isänpäivä

Isänpäivä on yhdessäolon juhla – nappaa vinkit herkutteluun ja lahjoihin!

Isänpäivänä nostetaan lippu salkoon kaikkien isien ja isoisien kunniaksi. Päivään kuuluu perinteisesti lahjoja, itsetehtyjä kortteja ja toinen toistaan ihanampia herkkuja. Tarkista, milloin on isänpäivä 2021 ja nappaa vinkit isänpäivän viettoon!

Isänpäivää vietetään Suomessa joka vuosi marraskuun toisena sunnuntaina, puoli vuotta äitienpäivän jälkeen. Vuonna 2021 päivää vietetään Suomessa 14. marraskuuta. Ensi vuonna isänpäivä osuu marraskuun 13. päivälle.

Lue lisää: Isänpäiväruno x 15 – nämä runot itkettävät, naurattavat ja koskettavat

Isänpäivä syntyi juhlistamaan yksinhuoltajaisää

Isänpäivä vakiinnutti paikkansa suomalaisessa almanakassa vuonna 1987. Vaikka lippu on noussut isänpäiväsunnuntaisin salkoon jo vuosien ajan, päivä sai Suomessa virallisen liputuspäivän aseman vasta maaliskuussa 2019.

Isänpäivän juuret ovat yhdysvaltalaiset. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin lähes sata vuotta sitten, kun nuori Sonora Smart Dodd halusi juhlistaa yksinhuoltajaisäänsä. Doddin äiti oli kuollut Doddin ollessa vasta 16-vuotias, jättäen Doddin isän huolehtimaan yksin kuudesta lapsesta.

Isänpäivän puute häiritsi Doddia, jonka määrätietoisen työn ansiosta siitä on nyt tullut maailmanlaajuisesti vietettävä juhlapäivä. Suomessa sitä juhlistetaan usein herkkuaamiaisen ja lahjapakettien avulla – ja näihin löydät inspiraatiota alta!

Lue lisää: ”Ei kannata pissata vastatuleen” ja muut isän opit – Lukijat paljastivat, minkä tärkeän taidon he isiltään perivät

Ahdistaako kulutushysteria ja ilmastonmuutos? Sen ei tarvitse olla esteenä isänpäivälahjan hankkimiselle. Ihanat, ekologiset isänpäivälahjat tuovat hyvän mielen sekä lahjan antajalle että saajalle. Lahjaideoita löytyy niin kokkaavalle isälle kuin luonnonrakastajallekin.

Neulo tai leivo isälle

Jos puikot pysyvät käsissäsi, lämpöinen isänpäivälahja syntyy neuloen! Kurkista ensitöiksesi isän vaatekaappiin ja tee salainen inventaario. Onko isän lempineule jo pahasti nyppääntynyt tai pipo kulunut? Itse tehdyillä kudelmilla viestit isälle, että olet ajatellut häntä ja miettinyt, mitä hän tarvitsee ja mikä hänelle parhaiten sopii.

Etkö siltikään keksi mitään annettavaa isälle, jolla on jo kaikkea? Katse kannattaakin kääntää käyttötavaroihin, joille on aina tarvetta. Kuulostavatko sukat liian mielikuvituksettomalta vaihtoehdolta? Sitä ne eivät ole, kun paketoit ne hauskoiksi maalisudeiksi!

Kanna isälle sänkyyn herkullinen aamiainen! Maukkaaseen ja juhlavaan aamiaistarjoiluun riittää jo kaunis kattaus, hedelmät ja muutamat huolella valikoidut herkut. Surauta soseeksi smoothie, keitä puurot tai taio herkullinen amerikkalainen pannukakku.

Säästä paukkuja kuitenkin myös lounaalle. Paista isälle esimerkiksi mehevä pihvi, jonka kaveriksi on helppo keksiä maittavat lisukkeet. Tai ehkäpä kasvisruokaa juhlan kunniaksi? Proteiinipitoiset kasvisruoat takaavat, että nälkä pysyy poissa koko isänpäivän ajan.

Jos isä on oikea herkkusuu, ei isänpäiväaterian päättävää jälkiruokaa sovi unohtaa. Isän hurmaamiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita valtavasti aikaa ja vaivaa. Isänpäivän helpoimmat jälkiruoat nimittäin maistuvat herkullisilta, mutta säästävät sinut epäonnistumisilta ja kiukulta. Lisää vain ripaus rakkautta!

Isänpäiväkakku on klassikkoherkku, joka saa päivänsankarin hyrisemään tyytyväisenä. Sivusurffailun sijasta löydät nyt 20 ihaninta reseptiä samasta paikasta! Miltä kuulostaisi esimerkiksi puolukan ja kinuskin täyttämä täytekakku? Tai mustaherukkajuustokakku, joka täytetään mascarponella, kermalla ja mustaherukkasoseella?

Isänpäivän leivonnat onnistuvat myös vegaanisesti. Vegaaninen juustokakku suorastaan sulaa suussa, kun sen täytteessä maistuu raikas sitruuna, ja pinnan viimeistelee hurmaava vadelmamarmorointi. Herkullista isänpäivää!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Isänpäivä on yhdessäolon juhla – nappaa vinkit herkutteluun ja lahjoihin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X