Itsenäisyyspäivän menu

Itsenäisyyspäivän kunniaksi katetaan pöytä koreaksi kotoisilla maan, veden ja puutarhan herkuilla

Itsenäisyyspäivä aloittaa joulukauden juhlaputken. Kokosimme tähän roppakaupalla Kotilieden herkkuja, joista voit valita ja koota oman itsenäisyyspäivän menun. Tarjolla on kotoisia kalaruokia, salaatteja, lammasta ja suussa sulavia uunijuureksia.

Lue myös: Lumivalkoinen kahvipöytä – 8 x makea leivonnainen: juustokakku, kääretorttu, täytekakku ja muut herkut

joulujuomat ja kinkkutaatelit

Juhlan kunniaksi nostetaan Tuntemattoman sotilaan mukaan nimetty drinkki. Kuulaalla juomalla  juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Raikas ruokahalua herättelevä juoma koristellaan tuoreella rakuunalla ja puolukoilla.

Itsenäisyyspäivän alkoholittomaksi juomaksi sopii hyvin raikas puolukkapore. Makea marjamehu terästyy limetillä ja sitruunamelissalla.

Alkupalaksi kotoisia kaloja uudessa muodossa

Kotimaiset kalat tarjotaan alkuruoaksi uudessa muodossa.

Muikkukukko voi olla myös kaupunkilainen avokukko, ja särkisäilyke muuntuu savusärkimousseksi, joka maistuu pikaisten perunablinien päällä.

Runsaaseen alkupalapöytään katetaan tervagraavattua lohta.

Suussa sulavissa mätilusikoissa yhdistyvät majoneesi, kirjolohenmäti, sinapinsiemenet ja tilli. Maittava mätiherkku pursotetaan jälkiruoka- tai kahvilusikoihin ja päälle rouhaistaan ripaus mustapippuria. Noutopöytään saadaan näyttävyyttä, kun lusikat asetellaan kauniiseen rinkiin tarjottimelle tai peilin päälle.

Alkuruokana maistuu myös kasviksista valmistettu keitto, kuten maa-artisokkakeitto. Tarvitset juhlavaan keittoon vain kolme ainesta. Ei voisi olla helpompaa!

Sienten ystävä tekee alkuruoaksi kermaisen tattikeiton, herkullisen suppilovahverokeiton tai pikkuiset sienikääryleet , jotka sopivat vaikka tikuilla syötäväksi alkupaloiksi.

Pääruokasi kalaa

Grillattu siika on nopea ja helppo pääruoka isommallekin vierasjoukolle. Pellillinen kalaa paahtuu uunin grillivastuksen alla muutamassa minuutissa.

Tarjoa kalan kera caesar-perunasalaattia, jolle ryöpätty fenkoli antaa lakritsan aromia.

Ihanat ahvenet sopivat myös itsenäisyyspäivän pääruoaksi.  Kermaiset ahvenfileet ovat helppoja valmistaa, mutta sitäkin maukkaampia. Lisukkeeksi sopii kunnon perunamuusi, joka saa pehmeyttä aidosta voista ja kermasta.

Pääruoaksi lihaa

Jos tarjoat aterialla mieluummin punaista lihaa kuin kalaa, on poron paahtopaisti juhlava ja maukas vaihtoehto. Poron seurassa maistuvat uunijuurekset ja puikulaperunakiusaus.

Värikäs papusalaatti maistuu haaleana ja kylmänä. Voit tarjota sen kasvisruokana tai lihaviipaleiden alustana.

Karitsan paahtopaisti, tattirisotto ja tumma dijonkastike on juhlava ateria. Tattirisottoon voi käyttää syksyllä kuivatut sienet.  Jotta tattirisotto pysyy mehukkaana, aloita sen valmistelu jo paahtopaistien kypsennyksen aikana.

Lampaanlihan lisukkeeksi tattirison tilalle sopivat esimerkiksi ohratto, paahdetut punajuuret tai helpot uunijuurekset.

Suomen kunniaksi synttärikakkua

Juhla-aterian jälkiruokana on tietysti vuosia täyttävän Suomen kunniaksi synttärikakku.

Karpalokakku on kirpakka, keveä ja raikas kakku, jonka voi tarjota myös leivoksiksi leikattuna.

Tässä itsenäisyyspäivän täytekakussa maistuvat kookos ja kotoinen omena. Kakku saa tietenkin valkoisen kermahunnun ja koristeeksi Suomen lipun.

Kakun tilalla jälkiruoaksi voi tarjota ihania leivoksia. Jälkiruokapöytä suorastaan kutsuu luokseen, kun pöytään katetaan hurmaavia lakkaleivoksia. Näyttävästä ulkomuodosta huolimatta leivokset on helppo valmistaa.

Lisää ideoita itsenäisyyspäivän aterialle:

Itsenäisyyspäivän juhlapalat
Juhlava talvimenu

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Itsenäisyyspäivän menu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X