Juhlat

Hauska listaus paljastaa: näistä merkeistä tiedät olevasi kokenut vapun juhlija

Oletko sinä konkari vapun juhlinnassa? Vappu on niin opiskelijoiden, työväen kuin keväänkin juhla. Railakasta juhlapäivää vietetään monin tavoin, mutta monet vakiintuneet perinteet liittyvät läheisesti kaupunkielämään ja opiskelijakulttuuriin.

Vappuaattona skoolataan simalla ja kuohujuomalla. Seuraavana aamuna vedetään illan riennoissa nuhjaantunut lakki päähän ja suunnataan perinteikkäälle vappulounaalle. Perinteistä pidetään kiinni, vaikka taivaalta sataisi räntää!

Listasimme merkit, jotka paljastavat, että olet suorastaan ammattilainen vapun juhlistamisessa. Tunnistatko itsesi?

1. Juhlit vappua pitkän kaavan mukaan

Opiskelijan, erityisesti teekkarin, vappu alkaa useita päiviä ennen juhlapäivää. Ennen vappua kerätään innolla haalarimerkkejä ja suoritetaan tehtäviä, joihin liittyy useimmiten alkoholijuomien nauttiminen.

Jos omat opiskelija-aikasi ovat jääneet taakse, aloitat vapun juhlimisen vappuaattona tarkalleen kello 18, jolloin Helsingissä lakitetaan Manta-patsas.

Monissa kaupungeissa on vastaava lakitus, joka huipentuu siihen, että ylioppilaat painavat myös omat lakkinsa päähänsä. Paha sen periköön, joka liikkuu kaupungilla lakki päässään ennen kuin patsas on lakitettu!

Oletko vannoutunut vapun juhlija?

2. Kellastunut lakki on kunniamerkki

Moni pyrkii suojelemaan ylioppilaslakkiaan lialta ja kulumiselta, mutta todellisena vapun sankarina tiedät, että mitä keltaisempi ja kuluneempi lakki, sen parempi. Elämää nähnyt lakki nimittäin kertoo huolellisesti juhlituista vapuista.

Omistautuneimmat nauttivat lakista kuohuvaa, ja käytetäänpä lakkia apuna silloinkin, kun pahoinvointi yllättää iloisen juhlijan kesken kaiken.

3. Vappufiilis syntyy serpentiinin ja ilmapallojen avulla

Jokaisessa vappuseurueessa on tunnelmanluoja, joka kantaa mukanaan ilmapalloja ja serpentiiniä ja kuorruttaa niillä myös (vastahakoiset) ystävänsä.

Oletko vannoutunut vapun juhlija?

Oletkin sitä mieltä, että vappuna kuuluu koristautua. Hauskanpidon määrä kulkee käsi kädessä serpentiinin määrän kanssa.

4. Perinteiset herkut kuuluvat pöytään – maistuivat ne tai eivät

Vappuna juodaan tietysti simaa, jonka olet itse valmistanut hyvissä ajoin. Lisäksi pöytään katetaan kuohuviiniä tai samppanjaa. Alkossa myydäänkin vappuna vuoden juhlista kolmanneksi eniten alkoholia; edelle kiilaavat vain joulu ja juhannus.

Juomien lisäksi vappuna herkutellaan nakeilla, perunasalaatilla, munkeilla ja tippaleivällä. Tippaleipä kuuluu harvojen suosikkeihin, mutta vappu ei vain tule ilman sitä – testaa vaikka.

Vappupäivänä parantelet dagen efteriä sillilounaalla ja päivä lähteekin helposti uuteen nousuun brunssilla nautitun kuohuvan avulla. Silli kuuluu luonnollisesti asiaan, vaikka muina juhlina et koskisi siihen pitkällä tikullakaan.

5. Vappupäivänä lounastat ulkona säässä kuin säässä

Suomenkieliset helsinkiläiset suuntaavat sankoin joukoin vappupiknikille Kaivopuistoon, ruotsinkieliset puolestaan kokoontuvat Kaisaniemeen. Vastaavia piknikpaikkoja on sankoin määrin muissakin kaupungeissa.

Vannoutuneimmat eivät jätä piknikkiä väliin mistään hinnasta, vaan keräävät seurueineen katseita jääkaapeilla varustelluissa teltoissaan. Kuka nyt joisikaan kuohuvaa taskulämpimänä?

Vappupiknik voi jatkua iltaan saakka, jolloin kaikkensa antaneena juhlijana saatatkin ottaa puistossa pienet torkut. Koska vappu on ihmisen parasta aikaa, juhlat jatkuvat pitkälle yöhön, ja seuraavana aamuna saat osaksesi paheksuvia katseita raahatessasi lakki vinossa perässäsi serpentiinivanaa.

Onneksi vappu tulee vain kerran vuodessa.

Lue myös:

Vappu on iloinen kevätjuhla Sima ja muut kuplivat vappujuomat Munkit ja tippaleivät kuuluvat vappuun Vappulounas keväisesti Vappubrunssi pursuaa raikkautta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hauska listaus paljastaa: näistä merkeistä tiedät olevasi kokenut vapun juhlija

Sinun täytyy kommentoidaksesi.