos häitä vietetään sesonkiaikaan kesäkuukausina, sillä suosituimmat paikat täyttyvät nopeasti.

Kutsutaan vieraat

Pieniin häihin voi kutsun esittää puhelimitse, mutta kutsukortti on myös kaunis muisto. Kutsukortin voi suunnitella itse ja painattaa, kirjoittaa käsin tai ostaa valmiina ja lisätä puuttuvat tiedot.

Kirjallisten kutsujen tulisi olla perillä mielellään kuukautta mutta vähintään kahta viikkoa ennen häitä. Kutsu koskee vain niitä henkilöitä, joille se on osoitettu.

Valitaan vastuuhenkilöt

Hyvin organisoiduissa häissä juhlan kulkua ohjaa seremoniamestari, joka kuuluttaa ohjelmasta ja huolehtii siitä, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tähän tehtävään voi pyytää sukulaista tai ystävää.

Seremoniamestarin lisäksi tarvitaan paljon muutakin apujoukkoa, joista tärkeimmät ovat bestman ja kaaso. Muita tärkeitä henkilöitä hääpäivänä ovat morsiusneidot ja sulhaspojat, jotka saapuvat kirkkoon vihkiparin perässä ja kannattelevat mahdollisesti morsiamen huntua.

Hankitaan hääpuku

Morsiuspuvun voi ostaa, teettää tai vuokrata. Tavaratalojen ja erikoisliikkeiden tarjonta keskittyy runsaisiin ja loistokkaisiin pukuihin, joita koristavat nauhat, helmet ja rusetit. Huntu, hansikkaat ja laahus sekä silkki- tai satiinikengät täydentävät kokonaisuuden.

Sulhasen perinteisiä pukuja ovat frakki ja saketti. Nykyään sulhanen pukeutuu useimmiten tummaan pukuun, kesähäissä käy vaaleakin.

Asuja valitessa tulle huomioida, että sulhanen ja morsian ovat ”samaa paria”. Joten jos sulhasella on frakki, morsian ei päädy minihameeseen.

Suunnitellaan ohjelma

Hääjuhlan ohjelma koostuu pääasiassa puheista. Juhlan pääpuhuja on morsiamen isä, joka ilmaisee ilonsa uudesta vävypojasta aterian jälkeen. Myös sulhasen isä, pappi ja bestman saavat sanoa sanasensa. Bestman voi toimia juontajana ja hän myös yleensä lukee onnittelusähkeet.

Yksi odotetuimpia ohjelmanumeroita on häävalssi, jonka morsiuspari tanssii kahdenkesken.

Ohjelmaa ei pidä olla liikaa, jotta myös vapaalle seurustelulle jää aikaa. Mutta runot, yhteislaulu ja muu musiikki sekä lyhyet dia- tai videoesitykset hääparin historiasta piristävät ja luovat tunnelmaa.

Hääjuhlia värittävät nykyään myös esimerkiksi morsiamenryöstö sekä morsiuskimpun ja sukkanauhan heittäminen.

Lisää vinkkejä häiden järjestäjälle:
Perinteistä hääohjelmaa
Häiden muodollisuuksia
Hääkuva
Häämusiikki
Hääparin malja

Kommentoi

Kommentoi juttua: Häiden järjestäminen vaatii suunnittelua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.