cocktailpalat

Cocktailpalat – suolaiset suupalat sopivat juhlaan kuin juhlaan

Cocktailpalat tekevät kauppansa isoissa ja pienissä juhlissa. Pienet suolaiset suupalat ovat helppoja tehdä, mutta näyttävät kauniilta ja hienostuneilta.

Kokosimme yhteen Kotilieden maukkaimmat cocktailpalat, joista voit valita suosikkisi juhlien tarjottavaksi. Pikkujoulut, itsenäisyyspäivä ja linnan juhlien kotikatsomo: pienet suolaiset cocktailpalat tekevät varmasti kauppansa.

Lue myös: Britakakku on rakastettu juhlatarjottava – katso Kotilieden suosikkiohjeet!

Leivän päälle kootut cocktailpalat 

Yksi helpoimmista tavoista tehdä cocktailpaloja on valmistaa erilaisia tahnoja ja päällystää niillä leivänpaloja, ruisnappeja tai keksejä. Täytteeksi voi valita tuorejuustoa, leikkeleitä, sienisalaattia tai esimerkiksi kylmäsavustettua poroa. Myös graavattu kala tai vaikkapa rapeaksi paistettu muikku sopii mainiosti cocktailpalan päällysteeksi. 

Kylmäsavuporosta, etikkapunajuurista ja piparjuurituorejuustosta sekoitettu porotartar herättää ihastuksen huokauksia niin raikkaan täyteläisen makunsa kuin pirteän pinkin ulkonäkönsäkin ansiosta

Lohicrostinit kootaan vaalean patonkiviipaleen päälle. Pohjalle sipaistaan ricottajuustosta tehtyä levitettä ja päälle ladotaan kylmäsavulohta sekä pikkelöityä kurkkua.

Savusilakkaleivät syntyvät herkullisesta tartarista ja saaristolaisleivästä 

Kaupunkilainen muikkokukko on moderni muunnos klassisesta kalakukosta. Tillivoilla voidellulle hapankorpulle asetetaan pekoniin käärittyä ja rapeaksi paistettua muikkua.

Näyttävät poroleipäset eivät vaadi muuta kuin leivän voitelun tuorejuustolla ja viipaleen savuporoa päällensä.

Kananmuna on klassikko

Kananmuna on myös käypä pohja suolaiselle pikkusyötävälle. Esimerkiksi paholaisen munat eli deviled eggs on klassikkosuupala, jonka valtteja ovat nopeus ja helppous. Tee perinteisiä paholaisen munia tai täytä keitetyt munanpuolikkaat juuri kuten haluat. Kokeile esimerkiksi savulohimunia tai täytä munanpuolikkaat majoneesilla ja katkaravuilla.

Juhlavat cocktailpalat kootaan annosmaljoihin

Helpon, mutta taatusti ihastusta herättävän alkupalan saat kokoamalla tarjottavat pieniin annosmaljoihin. Liivatteella hyydytettävän suolaisen pannacottan voi kaataa esimerkiksi snapsilaseihin. Kokeile limetillä maustettua sillipannacottaa tai veikeän näköistä mätipannacottaa. 

Kerroksittain mädistä, smetanasta ja ruohosipulista koottu mätimalja valmistuu nopeasti ilman liivatehyydytystä. Kasvissyöjiä ajatellen kannattaa muistaa, että kaupoista saa myös merilevästä tehtyä cavi-artia, joka muistuttaa mätiä.

Ruokaisat cocktailpalat 

Hieman ruokaisampina cocktailpaloina voi tarjoilla vaikkapa hasselbackan tyylin valmistettuja ja mätinokareella sekä västerbottenjuustocremellä kruunattuja perunoita.

Meheviä haukipullia on helppo syödä sorminkin. Tee pullien seuraksi helppo dippi kermaviilistä ja ruohosipulista. 

Kasvissyöjiä ilahduttaa nyhtökaurasta valmistetut, rapeaksi friteeratut nyhtöpullat. Tarjoa pikkupyörykät sellaisenaan tai paistetun camembertin kanssa.

Myös pienet blinit sopivat sormiruoaksi, kunhan täytettä ei ole liikaa. Perunablinit ovat helppoja valmistaa ja niiden kaveriksi voi pyöräyttää esimerkiksi savulohitartaria. Jos et pidä kalasta, voit yhtä hyvin tehdä tartarin vaikkapa savustetusta porosta tai naudasta.  

Graavilohi-munapiiraat ovat somia minipiiraita ja käteviä valmistaa annoskokoisiksi muffinipellillä. Nämä pikkupiiraat paistuvat puolessa tunnissa.

Herkkutatit, pähkinät ja omena muodostavat mehevän sienisalaatin rapeiden ja ruokaisien kikhernekeksien päällä tarjottavaksi.

Lue myös Anna.fi: Itsenäisyyspäivän sapas-menu

Piirakat taipuvat myös sormisyötäviksi

Erilaiset piiraat ja tortut sopivat loistavasti vaikka glögin kanssa naposteltaviksi. Monet perinteiset piirakkareseptit muuntuvat näppärästi myös cocktailkokoon. Voit joko leikata pieniä paljoa yhdestä isosta piirakasta tai leipoa pieniä piirakoita esimerkiksi muffinipeltiä apuna käyttäen. Muista kuitenkin huomioida, että pienemmät piiraat tarvitsevat lyhyemmän paistoajan kuin yksi iso. 

Västerbotten-juustosta tehty juustopiiras on ruotsalainen klassikko, joka tarjoillaan mätitahnamaisen kastikkeen kanssa.

Savusiikatartaletit ovat hienostuneita, kylminä tarjoiltavia makupaloja, jotka täytetään siialla ja tillikermalla.

Vappu Pimiän ohjeella valmistettavat pienet poro-puolukkapiiraat tehdään lehtitaikinasta ja paistetaan muffinivuoassa.

Juhlava blinipiirakka yhdistää blinin ja piirakan parhaat puolet. Lehtitaikinasta valmistetun pohjan päälle kootaan kalapöydän parhaita antimia.

Artikkeli on päivitetty 26.11.2019 ja 30.11.2020.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Cocktailpalat – suolaiset suupalat sopivat juhlaan kuin juhlaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X