Hopea-astioiden kiillottaminen

Hopeat – pöytälusikat, hopeakorut ja hopea-astiat vaativat hieman huolenpitoa säilyttääkseen kauniin kiiltonsa. Lue Kotiliden vinkit hopean kiillotukseen.

Happi saa hopeaesineet tummumaan, vaikka säilyttäisit niitä oikein suljetussa laatikossa pehmeään kankaaseen käärittynä. Ennen kuin ryhdyt kiillotuspuuhiin, tarkista leimasta, että esineet ovat hopeaa. Alpakalle tai uushopealle eivät sovi samat kiillotusaineet.

Lue myös: Etikka puhdistaa ja Isoäidin nerokkaat kotikonstit hopeiden puhdistukseen

  1. Vanha konsti on vuorata kattilan pohja alumiinifoliolla, lisätä vettä ja liottaa siihen ruokasuolaa. Puhdistettavat hopeaesineet kiillottuvat liuoksessa noin vuorokaudessa. Nopeampaa on kääräistä hopeat löyhästi folioon ja keittää niitä muutama minuutti kattilassa, jossa on vettä ja leivinjauhetta.
  2. Nestemäisessä hopeanpuhdistusaineessa on vaivatonta puhdistaa korut ja muut pikkuesineet. Kasta, nosta ylös ja huuhdo! Ketjut kastetaan lukosta kiinni pitäen. Lukkoa ei kasteta, sillä aine voi kuivuessaan kiteytyä ja vaurioittaa lukon jousistoa. Ruokailuvälineille saa korkeita pakkauksia, joissa haarukat ja veitset voi kastaa kokonaan.
  3. Tahnat ja vaahdot levitetään, huuhdellaan ja kuivataan. Pakkauksen käyttöohjeita kannattaa seurata.
  4. Hopeanpuhdistusliina sopii suurten esineiden kuten kynttilänjalkojen tai vatien kiillotukseen. Sillä on helppo puhdistaa myös aterimet ja ottimet.
  5. Hopeanpuhdistuskäsineillä on helppo puhdistaa hankalasti liikuteltavia esineitä. Niissä kädet säilyvät puhtaina.
  6. Tummaksi viimeisteltyjä eli oksidoituja kuvioita ei ole tarkoitus kiillottaa. Näiden hopeaesineiden puhdistukseen sopivat vain liina tai käsineet, sillä nesteet, tahnat ja vaahdot kiillottavat myös oksidoidut kohdat. Jos vahinko on päässyt käymään, kultasepänliikkeet oksidoivat hopeaa uudelleen.

Lue myös Anna.fi: Aterimet viimeistelevät kattauksen

Keskustelu

Ite myin kaiken turhan kullan ja hopean http://www.myykultasi.fi -sivuston kautta ja ostin nykyaikaisia astioita vanhan ajan hopeaesineiden sijaan. Niitä tuli harvemmin käytettyä ja niiden kiillotus oli mielestäni epämiellyttävää hommaa.

Kiitos asia jota ei aina ajattele on lukkolaitteiden vioittuminen korujen puhdistuksen aikana kiitos tiedosta vieläkerran lukot kestämään

Sitten voisit vielä kertoa, millainen leima on hopealla ja millainen alpakalla tai uushopealla…

Kommentoi juttua: Hopea-astioiden kiillottaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X