Itse tehdyt vaahtokarkit – helppo tapa hurmata herkkusuut

Vaahtokarkkien tekeminen itse on helppoa ja hauskaa. Lopputuloskin on monin verroin parempi kuin kaupasta valmiina ostettujen.

Itse tehdyillä vaahtokarkeilla saat herkkusuut hykertelemään onnesta. Kotitekoiset vaahtikset ovat ihanan kuohkeita, pehmeitä ja herkullisia, eivät lainkaan jauhoisia ja sitkeitä kuten kaupasta ostetut tuppaavat olemaan. Kaiken lisäksi voit maustaa karkit juuri omaan suuhusi sopiviksi ja muotoilla mieleisesi mallisiksi.

Lue myös: Joulukarkit ja -makeiset valmistuvat kotikeittiössä

Vaahtokarkit ovat herkullinen tarjottava mihin tahansa juhliin, kuten lastenkutsuille, Halloween-kemuihin, joulupöytään tai pikkujouluihin suklaan rinnalle. Niiden valmistus ei kestä kuin hetken, mutta hyytyminen vie hieman pidemmän tovin. Tee siis vaahtokarkit jo edellisenä päivänä ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi vasta seuraavana.

Vaahtokarkkien tekeminen on helppoa ja nopeaa, vähän kuin marenkeja valmistaisi. Onnistuaksesi tarvitset vatkaimen, karkintekijän taikatyökalun eli elektronisen lämpömittarin sekä himpun verran malttia odotella massan jähmettymistä.  

Ohje: Vaahtokarkit

vaahtokarkit

Pehmoisat vaahtokarkit ilahduttavat herkkusuuta. Pakkaa vaahtikset rasiaan ja ojenna lahjaksi. Kuva: Ari Heinonen

Näin teet vaahtokarkit

Aloita vaahtokarkkien valmistus mittaamalla kattilaan sokeri, neste, siirappi ja ripaus suolaa. Voit käyttää nesteenä vettä, appelsiinimehua, glögiä, kahvia tai terästää vaahtikset aikuiseen makuun esimerkiksi tujauksella mantelilikööriä tai ruusuvettä. Kuumenna sokeriliemi 130 asteiseksi. Tarkkuus on tässä valttia, joten apuna kannattaa käyttää digitaalista lämpömittaria.

Sokeriliemen kuumetessa laitetaan liivatelehdet likoamaan ja vaahdotetaan myös valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Helpoiten se käy monitoimikoneella, jolloin kädet vapautuvat muihin töihin. Jos haluat värikkäitä vaahtokarkkeja, lisää tässä vaiheessa valkuaisten joukkoon haluamaasi elintarvikeväriä muutama tippa kerrallaan, kunnes sävy on mieleisesi. Mustat vaahtikset ihastuttavat Halloween-juhlissa, punaiset ja vihreät joulun aikaan ja hempeät pastellisävyt esimerkiksi kevään juhlissa.

Jatka valkuaisten vaahdottamista ja lisää joukkoon ohuena nauhana ensin kuuma sokeriliemi, sitten liotetut, kuumaan vesitilkkaan sulatetut liivatelehdet. Jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää, kiiltävää ja reilusti jäähtynyttä, hieman käden lämpöistä viileämpää. Lopuksi voit sekoittaa joukkoon haluamasi sattumat, kuten paahdettua pähkinärouhetta tai vaikka pakastekuivattua vadelmaa.

Kaada seos leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun vuokaan tai laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota siitä uuninpellille kauniita ruusukkeita. Ole nopea! Massa alkaa nopeasti hyytymään, jolloin sen käsittelykin vaikeutuu. Esivalmistele siis vuoka valmiiksi, niin valmistus sujuu sutjakasti. 

pursotetut vaahtokarkit

Tästä eivät karkit kaunistu. Lusikoi vaatokarkkimassa pursoinpussiin ja pursota ruusukkeiksi. Kuva: iStock

Kun ripottelet leivinpaperin pinnalle tomusokerin ja maissitärkkelyksen seosta ja pyöräytät valmiit vaahtokarkit samassa seoksessa, saat ne irtoamaan vuoasta helposti ja pysymään irtonaisina myös säilytyksen aikana. Pari desilitraa tomusokeria ja desilitra maissitärkkelystä on sopiva suhde. Vaahtisten pinnan voi viimeistellä myös pähkinärouheella tai esimerkiksi värikkäillä nonparelleilla. 

Yön yli huoneen lämmössä jähmettyneestä massasta voi leikellä sopivan kokoisia kuutioita tai painella vaikka piparimuotilla mieleisensä muotoisia kuvioita.

vaahtokarkit

Itse tehdyt vaahtokarkit saavat sokerihiiren hykertelemään onnesta. Kuva: Pekka Holmström

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Itse tehdyt vaahtokarkit – helppo tapa hurmata herkkusuut

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X