Juhlat

Häätrendi herättää ristiriitoja: osa nuorista juhlii häitään vain kavereiden kanssa

Osa nuorista juhlii häitään ainoastaan kavereidensa kanssa. Ilman kutsua jääminen loukkaa äitejä ja isiä syvästi. Usein taustalla on vanhempien riitaisa ero.

Kuvittele tilanne, jossa lapsesi kertoo menevänsä naimisiin. Hän aikoo myös järjestää hääjuhlan. Sinua ei kutsuta. Häät ovat vain kavereille.

Suomessa on vietetty kaverihäitä ainakin reilun kymmenen vuoden ajan. Kaverihäät tarkoittavat sitä, että nuoripari kutsuu juhliin vain omia ystäviään. Vanhempien lisäksi kutsumatta jätetään sukulaiset.

Kaverihäiden yleisyydestä ei ole tietoa, mutta niistä kuulee aina silloin tällöin tutuilta tai tutun tutuilta. Myös Turun yliopiston kasvatuspsykologin dosentti Niina Junttila on törmännyt ilmiöön.

Vanhemmat pahoittavat usein mielestä syvästi. Niin tekisi myös Niina Junttila.

”Jos oma poikani ilmoittaisi kaverihäistä, olisin kyllä tosi loukkaantunut”, hän ottaa kantaa äitinä.

”Vanhempien kannalta kyse on suuresta elämänmuutoksesta. Kun lapsi perustaa oman perheen, vanhempi on iloinen elämänmuutoksesta, kokee onnistuneensa kasvatustyössään.”

Miksi jotkut nuoret haluavat sulkea vanhempansa ja sukulaisensa tärkeän juhlan ulkopuolelle?

Takana riitaisia eroja

Monesti taustalla vaikuttaa se, että naimisiin menevän pariskunnan vanhemmat ovat eronneet riitaisasti.

Osa avioeroista jättää jälkeensä perheitä, joissa ex-kumppanit eivät ole lainkaan puheväleissä. Häitä suunnittelevat nuoret joutuvat miettimään, miten järjestää juhla, kun vaarana on vanhempien yllätysriita tai vähintään tulehtunut ilmapiiri juhlatilaisuudessa.

Pelkästään kavereille tarkoitetut häät voivat tuntua tällaisessa tilanteessa näppärältä ja turvalliselta ratkaisulta. Mutta kun toisen vanhempia ei kutsuta, ei ehkä voida kutsua myöskään toisen vanhempia, vaikka heidän välinsä olisivat kunnossa.

Niina Junttila suosittelee aikuisia lapsia palauttamaan vastuun sinne, minne se kuuluu. Eli pyytämään riitaisia vanhempia selvittämään tulehtuneen suhteensa niin, että molemmat voisivat osallistua häihin.

Mitä, jos et saisikaan kutsua lapsesi häihin?

Vaikka vanhempien suhteen normalisoituminen voi tuntua epärealistiselta, aika saattaa tehdä tehtävänsä.

”Häiden järjestäminen kestää usein kuukausia. Vanhemmilla olisi aikaa omien tunteidensa ja suhteensa puhdistamiseen.”

Jätetylle tai muuten epäoikeudenmukaisesti kohdellulle puolisolle tilanne on tietenkin haastava.

”Mutta ovathan vanhemmat oppineet jo lukemattomia kertoja ylittämään itsensä lapsen edun takia. Häihin liittyy myös mahdollisten lastenlasten henkinen hyvinvointi. Tulehtunut ilmapiiri heijastuu herkkiin lapsiin”, Junttila huomauttaa.

Riitaisten erojen lisäksi – tai niiden ohella – yksi syy kaverihäiden järjestämiseen voi olla vanhempien liiallinen päihteiden käyttö.

Häät ovat yksityisasia

Kaverihäitä järjestävälle nuorelle parille ei välttämättä edes tule mieleen, miltä päätös tuntuu vanhempien ja sisarusten kannalta. Häät ovat nuorille yksityisasia.

Yksinäisyyttä tutkiva Junttila näkee taustalla paitsi perheiden myös sukulaisuussuhteiden väljenemisen.

”Lukuisat nuoret ovat kasvaneet rikkonaisissa perheissä eivätkä oikein tiedä, ketkä ovat heille tärkeitä ihmisiä.”

Niina Junttila arvelee, että toisinaan myös ajan henki vaikuttaa siihen, että suku suljetaan pois hääjuhlasta.

”Yhteiskunnassa vallitsee tällä hetkellä oman itsen ja oman edun korostus. Kyky katsoa asioita muiden kannalta vähenee. Päätöstä ohjaa oma välitön mukavuus ja etu.”

Vastuu myös lapsilla

Niina Junttila kehottaa nuorta paria miettimään hääjärjestelyjä ei ainoastaan tämän hetken vaan myös tulevaisuuden kannalta. Ketkä ovat oikeasti läheisiä?

Toimivien perhesuhteiden luomisessa vastuu on myös aikuisilla lapsilla.

”Jos vanhemmat leikataan irti uuden perheen perustamisen juhlasta, ei voi odottaa, että vanhemmat ottavat välttämättä tämän jälkeen avosylin vastaan.”

Jotkut vanhemmat voivat jopa leikata itsensä irti perhekuvioista.

”Pienet lapset eivät osaa ottaa huomioon vanhempien tunteita ja tarpeita. Mutta aikuisilta lapsiltaan vanhemmat toivovat ja odottavat yritystä ymmärtää ja kunnioittaa myös heidän tunteitaan.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/16.

Lue myös:

Häämokat: häissä sattuu ja tapahtuu Häävalmistelut – Kolme morsianta kertoo Kenen sukunimi häiden jälkeen? Häät: Mitä tulee ottaa huomioon ennen vihkimistä? Häät käyvät vieraankin kukkarolle ja hermoille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Häätrendi herättää ristiriitoja: osa nuorista juhlii häitään vain kavereiden kanssa

H

Omalla kohdalla tämä asia on mietityttänyt pitkään. Suhde on vakava ja avioituminen luultavasti jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi. Omat vanhempani ovat eronneet kauan sitten, mutta ovat nykyään asiallisissa väleissä. Alkoholinkäyttö on kuitenkin molempien kohdalla sellainen asia, joka aiheuttaa päänvaivaa. En tahtoisi omassa juhlassani ahdistua siitä, kuinka vanhempani käyttäytyvät kun eivät vain yksinkertaisesti osaa juoda maltillisesti ja molemmista tulee hyvin kovaäänisiä ja kaikentietäviä sekä omasta mielestään superhauskoja bilettäjiä humalassa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.